Gura uscată este o senzație comună și care poate apărea ca efect secundar al mai multor tipuri de medicamente. Gura uscată apare mai frecvent la persoanele în vârstă și la persoanele care respiră greu ori cele care se confruntă cu sforâitul în timpul somnului.
De asemenea, un stil de viață nesănătos ori o alimentație necorespunzătoare pot fi propice pentru instalarea senzației de gură uscată. Iată la ce să fii atent dacă acest simptom persistă!
Citește și: Românii sunt în topul consumatorilor de alcool. Ce loc ocupăm și câtă băutură consumăm, în medie
La ce să fii atent dacă senzația de gură uscată persistă. Cele cinci boli grave pe care le poate semnala această senzație
Medicul stomatolog Azad Eyrumlu a explicat că senzația de gură uscată nu este doar un semn al îmbrătrânirii organismului ori un indice al unui anumit stil de viață, ci poate fi un semn important că ceva nu merge bine într-o altă parte a corpului tău, potrivit mirror.co.uk.
„O gură uscată poate fi un semn că ceva nu este în regulă în corpul tău. Acest lucru se poate manifesta prin simptome precum o senzație lipicioasă în gură, uscăciune sau durere în gât, dificultăți la mestecat sau la înghițire ori chiar respirație urât mirositoare. Anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi un accident vascular cerebral, diabetul sau boala Alzheimer se pot manifesta prin senzația de gură uscată, în timp ce același simptom poate fi un indicator important al unei tulburări autoimune, cum ar fi HIV sau sindromul Sjogren.”, a explicat medicul stomatolog, citat de sursa menționată mai sus.
„Stomatologul nu are grijă doar de sănătatea dumneavoastră orală. Acesta este instruit să identifice din timp anumite probleme de sănătate și, prin urmare, este vital să fiți atent la orice simptom care persistă, inclusiv acela de gură uscată.”, a mai adăugat doctorul stomatolog Azad Eyrumlu, citat de sursa menționată mai sus.
Senzația de gură uscată ar putea fi un semnal important pentru aceste cinci boli grave:
- Diabet
- Accident vascular cerebral
- HIV
- Boala Alzheimer
- Sindromul Sjogren
Ce este Xerostomia, cunoscută și sub numele de gură uscată
Xerostomia reprezintă senzația de uscăciune în gură, atunci când glandele noastre salivare nu reușesc să producă suficientă salivă pentru a menține gura umedă, potrivit mirror.co.uk.
Deși s-ar putea să nu luăm în considerare importanța sa, saliva joacă un rol exrem de important în sănătatea noastră orală. Aceasta nu doar că este esențială pentru prevenirea cariilor dentare, ci conține anumite enzime importante care contribuie la procesul digestiv, asigurându-se că corpul nostru primește vitaminele și nutrienții de care are nevoie, potrivit sursei citate mai sus.
Este recomandat să vizitați un medic dentist la fiecare șase luni pentru a vă asigura că igiena orală personală este una corectă, dar și pentru a ține evidența oricăror afecțiuni care pot apărea.
În plus, experții recomandă să vă periați dinții de cel puțin două ori pe zi, timp de două minute, cu o pastă de dinți corespunzătoare, precum și folosirea aței dentare și a apei de gură.
Cine este Vasile Ionel Timiș, primul român care vrea să cucerească Mister Italia: „Mama m-a încurajat mereu”... Iluzie optică ce ascunde un test de inteligență! Spune ce vezi în imagine și află dacă ești un gânditor profund sau un o...