Antena Căutare

Băutura care reduce riscul de demență. Mulți o consumă zilnic, fără să știe ce beneficii uimitoare are

Oamenii de știintă au descoperit un potențial aliat în lupta împotriva demenței. Mulți consumă această băutură, fără să știe ce beneficii uimitoare are.

Galerie
Oamenii de știintă au descoperit un potențial aliat în lupta împotriva demenței. Mulți consumă această băutură, fără să știe ce beneficii uimitoare are.

Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Verona, sugerează că un singur shot de espresso pe zi ar putea avea un impact semnificativ asupra reducerii riscului de apariție a demenței, în special a bolii Alzheimer.

Citește și: Ce este și cum se manifestă Eris, o nouă variantă de coronavirus. EG.5 circulă în SUA, China, dar şi în Europa

Alimentul care reduce riscul de demență. Mulți îl consumă zilnic, fără să știe ce beneficii uimitoare are

Autorul principal al studiului, profesorul Mariapina D'Onofrio, și echipa sa au cercetat efectele consumului de espresso asupra creierului. Ei s-au concentrat în special pe capacitatea acestui tip de cafea de a contracara formarea proteinelor Tau, conform The Sun.

Articolul continuă după reclamă

Aceste proteine sunt cunoscute pentru că se acumulează în creierul persoanelor cu boli neurodegenerative, inclusiv Alzheimer.

Cercetările recente indică faptul că acești compuși din espresso descompun în mod activ proteinele Tau, prevenind astfel daunele pe care acestea le provoaca neuronilor și declinul cognitiv ulterior.

Rezultatele lucrării sugerează faptul că până și cocktailul Espresso Martini conține compușii benefici ai espresso-ului care pot contribui la evitarea proceselor asociate cu demența.

Citește și: Ce este boala X și cum se manifestă. Este din ce în ce mai frecventă în Europa

La persoanele sănătoase proteinele Tau joacă un rol crucial în stabilizarea structurilor cerebrale. Cu toate acestea, la cei afectați de boli neurodegenerative, ele se pot acumula în ”fibrile” dăunătoare care perturbă funcția neuronală, ducând la tulburări cognitive caracteristice demenței.

Experimentele din cadrul studiului au demonstrat că espresso contracarează în mod eficient formarea acestor fibrile. Studiul a mai arătat că aproximativ 96% dintre italieni consumă espresso zilnic, ceea ce indică un potențial obicei alimentar care ar putea contribui la prevalența mai scăzută a demenței în anumite regiuni.

Utilizând tehnici avansate, echipa de specialiști a cercetat compoziția chimică a băuturilor espresso făcute din boabele ce pot fi cumpărate din magazine.

Profesorul D'Onofrio a declarat: "Fie că este savurat ca atare, fie că este amestecat într-un latte, Americano sau chiar într-un martini, espresso oferă un impuls ultra-concentrat de cofeină pentru iubitorii de cafea. Dar s-ar putea să facă mai mult decât să vă trezească. Compușii espresso pot inhiba agregarea proteinei Tau - un proces despre care se crede că este implicat în apariția bolii Alzheimer."

Citește și: Cât de des ar trebui să ne spălăm vara, conform specialiștilor. Răspunsul la care nu te așteptai

Un alt studiu realizat în Florida, din 2012, a urmărit persoane cu tulburări cognitive ușoare (probleme de gândire și de memorie) și le-a monitorizat nivelul de cofeină și capacitatea cognitivă pe o perioadă de doi până la patru ani.

Cercetătorii au descoperit că persoanele sănătoase aveau de două ori mai multă cofeină în sânge decât cele care au dezvoltat demență.

Ce este și cum se manifestă Eris, o nouă variantă de coronavirus. EG.5 circulă în SUA, China, dar şi în Europa...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x