Prăjitura Esterhazy. Rețetă de prăjitură festivă, preparată de Vlăduț la Neatza cu Răzvan și Dani
Vlădutz, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani, a pregătit o rețetă de prăjitură festivă, care se prepară în preajma sărbătorilor de iarnă și anume: "Prăjitura Esterhazy".
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 11 Decembrie 2020, 11:29 | Actualizat: Sambata, 11 Decembrie 2021, 09:05- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pentru că este vineri, dar și pentru că se apropie cu pași rapizi sărbătorile de iarnă, Vlădutz, bucătarul îndrăgit de la Neatza cu Răzvan și Dani, ne propune să trecem pe listă o senzațională rețetă de prăjitură festivă denumită "Prăjitura Esterhazy".
Este o spectaculoasă prăjitură cu foi crocante de bezea cu nucă, umplute cu o delicioasă cremă de vanilie.
Pe lângă rețeta de prăjitură festivă, Vlădutz, oferă ca de obicei, multe sfaturi utile pentru reușita prăjiturii.
Ingrediente pentru rețeta de prăjitură Esterhazy:
-
Pentru 2 blaturi:
- 10 albușuri de ouă medii
- 500 gr zah
- 200 gr nucă măcinată fin
- 1 praf de sare
- Cremă de vanilie:
- 10 gălbenușuri
- 200 gr zahăr
- 3 linguri făină
- 500 ml lapte
- vanilie
- 250 gr unt moale
Mod de preparare pentru rețeta de prăjitură Esterhazy
Înainte de a ne apuca de preparat compoziția pentru blaturile de bezea ale prăjiturii, trebuie aduse la temperatura camerei albușurile de ouă. Astfel, acestea se vor bate mult mai bine și bezeaua va ieși fermă și nu se va lăsa în timpul tratamentului termic.
Preparare blaturi de bezea cu nucă.
Albușurile, ținute cel puțin 20 de minute la temperatura camerei, se presară cu puțină sare și se mixează până devin cristaline și spumoase. Se continuă mixarea lor adăugând, treptat, zahărul și va rezulta o bezea foarte fermă.
Se scoate mixerul și cu ajutorul unei spatule, cu mișcări circulare de jos în sus, se încorporează nuca măcinată fin.
Din această compoziție se coc, într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt ,două foi de bezea cu nucă. Se coc pe rând, la 180 de grade pentru 10, maxim 15 minute.
Sfatul lui Vlădutz este ca și hârtia de copt să fie unsă cu ulei, astfel, după coacere și temperare, foaia de bezea se va desprinde perfect de pe hârtie.
Preparare cremă de vanilie.
Gălbenușurile se amestecă într-o cratiță cu pereți dubli, mai întâi presărate cu un praf de sare, pentru a li se intensifica culoarea, apoi cu zahărul până devin spumoase. Se adaugă laptele, se omogenizează compoziția, apoi se adaugă făina și din nou se omogenizează.
Se transferă cratița pe foc de intensitate mică și se fierbe crema de vanilie până se îngroașă, amestecând continuu pentru a nu se lipi. Spre final de fierbere se adaugă și 2-3 lingurițe de esență de vanilie. Se acoperă crema cu o folie de prospețime și se lasă la răcit. Apoi se încorporează în cremă untul moale, adăugându-l trepatat și omogenizând crema cu ajutorul mixerului.
Pe aceeași temăCrema de vanilie se va întinde între foile de bezea cu nucă, după ce acestea s-au răcit.
Apoi se dă prăjitura la rece pentru 2 ore, să se poată porționa frumos.
Pentru a nu pierde detalii și sfaturi interesante de la Vlădutz despre prepararea rețetei de prăjitură Esterhazy, accesați materialul video de mai sus.