Rolul microplantelor în preparatele culinare și a alimentației echilibrate
Despre microplante am văzut deja că putem decora mâncărurile cu ele, dar este important să știm și despre rolul microplantelor în preparatele culinare și a alimentației echilibrate.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 16 Noiembrie 2020, 10:57 | Actualizat: Luni, 16 Noiembrie 2020, 12:20- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Invitat în platoul Neatza cu Răzvan și Dani, Cristian Tudor, inginer horticultor și antreprenor, ne vorbește despre rolul microplantelor în preparatele culinare și a alimentației echilibrate.
Microplantele mai sunt cunoscute și sub denumirile de microgreens sau vlăstari și sunt de fapt, o categorie de legume aflate în prima fază de dezvoltare.
Care este rolul microplantelor în preparatele culinare și a alimentației echilibrate?
Microplantele sunt utilizate atât pentru decorarea preparatelor culinare, adică plating, cât și pentru aroma și conținutul lor bogat în nutrienți.
Pentru că au un conținut ridicat de vitamine, minerale și alte substanțe nutritive, iar gustul și aroma sunt mult mai intense decât ale plantelor ajunse la maturitate, sunt foarte importante pentru gastronomie.
Pe aceeași temăExemple de microplante și conținutul acestora în nutrienți:
- microplantele de mazăre, linte și năut au un conținut ridicat în proteine vegetale
- microplante de broccoli, fasole mung, năut au un conținut ridicat de fibre
- iarba de grâu, sfecla roșie, varza roșie, gulia roz au un puternic efect antioxidant:
- microplantele de broccoli, sfeclă roșie, varză roșie, busuioc verde sunt bogate în calciu
- microplantele de broccoli, linte, mazăre, măcriș verde, gulie roz, năut, creson conțin vitamina C
- microplantele de floarea soarelui. sunt bogate în vitamina D
- microplantele de floarea soarelui, linte, gulie roz, au tot complexul de vitamine B în cantități impresionante
- microplante de muștar verde și gulie roz conțin vitamina K
- mai conțin și diverse minerale cum ar fi: fier, cupru, zinc, magneziu microplantele de năut, creson, floarea soarelui, fasole mung, busuioc verde, etc.
Acestea sunt doar o parte dintre tipurile de microplante cu care ne putem îmbogăți preparatele culinare.
Mai multe detalii despre rolul microplantelor în preparatele culinare și a alimentației echilibrate, aflați accesând materialul video de mai sus, desprins din cadrul îndrăgitului matinal Neatza cu Răzvan și Dani.