Antena

Fructe și legume „bio” vândute cu acte false în marile magazine. Ce spun specialiștii

Mii de tone de fructe și legume care trebuiau să ajungă în magazinele din întreaga Europă au fost confiscate! Iată cum poți să faci diferența între cele bio și cele clasice!

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 05 Octombrie 2024, 16:06 | Actualizat: Sambata, 05 Octombrie 2024, 17:02
Galerie de imagini
Fructe și legume „bio” vândute cu acte false în marile magazine.
Shutterstock.com

Mii de tone de fructe și legume care trebuiau să ajungă în magazinele din întreaga Europă au fost confiscate după ce s-a descoperit că acestea erau etichetate fals cu denumirea de bio.

Polițiștii au reușit să destructureze o rețea de mafie care se ocupa cu falsificatul actelor pentru fructele și legumele care de fapt nu îndeplineau criteriile de „bio”.

Pe aceeași temă

Iată unde a avut loc descoperirea și ce spun experții!

Fructe și legume „bio” vândute cu acte false în marile magazine

Potrivit informațiilor oferite de către The Olive Press, infractorii ar fi profitat de prețurile mari ale fructelor și legumelor organice pentru care o anumită categorie de clienți sunt dispuși să scoateă bani frumoși din buzunare. Diferența de bani ajungea la escroci, iar pentru un moment anchetatorii estimează că au fost vândute peste două milioane de kilograme de produse neorganice etichetate în mod fals ca fiind bio într-o perioadă de doar 6 luni.

Grupul care opera în Motril, Granada a fost destructurat de polițiștii din Spania înainte ca escrocii să mai vândă alte mii de tone de fructe și legume etichetate fals în mod voit.

Profiturile din această metodă de fraudă erau împărțite între membrii rețelei, dar și cu proprietarul companiei și diverși complici.

Descoperirea a fost făcută prin intermediul unei operațiuni pe care a efectuat-o Garda Civilă, ce poartă denumirea de „Obstteller”. De asemenea, s-a aflat faptul că rețeaua de mafie vindea produsele convenționale care proveneau de cele mai multe ori din ternuri neînregistrate pe piețele majore din Europa.

Pe aceeași temă

Mai mult decât atât, grupul infracțional primea ajutor din partea unor laboratoare care ofereau rezultate false la teste și acte trucate pentru a-i ajuta să ducă planul la bun sfârșit.

În urma operațiunii desfășurate au fost arestate 4 persoane și anchetate încă 16.

Recomandari A1

Acuzațiile sunt dure, acestea variând de la fraudă agravată și falsificare de documente, până la evaziune fiscală și implicare în crimă organizată. Totodată, companiile care au emis astfel de certificate false pentru fructele și legumele neconforme etichetelor sunt acum în vizorul oficialilor.

Cum se pot diferenția fructele și legumele bio de cele clasice?

„Nu putem, din păcate, descoperi fructele. Nu putem identifica fructele și legumele bio față de cele obișnuite. Este foarte greu de identificat și la nivel de laborator. Atunci când cultivatorii vor folosi pesticide sau nu vor folosi pesticide absolut deloc, nu vom recolta aceste produse de pe terenuri certificate ca fiind bio. Este foarte greu să le deosebim, nu doar atunci când suntem un simplu consumator, ci când suntem un laborator sau o autoritate.

Cel mai bine să meargă autoritățile pe partea de trasabilitate și să urmărească dacă aceste produse chiar provin din agricultură ecologică. Noi ca laborator putem verifica dacă putem verifica aceste produse îndeplinesc criteriile agriculturii ecologice, dar dacă sunt îndeplinite aceste criterii, nu înseamnă ca aceste fructe sunt bio. Este foarte greu să ne pronunțăm” a explicat Alexandru Cîrîc, Directorul Institutului Național de Cercetări Alimentar, potrivit Digi24.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
fructe legume magazine
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Turneul de tenis de masă | WTT China Smash 2024 se desfășoară LIVE în AntenaPLAY. Până pe 6 octombrie, fii alături de sportivii români!
Stirile zilei Pasiunea pentru viteză l-a trimis în Cer. Octavian a murit după ce a intrat cu maşina într-un stâlp, în Argeş. Primise zeci de amenzi în 2 ani de permis
Videoclipul zilei
Citește și
Pepenii de Dăbuleni se vând acum la un preț de nimic. Ce spun fermierii despre tonele de pepeni care...
Ce se pune la rădăcinile roșiilor pentru a fi mult mai gustoase. Trucul simplu nu este știut de mulți
Rețete de deserturi cu căpșuni ideale pentru vară. Moduri diverse în care să le consumi pe caniculă
Căpșuni românești infestate cu substanțe periculoase. Acestea erau vândute în mai multe piețe...
Video recomandate
Video
Citește și