Cod Rutier 2019: de mâine intră în vigoare noi reguli și sancțiuni drastice
Cod Rutier 2019: de mâine, 12 octombrie 2019, intră în vigoare noile reguli și sancțiuni pentru șoferi. Este vorba despre regulile aprobate în luna august, iar principalele modificări vizează utilizarea dispozitivelor mobile, inclusiv de către cei care folosesc vehicule pentru care nu este nevoie de permis
Publicat: Vineri, 11 Octombrie 2019, 13:36 | Actualizat: Vineri, 11 Octombrie 2019, 17:23Cod Rutier 2019: de mâine, 12 octombrie 2019, intră în vigoare noile reguli și sancțiuni pentru șoferi. Este vorba despre regulile aprobate în luna august, iar principalele modificări vizează utilizarea dispozitivelor mobile, inclusiv de către cei care folosesc vehicule pentru care nu este nevoie de permis.
12 octombrie este o dată importantă pentru șoferii din România. Guvernul a decis să crească amenzile pentru șoferii tuturor categoriilor de vehicule dacă folosesc în timp ce se află în mișcare dispozitive mobile. OUG pentru modificarea Codului Penal a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial pe 12 august și va intra în vigoare pe 12 octombrie 2019.
Noile prevederi ale Codului Rutier
Noile reglementări ale Codului Rutier anunță că e „ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video” constituie contravenție, iar nerespectarea acestei norme este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare.
Noile prevederi ale Codului Rutier care vor intra în vigoare de sâmbătă, 12 octombrie 2019, anunță că nu scapă de amenzi nici bicicliștii sau cei care folosesc trotineta, inclusiv pe cea electrică.
“În ceea ce privește nerespectarea normei de interdicție de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, contravenția este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei)”, mai explică oamenii legii.
Sancțiunile pot duce și la suspendarea permisului dacă folosirea dispzitivului mobile se face și cu încălcarea altor reguli de circulație, se poate ajunge la suspendarea permisului.
Citește și: