Obiecte obligatorii pe care să le ai mereu în portbagajul tău
Autoturismul pe care îl conduci trebuie să respecte câteva norme clare în ceea ce privește echiparea. În caz contrar, polițiștii de la Rutieră te pot amenda în cadrul unui simplu control de rutină.
Autor: Tatiana Ștefan Publicat: Joi, 30 Aprilie 2020, 10:01 | Actualizat: Joi, 30 Aprilie 2020, 10:03Pe câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le ai la îndemână în mașină trebuie să le depozitezi în portbagaj. Dacă nu știi care este lista completă a acestora, ai ajuns unde trebuie, pentru că în cele ce urmează îți vom spune și descrie pe larg obiectele fără de care nu ar trebui să pleci la drum.
Trusa medicală - ce trebuie să conțină?
Trusa medicală auto este obligatorie și aceasta trebuie să conțină câteva elemente. Printre acestea se numără și:
- O foarfecă cu lamă tăietoare, dar ambele vârfuri boante, cunoscută și sub numele de foarfecă medicală sau de croitorie, care este folosită la tăierea materialelor subțiri. În cazul tău, foarfeca îți va fi de ajutor dacă va trebui să tai o bucată de tifon.
- Un dispozitiv dedicat respirației gură la gură cu valvă unidirecțională sau filtru
- O rolă de leucoplast.
- Minimum patru bucăți de pansament rapid, adică plasturi.
- Cel puțin cinci pachete a câte 25 de bucăți de comprese de tifon sterile.
- Minimum două bucăți de fașă tifon.
- Minimum două bucăți de bandaj nedeformabil cu cel puțin două laturi a câte 80 cm.
- Cel puțin două bucăți de pansament steril absorbant.
- Fașă elastică.
- Cel puțin două perechi de mănuși de unică folosință.
- Cel puțin șase ace de siguranță.
- Minimum o folie de supraviețuire izotermă cu dimensiunea de 2,10 m X 1,60 m.
- O broșură autorizată de Ministerul Sănătății cu instrucțiuni de prim ajutor.
Verifică periodic termenul de expirare al trusei de prim ajutor pentru a fi sigur că materialele medicale pe care aceasta le conține pot fi încă folosite.
Stingătorul de incendiu
Extinctoarele pot fi de cel puțin două feluri - pe bază de apă sau pe bază de pulbere. Cele din urmă pot fi folosite inclusiv în cazul unui scurtcircuit electric, direct pe panou, cel dintâi fiind complet interzis pentru operațiunea de stingere a incendiului apărut la partea electrică a mașinii. Nu ai nevoie de un antrenament special pentru a mânui în siguranță un stingător pentru mașină, mai ales pentru că acesta are dimensiuni reduse. Tot ce e nevoie să știi pentru a opri extinderea unui incendiu auto este că va trebui să îl iei din portbagaj, să îi scoți siguranța și, menținându-l constant în poziție verticală, să îi îndrepți furtunul către baza flăcării. Dacă vrei să folosești un extinctor sub formă de spray, va trebui să îl ții, de asemenea, vertical, orientat către baza flăcărilor.
Verificarea periodică a termenului de valabilitate a stingătorului auto este, la fel, obligatorie, la fel ca înlocuirea acestuia atunci când a expirat.
Dacă erai în căutarea unor metode de eficientizare a spațiului din portbagaj, îți spunem că primul lucru de care ar trebui să te folosești sunt plasele de portbagaj, care îți vor ține pungile de cumpărături, căruciorul de copil sau gențile de voiaj într-un loc fix, eliminând posibilitatea ca acestea să umble nestingherite prin portbagaj. De mare folos ți-ar putea fi și o tăviță de portbagaj de calitate care va minimiza riscul ca mocheta mașinii să fie pătată de eventuale substanțe pe care le transporți în portbagaj.