S-a schimbat legea! Cât alcool ai voie să consumi înainte de a urca la volan
Cele mai multe dintre accidente se produc pe fondul consumului de alcool. Trebuie să ştii că în România şoferii nu au voie să bea deloc alcool. Scuzele de genul ”am băut un singur pahar de bere” nu îl vor convinge pe agentul de la Rutieră să te ierte.
Publicat: Marti, 02 Aprilie 2019, 08:31 | Actualizat: Luni, 15 Februarie 2021, 17:17Cele mai multe dintre accidente se produc pe fondul consumului de alcool. Trebuie să ştii că în România şoferii nu au voie să bea deloc alcool. Scuzele de genul ”am băut un singur pahar de bere” nu îl vor convinge pe agentul de la Rutieră să te ierte.
Practic, o alcolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amendă de la 21 la 50 de puncte şi suspendarea permisului pentru 6 luni. Dacă ai băut mai mult, atunci poţi ajunge şi stă după gratii până la 5 ani.
Dacă ajungi în această situaţie eşti obligat să mergi la spital, însoţit de poliţist, pentru recoltarea de probe biologice. Este important să ajungi acolo cât mai repede. Dacă nu, se poate stabili retroactiv, aşa că oricum nu scapi de corvoadă asta. Oamenii legii au nevoie de concentraţia exactă de alcool în sânge, iar pentru asta ţi se recoltează probe biologice.
În cazul în care îmbibaţia alcoolică este egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală. În această situaţie şoferul este condus obligatoriu la un spital unde îi sunt recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Doar rezultatul oficial al analizei de sânge realizat la o unitate medicală este probă de incriminare penală în instanţa de judecată.
O BERE, CANTITATEA MAXIMĂ ADMISĂ!
Cantitatea de alcool ce poate fi consumată pentru a nu intra în sfera ”penalului” se poate calcula relativ simplu de fiecare consumator. Pe fiecare sticlă de băutură alcoolică este înscrisă cantitatea de alcool pur la sută de mililitri, în cazul berii această fiind, în medie, de 5 grame/100 ml. Astfel, consumul unui litru de bere este echivalent cu ingerarea a 50 grame alcool pur. Această valoare înmulţită cu coeficientul de 0,8, iar rezultatul împărţit la 70 (kg), da că rezultat o alcoolemie de 0,57 grame la mie. Această este însă valoarea maximă a alcoolemiei care poate fi atinsă la un moment dat după ce am băut patru beri a 500 de ml. Când se atinge însă această valoare, este mai greu de stabilit.
Specialiştii mai spun că, la persoanele care beau pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute, deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge. În schimb, cei care au băut dar au şi mâncat vor avea surpriză să înverzească fiolă cel mai puternic la 1,5 – 2 ore după ce au băut, deoarece abia atunci ating alcoolemia maximă.
Indiferent de felul băuturii consumate, de starea de oboseală a subiectului sau dacă acesta a mâncat înainte sau nu, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe oră. Singurul factor care poate grăbi oarecum eliminarea este exerciţiul fizic intens, dar şi aşa viteză de eliminare nu poate fi mai mare de 0,20 grame la mie pe oră (cu 30% mai repede), conform cars.ro.
Alcoolemia şi timpul în care această se elimină în cazul unei persoane de 70 de kilograme, dacă a consumat:
- 100 ml votcă - 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore;
- 100 ml palincă - 0,64 grame alcool pur la mie, care se elimină în 4 ore şi 10 minute;
- 100 ml lichior de 30 grade - 0,34 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore şi 10 minute;
- o bere de 500 ml - 0,20 grame alcool pur la mie, care se elimină în maxim 2 ore;
- 1 litru de vin - între 1,02 şi 1,37 grame alcool pur la mie, în funcţie de tăria vinului, care se elimină între 7 ore şi 9 ore.