Schimbare în codul rutier. Șoferii vor fi sancționați dacă nu respectă această lege importantă
Codul rutier se schimbă din nou, iar șoferii trebuie să fie foarte atenți la reguli. În caz, contrar, riscă amenzi usturătoare.
Publicat: Marti, 23 Mai 2023, 13:05 | Actualizat: Marti, 23 Mai 2023, 16:33- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Codul rutier se va schimba din nou, iar cei care nu respectă aceste reguli vor avea de plătit amenzi usturătoare. Este vorba despre folosirea fazei scurte în trafic, care, conform noului act normativ, trebuie să fie folosită pe toate drumurile publice.
Schimbare în codul rutier. Faza scurtă va fi obligatorie pe toate drumurile din România
Dacă până acum faza scurtă era folosită doar pe autostrăzi, drumuri expres sau europene, acum șoferii sunt obligați să folosească faza scurtă și pe drumurile naționale sau județene tot timpul, potrivit Codului Rutier. De asemenea, această regulă este obligatorie și pentru cei care merg cu tractoare agricole sau forestiere.
Propunerea legislativă a trecut deja de Camera Deputaților, ca for decizional și urmează să fie promulgată și publicată în Monitorul Oficial. Această regulă se va aplica abia după ce legea se va publica în Monitorul Oficial, scrie Avocat.net.
„În circulaţia pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă”, prevede proiectul, notează HotNews.
Legislația se schimbă și pentru motocicliști. Aceștia sunt obligați de lege să folosească luminile de întâlnire pe toată durata deplasării acestora pe drumurile publice. Dacă în cazul șoferilor erau numite clar drumurile pe care trebuie folosită lumina de întâlnire, în cazul motocicliștilor nu se specifică categoriile de drum pe care trebuie respectată legea.
Noile modificări din Codul Rutier în 2023
Codul Rutier s-a schimbat în ceea ce privește termenul în care polițiștii au dreptul să rețină permisul de conducere. Din acest motiv, dacă șoferii au făcut o ilegalitate și permisul le-a fost ridicat, documentul va fi reținut timp de 60 de zile, în loc de 30 de zile, așa cum era prevăzut în anii anteriori.
Totodată, în 2023, șoferii români care circulă fără permis sunt amendați cu sume uriașe și puncte de penalizare. În țara noastră, pe majoritatea drumurilor locale și județene limitele de viteză sunt de 50 de km/h, respectiv 90 de km/h.Iată cum sunt sancționate aceste depășiri ale limitelor de viteză:
- depășirea limitei de viteză cu 10 – 20 km/h va fi sancționată cu două sau trei puncte de amendă, între 290 și 435 de lei, la care se adaugă două puncte de penalizare.
- depășirea cu 21 – 30 km/h peste viteza maximă admisă va fi sancționată cu patru sau cinci puncte amendă, între 580 și 725 de lei, la care se adaugă trei puncte de penalizare.
- depășirea cu 31 – 40 km/h peste viteza maximă admisă va fi sancționată cu șase sau chiar opt puncte de amendă, între 870 și 1.160 de lei, la care se adaugă patru puncte de penalizare.
- depășirea cu 41 – 50 km/h va fi sancționată cu de la 9 la 20 de puncte amendă, între 1.305 la 2.900 de lei, la care se mai adaugă și șase puncte de penalizare.
În cazul în care viteza este mai mare cu 50 de kilometri la oră, peste limita lega admisă, amenda maximă este de 2.900 de lei, și reținerea permisului de conducere pentru trei luni, notează EVZ.ro.
De asemenea, și refuzul de a prezenta actul se pedepsește.
„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.)”, informează oamenii legii.
Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro