Majorarea pensiilor și a alocațiilor în 2020 devine tot mai puțin probabilă. Bugetul, grav afectat de pandemia de Covid-19
România se află în impas economic, după ce peste un milion de români au intrat în șomaj tehnic sau și-au pierdut locurile de muncă, pe fondul pandemiei de coronavirus. În acest context, majorarea pensiilor cu 40%, care urma să aibă loc de la 1 septembrie, precum și dublarea alocațiilor pentru copii, intră în linie dreaptă și, cel mai probabil, nu vor mai putea fi concretizate în 2020.
Publicat: Miercuri, 08 Aprilie 2020, 12:30 | Actualizat: Miercuri, 08 Aprilie 2020, 12:57Cele două majorări erau prinse în bugetul inițial realizat de Guvern. Întrebat ce se va întâmpla cu cele două legi care au trecut de Parlament și au fost promulgate de președinte, Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a explicat că trebuie analizat bugetul și execuția bugetară.
„Când am început anul, bineînțeles că am alocat bani în buget (pentru pensii și alocații mărite - n.r.). De fiecare dată, am spus însă că depinde de execuția bugetară. Tot timpul trebuie să ne uităm atent la execuția bugetară și vedem concluziile după aceea. Dar ne uităm la toate cheltuielile din buget, toate grupele mari de cheltuieli. Dacă după primele două luni execuția bugetară arăta foarte bine, vă spun că în acest moment, în martie, deja vedem impactul crizei, cu venituri mai mici, cheltuielile crescute, iar la rectificarea bugetară vă spun că avem o creștere semnificativă a cheltuielilor, vom aloca în plus un miliard de lei doar pentru concediile medicale, o sumă semnificativă pentru șomaj tehnic, peste 7 miliarde de lei, și mai avem și alte cheltuieli pentru ajutor social, asta înseamnă că vom cheltui foarte mult, în timp ce pentru tot anul veniturile bugetare scad semnificativ, deficitul bugetar crește, estimarea pentru tot anul crește, ceea ce înseamnă că și necesarul de finanțare crește”, a declarat Cîțu, la Digi 24.