Antena

O lege pentru romanii cu datorii: recuperatorii de creanțe au noi limite. Ce au și ce nu au voie să facă când îi caută pe datornici

Potrivit legislației din domeniu în vigoare, recuperatorii de datorii pot contacta datornicii doar la domiciliu, doar în anumite zile și doar între anumite ore din zi.  Mai mult, riscă amenzi de până la 100.000 de lei dacă amenință, hărțuiesc sau abuzează datornicii.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 09 Martie 2020, 09:00 | Actualizat: Luni, 09 Martie 2020, 09:02
O lege pentru romanii cu datorii: recuperatorii de creanțe au noi limite

În esență, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2016, dar și a unei noi versiuni a Codului de conduită al Asociației de Management al Creanțelor Comerciale (AMCC), organizație ce reunește 17 firme din domeniu, recuperatorii de creanțe au o serie de acțiuni permise, dar și o serie de interdicții atunci când vine vorba de contactarea datornicilor și comunicarea cu aceștia.

Corespondența cu debitorul

Astfel, recuperatorii de datorii pot utiliza, pentru a trimite corespondență către debitor, doar adresa de domiciliu ori de reședință a acestuia. Totodată, corespondența trebuie trimisă într-un plic sigilat, care să nu aibă înscrisuri sau semne pe plic, care să indice faptul că scrisoarea se referă la o datorie a destinatarului. Totuși, sigla sau elementele de identificare a companiei de colectare a datoriilor nu intră în această restricție.

Elcen anunţă că Termoenergetica are datorii ieşite din scadenţă în valoare de 206,55 milioane lei

În prima scrisoare trimisă datornicului trebuie să existe o descriere cât mai detaliată a datoriei, adică din ce contract provine, cu cine a fost semnat contractul, data scadentă a obligației de plată, accesoriile creanței etc. Apoi, următoarele scrisori trebuie să conțină doar informații ce permit identificarea dosarului și stadiul acestuia, dar și suma actualizată a datoriei.

Contactarea telefonică a datornicilor

Când vine vorba de contactarea telefonică a datornicilor, recuperatorii nu pot suna chiar oricând, ci doar în zilele de lucru și în ziua de sâmbătă. De altfel, contactarea datornicilor la locul de muncă al acestora, precum și comunicarea cu ei între orele 20:00 - 09:00 sunt interzise de OUG nr. 52/2016.

Pe de altă parte, recuperatorii de debite nu pot deranja datornicii de foarte multe ori (se recomandă să nu fie sunați de mai mult de două ori pe săptămână) și trebuie să transmită acestora din urmă, într-o manieră civilizată, numele lor, al companiei pe care o reprezintă și motivul pentru care îi contactează.

Recuperarea datoriilor pe teren

Agenții firmelor de recuperare a datoriilor pot vizita datornicii doar în zilele de lucru și sâmbăta, trebuie să fie îmbrăcați decent, să se legitimeze, cu ajutorul actului de identitate și împuternicirea emisă de compania de recuperare a datoriilor, iar conversația privind colectarea creanțelor trebuie să fie politicoasă.

În cazul în care datoriile se recuperează în numerar, recuperatorul e obligat să emită o chitanță în acest sens, ce trebuie să aibă ștampila firmei de colectare a debitelor.

Reclamarea recuperatorilor de datorii

Recomandari A1

Atunci când nu sunt mulțumiți de interacțiunea cu firma de colectare a creanțelor, debitorii pot reclama acest lucru, iar firma trebuie să le soluționeze în cel mult 30 de zile. Dacă nu sunt suficiente 30 de zile pentru soluționarea unei reclamații, companiile de recuperare pot propune o altă dată pentru soluționare, dar noul termen nu poate depăși 60 de zile de la primirea reclamației.

În cazul în care reclamațiile sunt respinse, firma de colectare a creanțelor trebuie să informeze în scris debitorul, precizând motivele deciziei luate.

E important de știut că cetățenii pot să se adreseze direct instanțelor judecătorești pentru a contesta existența unei datorii sau cuantumul acesteia. Totodată, prevederile OUG nr. 52/2016 stabilesc că, dacă datoriile nu sunt contestate la recuperatori în termenul de 30 de zile calendaristice, acest fapt nu reprezintă o recunoaștere a sumei de către datornici, iar dreptul lor de a se adresa unei instanțe își păstrează valabilitatea.

Practicile interzise la colectarea creanțelor

În activitatea de colectare a datoriilor există, potrivit codului de conduită din domeniu, o serie de practici interzise sau inacceptabile. Mai exact, recuperatorii de creanțe nu au voie să:

Comisia Europeană: România trebuie să recupereze de la CFR Marfă 570 milioane euro reprezentând ajutor incompatibil

Whatsapp LinkedIn
recuperatorii de datorii datornici datorii recuperatorii de crante legislatie amenzi lege romani
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu - 24.6%, Elena Lasconi - 18.2%, Călin Georgescu - 16.5%, George Simion - 14%, Nicolae Ciucă - 13%, Mircea Geoană - 5.4%
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
5 plante de apartament care sunt ușor de îngrijit. Specialiștii le recomandă pentru persoanele cu un program... Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
Cum a reacționat Elon Musk când Mark Cuban a spus că ar cumpăra X. Miliardarul a recunoscut că nu are banii... useit
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce amendă riscă românii care pun ghivecele cu flori pe scara blocului. Regulile de care trebuie să ții cont Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Rezultate exit-poll referendum în Bucureşti. Cum au votat românii la fiecare din cele trei întrebări Observator
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit MediCOOL
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a... CanCan
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți DeParinti
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s... ZUTV
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100 UseIT
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Hello Taste