(P) Credit de la bancă sau de la IFN? Avantajele și dezavantajele fiecărei soluții financiare
Când vrei să obții o anumită sumă de bani ai la dispoziție două variante pe care le poți lua în considerare: fie îți îndrepți atenția către bănci, fie apelezi la serviciile instituțiilor financiare nebancare (IFN). Înainte de a opta pentru un împrumut rapid sau un credit nevoi personale este indicat să analizezi avantajele și dezavantajele fiecărei soluții de creditare.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 21 Aprilie 2022, 10:53 | Actualizat: Joi, 21 Aprilie 2022, 10:55Dacă nu știi ce să alegi dintre împrumut rapid sau credit de nevoi personale, te sfătuim ca, înainte de orice, să cântărești bilele albe și pe cele negre ale fiecărui produs financiar. Este important, de asemenea, să verifici și condițiile de eligibilitate.
Pentru credite rapide, IFN-urile au condiții facile de acordare. Astfel, poți aplica dacă:
- Ești major;
- Ai cetățenie română;
- Încasezi venituri care pot fi dovedite;
- Deții un cont bancar în care să îți fie virată suma împrumutată. Unele IFN-uri îți pot aduce banii acasă, contra cost.
În plus, în cazul împrumuturilor nebancare nu va trebuie să îți faci griji nici dacă:
- Obții venituri situate chiar și sub nivelul salariului minim pe economie;
- Ai o vechime de cel puțin 1 lună la actualul loc de muncă;
- Lucrezi în baza unui contract de muncă încheiat pe perioadă determinată;
- Ai fost raportat la Biroul de Credit.
Pentru credit nevoi personale, băncile pun preț pe:
- Existența unui venit stabil, cu caracter permanent;
- Minimum 3 sau 6 luni de vechime la actualul job, unde este musai să ai încheiat un contract de muncă pe perioadă nedeterminată;
- O vechime totală în muncă de cel puțin 1 an;
- Un istoric de bun-platnic. Cu alte cuvinte, nu trebuie să apari pe lista neagră a Biroului de Credit.
O alegere în funcție de suma de care ai nevoie
Dacă aplici pentru un credit urgent azi, trebuie să știi că poți obține sume de până la 4.000 de lei de la majoritatea IFN-urilor de pe piața autohtonă. Pentru rambursare vei avea la dispoziție o perioadă destul de scurtă, care oscilează între câteva săptămâni și câteva luni, în funcție de regulile fiecărui IFN. Există și oferte de finanțare mai mari, unele IFN-uri acordând și împrumuturi de până la 40.000 de lei, pentru maximum 5 ani. Dobânda este fixă, iar creditele sunt acordate în lei.
În paralel, un credit de nevoi personale îți poate asigura până la maximum 130.000 de lei, în funcție de banca aleasă, urmând să rambursezi împrumutul în cel mult 5 ani. Poți opta pentru dobândă fixă sau variabilă, respectiv pentru un împrumut în lei sau în euro.
Cum poți obține împrumutul
Creditul nebancar nu implică niciun drum, totul desfășurându-se online, de la procedura de aplicare până la aprobare și chiar semnarea contractului. Mai apoi, banii îți sunt transferați în cont în aproximativ 2 ore.
Dacă optezi pentru un credit de nevoi personale, trebuie să știi că există și câteva bănci care oferă împrumuturi online în câteva minute. În cazul în care aplici într-o sucursală, procedura de aprobare poate dura, la anumite bănci, și până la 2-3 zile.
Analizează cu mare atenție costurile creditelor
Fiecare soluție de creditare implică anumite costuri. Nivelul DAE este foarte important, întrucât îți arată costul total al împrumutului pe care îl alegi. Drept urmare, o valoare DAE cât mai mică îți oferă siguranța unui credit echitabil, astfel că nu va trebui să-ți faci griji că plătești mai mult decât ar fi cazul.
De regulă, dobânzile percepute de IFN-uri pentru credit rapid sunt mai mari decât cele bancare pentru credite nevoi personale. Atât băncile, cât și IFN-urile desfășoară campanii de reducere a dobânzilor sau a comisioanelor, pe care le poți lua în considerare când aplici pentru obținerea unei soluții de creditare. De exemplu, anumite IFN-uri îți oferă ocazia de a obține primul împrumut nebancar cu 0 dobândă. Poți pierde rapid acest avantaj dacă întârzii cu plata ratelor, întrucât te vei trezi cu o valoare DAE (Dobânda Anuală Efectivă) chiar mai mare de 7.000%. În paralel, dobanda pentru creditul bancar îți va fi micșorată dacă ai cont de salariu la banca la care aplici și dacă închei asigurarea de viață.
Când vrei să accesezi un împrumut bancar va trebui să iei în calcul și faptul că, pe lângă dobândă, ți se pot percepe comisioane pentru analiza dosarului și pentru administrarea contului.
În cazul IFN-urilor te poți aștepta la comisioane pentru analiză și administrare, pentru rescadențare sau pentru refinanțare externă.