Antena Căutare

O nouă lege pentru românii care au un cont bancar. Băncile ar putea fi obligate să implementeze asta

Din ianuarie 2025, s-ar putea reglementa legislația bancară. A fost deja pus în dezbatere publică un nou proiecte, care transpune o directivă europeană în legislația națională. Iată ce presupune.

Galerie
Băncile ar putea fi obligate să țină cont de această nouă măsură | Shutterstock

Proiectul pus în dezbatere publică de către Ministerul Finanțelor vizează sistemul informatic al băncilor. Această măsură ar trebui să protejeze oamenii care au cont bancar.

Citește și: Ce investiție a făcut Mihai Trăistariu de curând și de ce e nemulțumit. A făcut credit la bancă, însă nu își poate recupera banii

O nouă lege pentru românii care au un cont bancar. Băncile ar putea fi obligate să implementeze asta

De anul viitor, băncile ar putea implementa un sistem de alertă pentru clienții ale căror conturi sunt în pericol, conform unei surse.

Articolul continuă după reclamă

Astfel că, dacă se aprobă noul proiect de lege, băncile vor fi obligate să dispună de un sistem informatic foarte bine pus la punct, iar platformele informatice ale băncilor și instituțiilor de creditare vor trebui să îndeplinească anumite criterii de avizare.

Citește și: Două surori au descoperit în pivnița bunicului lor o comoară de aproximativ 85.000 de euro! Ce a urmat, când au mers la bancă

Potrivit detaliilor din noul proiect de lege, Banca Națională a României va avea acces, la cerere, la orice informație legată de platformele de tehnologie a informației utilizate de bănci.

De asemenea, în baza acestui proiect, băncile vor fi obligate să furnizeze clienților informații detaliate despre sistemele informatice pe care le utilizează, dar și despre măsurile de securitate aplicate pentru protecția datelor.

Citește și: Alertă de fraudă în numele unei celebre bănci din România. Ce mesaje periculoase au primit clienții

Astfel că, în eventualitatea unei căderi a platformelor de tehnologie a informației și comunicațiilor sau chiar în cazul unor atacuri, băncile vor fi nevoite să-și anunțe imediat clienții.

Această măsură s-ar alinia cererii Uniunii Europene de implenetare a unor directive legislative, specificată în Directiva (UE) 2022/2556 și completată prin Regulamentul 2022/2554.

Citește și: Ce a urmat după ce un polițist din Argeș a găsit o geantă suspectă pe o bancă. Nu i-a venit să creadă ce se afla înăuntru

Potrivit sursei menționate, clienții vor fi anunțați prin intermediul aplicațiilor bancare, dar și prin SMS. De asemenea, vor fi nevoite să anunțe autoritățile abilitate.

Noul proiect de lege este programat să intre în vigoare de la 17 ianuarie 2025. Deja a primit un aviz favorabil din partea Băncii Naționale a României și din partea Autorității de Supraveghere Financiară. Urmează să fie supus dezbaterii și adoptării în Parlament.

Citește și: Un român a rămas fără cuvinte când a aflat că pe numele lui există un credit bancar pe care nu l-a făcut. Cum a fost posibil

Ce presupune noul proiect de lege

Potrivit noului proiect de lege, băncile vor fi obligate să:

1. Dezvolte un cadru de administrare a activității instituțiilor de credit pentru a respecta cerințele privind sistemele informatice, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 2022/2554.

2. Includă explicit riscurile identificate în cadrul testării rezilienței operaționale digitale în procesul de supraveghere și evaluare efectuat de BNR, în calitate de autoritate competentă pentru supravegherea prudențială a instituțiilor de credit.

Citește și: (P) Cum să alegeți cea mai bună instituție financiară pentru un credit cu garanție imobiliară

3. Furnizeze informații la cerere către BNR de către furnizorii terți de servicii în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), la care instituțiile de credit au externalizat anumite activități.

Băncile se pot aștepta la sancțiuni dacă vor fi descoperite deficiențe sau incidente în sistemele informative respective. Banca Națională a României va publica pe site sancțiunile luate împotriva băncilor respective.

Toate instituțiile financiare și băncile sunt obligate să gestioneze posibilele riscuri informatice, având planuri puse la punct în acest sens, dar și teste periodice pentru a asigura securitatea conturilor.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Reacția lui Cheloo după tragedia de pe Jepii Mici, acolo unde o fată de 19 ani a fost ucisă de un urs: „Și un vers mai v...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci Sambata, 14.09.2024, 14:57
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x