(P) Greșeli financiare care îți îngreunează viața de zi cu zi fără să îți dai seama
Interesul sporit pentru domeniul finanțelor personale din ultimii ani poate fi sursa responsabilizării unora dintre noi, dar și un motiv de stress pentru cei cu o personalitate financiară mai puțin analitică. Este adevărat, bugetul lunar și gestionarea corespunzătoare a cheltuielilor sunt instrumente utile pentru o viață financiară fericită.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 31 Octombrie 2023, 11:22 | Actualizat: Marti, 31 Octombrie 2023, 11:23- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cu toate acestea, există și oameni care își gestionează excelent banii având o balanță venituri-cheltuieli în minte. Mai mult, primul pas către echilibru în viața financiară pornește de la simpla remediere a unor greșeli pe care le facem cu toții fără să realizăm:
Atenție la cheltuielile excesive și frivole
Expresia „marile averi au fost pierdute leu cu leu” poate părea desprinsă din lumea celor bogați și fără griji, dar adevărul este că putem adapta ideea din spatele zicalei pentru a arunca o privire profundă în viața noastră financiară. Dacă marile averi trebuie să țină cont de fiecare leu cheltuit pentru a nu se risipi, atunci cheltuielile oamenilor obișnuiți sunt cu atât mai importante.
Esența acestui sfat nu se referă la oprirea cheltuielilor de zi cu zi sau la transformarea vieții nostre într-o austeritate totală de dragul bugetului lunar. Contrar primei impresii, sfatul acesta invită la analiza obiceiurilor de consum și alegerea acelor cheltuieli care pot fi înlocuite cu variante mai ieftine. De exemplu, in loc de achiziționarea unei cafele de specialitate de la o cafenea scumpă în fiecare zi, putem investi într-un espressor la domiciliu care își va amortiza costurile în câteva săptămâni.
Traiul pe datorie, un cerc vicios care poate fi rupt
Creditele sunt un instrument financiar excelent și util societății atunci când sunt folosite cu măsură. Din nefericire, mulți oameni ajung implicați într-un cerc vicios care presupune împrumuturi succesive pentru a plăti datoriile și a fi la zi cu balanța financiară.
Experții de la comparatorul internațional de credite Finbino ne sfătuiesc să analizăm cu atenție situația noastră de credit înainte de a lua un nou împrumut și să cântărim toate ofertele disponibile pe piață. Uneori o refinanțare sau un credit cu dobândă mai mică la altă bancă pot fi răspunsul mult căutat. Mai mult, încearcă să găsești alternative cu care să plătești ratele lunare pentru a stinge toate datoriile înainte să accesezi noi împrumuturi greu de plătit ulterior.
Cheltuieli excesive cu casa
Tuturor ne place să avem o locuință frumoasă, curată și decorată cu bun gust. Cu toate acestea, mulți oameni au transformat casa într-un motiv de cheltuieli periodice. Decorațiunile, accesoriile de baie sau bucătărie și înlocuirea periodică a unor obiecte care încă sunt funcționale au devenit mai degrabă pasiune decât nevoie.
Dacă simți că nu te poți abține atunci când intri într-un magazin de decorațiuni sau pe un site de profil, evită aceste locuri măcar o perioadă de câteva luni. Vei fi surprins cât de mult poți economisi dacă încerci să te bucuri mai mult de obiectele pe care le ai deja în casă.
Traiul fără un plan
Întrebările clasice „Tu unde te vezi peste 5 ani? Dar peste 10 ani? Dar peste 50 de ani?” pot părea ludice la o primă vedere, dar fiecare dintre noi ar trebui să le luăm în serios cel puțin o dată pe an.
Restabilirea priorităților și construirea unui plan puternic pentru un viitor liniștit nu trebuie să reprezinte o cușcă din care simțim că nu mai putem ieși, ci mai degrabă indicatori de drum care să ne ajute să ne păstrăm pe un drum cât se poate de disciplinat. Timpul va trece oricum, iar persoana ta de peste 5, 10 sau 50 de ani îți va fi recunoscătoare pentru orice ajutor financiar.
Investește în tine în prezent, dar ai grijă să pui ceva de-o parte pentru viitor. Analizează cu atenție unde merg banii tăi, dar nu transforma acest obicei într-unul care să îți transforme viața într-un calvar. Adevărul este că noi toți cheltuim bani aiurea și am putea să înlocuim obiceiuri costisitoare cu varianta mai ieftină și, de cele mai multe ori, mai confortabilă.
Vizionarea unui film acasă alături de prieteni în loc de cinematograf, prepararea prânzului la pachet și accesarea unui credit doar după ce ne-am asigurat că oferă cele mai bune condiții sunt doar câteva gesturi mici care ne pot schimba în bine întrega viață financiară.