Antena

Caz unic în lume! A învins SIDA la 34 de ani fără transplant de măduvă și a dezvoltat anticorpi pentru virus. Care a fost tratamentul minune

Un tânăr purtător al virusului ce provoacă SIDA, aflat în remisie de mai bine de un an, ar putea fi primul pacient adult cunoscut care învinge această boală fără a avea nevoie de un transplant de măduvă osoasă, conform unui anunţ făcut marţi de cercetători, transmite AFP, citat de Agerpres.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 08 Iulie 2020, 11:09 | Actualizat: Miercuri, 08 Iulie 2020, 11:12
Caz unic în lume! A învins SIDA la 34 de ani fără transplant de măduvă și a dezvoltat anticorpi pentru virus. Care a fost tratamentul minune


Acest caz a fost prezentat în cadrul celei de-a 23-a Conferinţe internaţionale HIV/SIDA, ce se desfăşoară pentru prima oară în mediul online (în perioada 6-10 iulie) din cauza COVID-19.


Virusul HIV afectează zeci de milioane de oameni la nivel global


Deşi boala provocată de acest virus, SIDA, nu mai este o condamnare la moarte, pacienţii seropozitivi trebuie să urmeze un tratament pe viaţă.


În ultimii ani, doi bărbaţi - cunoscuţi drept pacienţii "Berlin" şi "Londra" - par să se fi vindecat după ce au suferit câte un transplant de măduvă osoasă cu risc ridicat pentru tratarea cancerului.


O echipă internaţională de cercetători a anunţat că studiază cazul unui al treilea pacient care nu mai prezintă semne ale infecţiei după ce a primit un tratament diferit.

Pacientul, un brazilian în vârstă de 34 de ani, al cărui nume nu a fost dat publicităţii, a fost diagnosticat cu HIV în 2012. În cadrul studiului, el a primit mai multe medicamente antiretrovirale puternice, printre care maraviroc (comercializat sub denumirea Celsentri) şi dolutegravir (Tivicay).

Cum ar semăna noul coronavirus cu HIV! De când circulă, de fapt, în Italia! Medic italian: „E nevoie de acest tip de medicament!”


Însă, după mai mult de 57 de săptămâni fără niciun tratament anti-HIV, acest pacient a rămas negativ la testul de detectare a anticorpilor anti-HIV.

Ricardo Diaz, expert în maladii infecţioase de la Universitatea din Sao Paulo, a estimat că pacientul poate fi considerat vindecat de SIDA. "Important pentru mine este să am un pacient care s-a aflat sub tratament şi care controlează acum virusul fără tratament", a explicat el pentru AFP.


"Nu am mai putut detecta virusul şi a pierdut răspunsul specific la virus - dacă nu ai anticorpi, nu ai nici antigeni", a adăugat el.


Conform ONU, 1,7 milioane de persoane au contactat HIV în cursul anului trecut şi peste 40 de milioane de persoane trăiesc cu acest virus.

Conform doctorului Diaz, modul de tratament aplicat de echipa sa, care necesită însă studii suplimentare, este o cale mai etică de urmat de persoanele grav bolnave cu HIV decât cel al grefei de măduvă osoasă.

Pentru Sharon Lewin, directoarea Institutului Doherty pentru Infecţii şi Imunitate din Melbourne, concluziile lui Ricardo Diaz sunt "foarte interesante", însă necesită o analiză "mai aprofundată".

Ce este SIDA/HIV și cum se manifestă

HIV sau virusul imunodeficientei umane este virusul care provoaca SIDA. HIV ataca sistemul imunitar prin distrugerea celuleor T CD4+ (pozitive), un tip de celule albe ale sangelui, vitale in lupta contra infectiilor. Ca urmare a distrugerii acestor celule, oamenii infectati cu HIV vor fi vulnerabili la infectii, boli si diverse complicatii, potrivit sfatulmedicului.ro

De la momentul infectarii, poate exista o perioada de latenta de 2-4 saptamani pana la aparitia simptomelor bolii. In foarte multe cazuri, aceste manifestari sunt puse pe seama unei raceli comune, mai degraba decat a HIV. Aproximativ 80% dintre pacientii infectati debuteaza cu simptomatologie foarte asemanatoare unei simple raceli. De asemenea, exista cazuri in care perioada de latenta pana la manifestarea bolii a fost de ani de zile.

Recomandari A1

Printre cele mai frecvent intalnite manifestari specifice, la femeile care au virusul HIV se numara: infectiile vaginale fungice recurente, bolile inflamatorii pelvine in forma severa, vaginita bacteriana, gonoree, chlamidia, tricomoniaza, dar si cresterea riscului de modificari precanceroase la nivelul colului uterin (condiloame genitale sau human papiloma virus), care amplifica probabilitatile dezvoltarii cancerului de col uterin.

Whatsapp LinkedIn
a învins sida sida hiv sida tratament hiv tratament se vindeca sida ce este sida simptome sida
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Urmărește-l pe David Popovici la Campionatele Europene de Înot | Belgrad 2024 🏊‍♂️ În perioada 17-23 iunie, vezi competiția LIVE în AntenaPLAY
Stirile zilei Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de urgenţă în plasament. Părinţii copilei erau datori la cămătari
Video recomandate
Video
Citește și
De ce specialiștii recomandă să eviți ceaiul cu lapte. Consumul excesiv poate fi dăunător Catine.ro
Burak Özçivit se află în Bangladesh, țară din care a publicat mai multe imagini și filmulețe. “Nu am mai... Happy Channel
„Epopeea” lui Radu Mazăre în Justiție: trei dosare de corupție, 14 ani de procese și prejudicii nerecuperate... Libertatea.ro
Infecția care făcea ravagii în urmă cu 200 de ani revine în forță. Ce este "boala lumei"... Ziare.com
„Regina sufletului meu!” Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat... AntenaSport
Emil Rengle, confesiuni oneste despre căsătoria cu Alejandro Fernandez și problemele cu care se confruntă:... Elle
Radu Mazăre este eliberat din închisoare! Decizia de ultimă oră a instanței de la Tribunalul Ilfov Spynews.ro
Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Cum a reacționat acesta, la ieșirea din închisoare BZI
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!” BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase HelloTaste.ro
Câți bani vor primi românii în plus, în mână, după majorarea salariului minim Antena3.ro
WhatsApp introduce noi opțiuni pentru utilizatorii Android. Ce vor putea face din această lună useit
Horoscopul zilei de 29 mai 2024. Balanțele deschid un nou capitol. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Eurostat: România are cele mai mici alocații și ajutoare sociale din UE Wall-Street
Dragă Alma, știu că prietena mea cea mai bună își înșală partenerul, ar trebui să spun ceva? Kudika
Prinsă în pădure cu amantul! Celebra prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia Playtech
Zi liberă pentru elevi și profesori! Ce se sărbătorește pe 5 iunie 2024 Redactia.ro
Cele două rute pe care se produc cel mai des turbulenţe. Experţii spun că fenomenul nu apare mereu pe radar Observator
Beneficiile mersului la sala de fitness. De ce aspecte este indicat să ții cont MediCOOL
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată HelloTaste
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a... ProSport
Locul de BASM din România care te duce cu gândul la Italia. Motivul pentru care zeci de mii de turiști îl... Gandul
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce a urmat i-a uimit pe... CanCan
Ce poți face dacă toddlerul refuză să renunțe la biberon înainte de culcare. Specialiștii în parenting oferă... DeParinti
Cei mai populari cântăreți coreeni din toate timpurile. Cine ocupă primele poziții în lumea K-pop ZUTV
Țările în care se mută milionarii. Care sunt cele 6 state care atrag oamenii cu bani UseIT
Ruladă cu bezea și fructe de pădure. Pașii simpli pentru a obține un desert delicios Hello Taste