Adunarea Naţională franceză afectată de noul coronavirus; Macron avertizează că epidemia este ”inexorabilă”
Adunarea Naţională franceză nu a fost cruţată de coronavirus, după spitalizarea unui deputat, un nou semn al unei epidemii de-acum considerată ”inexorabilă”, relatează AFP.
Publicat: Vineri, 06 Martie 2020, 11:32 | Actualizat: Vineri, 06 Martie 2020, 11:42Un deputat din cadrul Partidului Les Republicains (LR), Jean-Luc Reitzer, a fost spitalizat la ”reanimare”, un salariat al Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului francez, a fost infectat, iar un caz ”suspect” a fost anunţat la preşedinţia Adunării joi seara.
Potrivit bilanţului naţional stabilit la ora locală 16.00 (17.00, ora României) şi anunţat joi seara de Jérôme Salomon, directorul general al Sănătăţii, 423 de persoane au fost contaminate pe teritoriul francez, dintre care 138 de cazuri nou confirmate, şi trei noi decese - care cresc la şapte bilanţul total al persoanelor decedate.
RATP a anunţat joi seara că un şofer de autobuz din Paris a fost contaminat de coronavirus, după un prim caz al unei agente de la metrou.
Prefectura Morbihan anunţa, la ora locală 20.30 (21.30, ora României), al 23-lea caz în acest departament, unul dintre cele mai afectate. În Occitanie, patru cazuri noi au fost confirmate joi seara de Agenţia regională de Sănătate.
Creşterea înregistrată joi reprezintă cea mai puternică creştere a contaminărilor şi deceselor într-o singură zi de la începutul crizei.
Această accelerare l-a determinat pe preşedintele Emmanuel Macron să-i avertizeze pe francezi cu privire la caracterul ”inexorabil” al acestei epidemii.
”Există un moment în care, o ştim cu toţii (...) o epidemie este oricum inexorabilă”, a declarat joişeful statului, care a primit aproximativ 20 de specialişti la Palatul Elysée, pentru a ”încerca să oprească venirea, iar apoi încetinirea” propagării bolii.
Potrivit profesorului Jean-François Delfraissy, un specialist în boli infecţioase care participa la reuniune, trecrea de la faza a 2-a, în curs, la faza a 3-a a epidemiei - care urmează să impună restricţiile cele mai constrângătoare - urmează să aibă loc ”peste câteva zile sau săptămâni”.
13 REGIUNI AFECTATE
Această a 3-a fază, atunci când va fi decretată, va implica, între altele, suspendarea transporturilor în comun, o restricţionare a adunărilor şi închiderea şcolilor, un ansamblu de măsuri care vor avea un impact important asupra vieţii cotidiene.
Cele 13 regiuni metropolitane sunt atinse toate, a subliniat Salomon, dar şi Guadelupa şi Guyana Franceză, peste mări. Martinica, Mayotte şi Réunion nu înregistrează cazuri. Franţa este unul dintre principalele focare de virus în Europa, împreună cu Italia şi Germania.
Ultimele două regiuni care erau ocolite de contaminare - Corsica şi Centre-Val de Loire - au anunţat joi primele cazuri. Majoritatea persoanelor îmbolnăvite, până în Guyana, au participat la o adunare a unei biserici evanghelice, la Mulhouse, în perioada 17-24 februarie. Departamentul Oise, cu 105 cazuri, este cel mai afectat.
RESTRICŢII CONFIRMATE
Restricţii colective, decise weekendul trecut - care interzic mai ales adunările de peste 5.000 de persoane într-un mediu închis - au fost confirmate într-o hotărâre administrativă publicată joi.
Pentru moment, amânarea alegerilor muncipale (15-22 martie) nu este peordinea de zi. Însă numeroase amânări ale unor evenimente au fost anunţate, precum MIPTV la Cannes, al doilea cel mai mare eveniment mondial dedicat profesioniştilor din televiziune, prevăzut de la 30 martie la 2 aprilie.
Maratonul Parisului, prevăzut la 5 aprilie, cu aproximativ 60.000 de înscrişi, a fost amânat la 18 octombrie.
Iar preşedintele Parlamentului European (PE) David Sassoli a decis să anuleze sesiunea plenară prevăzută la Strasbourg săptămâna viitoare şi să o organizeze la Bruxelles.
COST ECONOMIC
Efectele virusului apasă deja greu asupra întreprinderilor.
Ministrul Muncii Muriel Pénicaud a anunţat că 400 de întreprinderi au solicitat măsuri de şomaj tehnic în cazul a 6.000 de salariaţi, în principal în turism şi restauraţie. Agenţiile de voiaj cer să fie primite ”urgent” de Guvern, constatând ”o scădere a activităţii în februarie cu aproape 25%” şi de până la -60% săptămâna trecută.
Joi, o ”bună sută” de şcoli, colegii şi licee rămâneau închise, în principal în Oise - 35.000 de elevi afectaţi - şi în Morbihan - 9.000.
Sursa : news.ro