Conservatorii germani sunt divizaţi în privinţa măsurilor de contracarare a impactului economic al coronavirusului
Conservatorii cancelarului german Angela Merkel sunt divizaţi dacă Germania ar trebuie să adopte un pachet de măsuri de stimulate pentru a contracara impactul coronavirusului asupra celei mai mari economii din Europa, transmite Reuters.
Publicat: Miercuri, 04 Martie 2020, 09:25 | Actualizat: Miercuri, 04 Martie 2020, 09:42Scăderea exporturilor a încetinit activităţile economice din Germania în trimestrul patru al anului trecut, economia stagnând şi înainte de declanşarea epidemiei de coronavirus.
Ministrul german de Finanţe Olaf Scholz, reprezentant al partenerilor de coaliţie social-democraţi ai conservatorilor, a spus că Berlinul va putea să adopte un pachet de stimulare dacă epidemia de coronavirus va declanşa o criză economică globală.
Comentariile sale au fost susţinute marţi de Markus Soeder, liderul Uniunii Social creştine (CSU), partidul frate din Bavaria al Uniunii creştin Democrate (CDU) a cancelarului Merkel.
”Trebuie să ne gândim la pachete de stimulare fiscală”, a declarat Soeder publicaţiei Muenchner Merkur.
Dar Ralph Brinkhaus, lider parlamentar al blocului conservator CDU/CSU, a spus reporterilor că nu vede existenţa unei nevoi urgente de a lua în grabă o astfel de decizie.
”Nu împărătăşim opinia ministrului de Finanţe că avem nevoie acum de un pachet de stimulente fiscale”, a adăugat Brinkhaus.
Ministrul Economiei, conservatorul Peter Altmaier, a declarat marţi că guvernul este gata să ajute firmele mici şi mijlocii afectate de virus, pentru a acoperi eventualele probleme de lichidităţi şi a evita concedierile, prin intermediul actualelor instrumente de pe piaţa muncii.
Partidele din coaliţie analizează măsuri suplimentare pentru reducerea poverii fiscale pentru companii şi creşterea stimulentelor în vederea creşterii investiţiilor în sectorul privat, a spus Altmaier.
”Facem totul pentru a ne asigura că virusul nu va avea impact asupra economiei germane pe scară largă. Suntem pregătiţi şi hotărâţi să evităm o posibilă criză şi să ne asigurăm locurile de muncă şi producţia internă”, a mai spus ministrul Economiei.
Conservatorii cancelarului Merk se opun de mult timp apelurilor din ţară şi din străinătate pentru a cheltui mai mult, în pofida costurilor reduse de împrumut şi a faptului că economia este aproape de o recesiune.
Experţi în domeniul bugetar estimează că guvernul federal are spaţiu fiscal pentru măsuri suplimentare în valoare de circa 17 miliarde de euro.
Scholz a mai sugerat creşterea investiţiilor publice în infrastructură cu 12 miliarde de euro până în 2024.
Sursa : news.ro