Coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății: Distanțarea socială nu e suficientă / Posibil să prioritizăm testările / De ce au unele țări mai mulți morți
Coronavirus în România. Doctorul Hans Kluge, director regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, și experții comitetului de urgență țin o conferință de presă despre impactul COVID-19 în Europa.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 17 Martie 2020, 15:45 | Actualizat: Marti, 17 Martie 2020, 16:02În Europa, la ora actuală, avem peste 63.000 de pacienți confirmați cu coronavirus și 2.755 morți din cauza COVID-19.
Cele mai importante declarații ale specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății:
- Europa e epicentrul pandemiei coronavirus;
- Cele mai îndrăznețe măsuri trebuie să fie cele care privesc comunitatea;
- Monitorizăm măsurile luate în statele memebre UE și adunăm informațiile utile;
Pentru a justifica dacă sunt prea multe măsuri luate în unele țări, Hans Kluge a spus:
- Multe țări au ajuns în scenariul 3 și 4;
- Funcționăm după patru principii
- Prevenție
- Detecție
- Reducerea contagiunii
- Inovație și învățăminte, în timp ce protejăm oamenii vulnerabili
- Suntem în strânsă coordonare cu echipele de urgență din țările membre și punem la dispoziție informațiile pe care le cunoaștem;
- Ne confruntăm cu o lipsă pentru anumite medicamente, dar lucrăm foarte strâns cu toate instituțiile și ne asigurăm că nimeni nu e lăsat în urmă;
- Toți actorii din societate au un rol important, vă cerem să îi protejați pe cei din jurul vostru;
- Este important ca țările să lucreze împreună, să învețe;
Întrebare: Există suficiente teste?
Expert OMS: De la începutul crizei, lucrăm intens să ne asigurăm că laboratoarele sunt pregătite să testeze și să identifice rapid boala, fiind unul din elementele cheie de înăbușire a ei.
Numărul mic de cazuri noi din China este un indicator că funcționează carantina?
Veștile sunt bune dinspre Wuhan. Distanțarea socială nu este suficientă. E vorba de totalul măsurilor adoptate.
Ar trebui Europa să fie mai unită în adoptarea măsurilor?
E normal ca la început țările să răspundă într-un mod individual, pentru că fiecare context este diferite. Dar pe măsură ce avansăm și boala evoluează, vom ajunge în mod natural la unitate.
Dacă medicii sunt copleșiți de numărul de pacienți, nu ar trebui să se reducă numărul de testări?
Este foarte important ca medicii să fie protejați și să își poată face treaba. De aceea e important ca pacienții care ajung la spital, să fie testați, pentru a se lua cele mai bune măsuri. Oamenii continuă să aibe și alte boli, deci nu ne putem focusa doar pe coronavirus, dar trebuie să luăm măsuri și să evităm contaminarea suplimentară.
E posibil ca în anumite condiții să fim nevoiți să prioritizăm testarea doar în cazurile grave.
Ce tratament preventiv există pentru cei neinfectați?
Există doar măsuri simple, ca spălarea mâinilor, evitarea contactului social și urmarea sfaturilor autorităților locale.
Cum explică OMS discrepanțele dintre ratele mortalității din țările din Europa?
E un subiect care stârnește multe discuții. Probabil e o combinație între măsurile adoptate de fiecare țară și de modul de depistare ale lor. Știm că unele țări testează cazurile severe, dar nu și pe cele ușoare. Aceste diferențe pot fi și reale, caz în care sunt influențate de caracteristicile demografice. Pot avea mai mulți bătrâni. Sau alte țări pot avea dificultăți financiare în a combate virusul.
Pe aceeași temăSe pare că unele țări din Europa au ca strategie autoimunizarea. Ar trebui forțată unitatea?
Am văzut o aliniere a politicilor de sănătate și a achizițiilor de echipamente de protecție. Ținta dorită de țări este să funcționăm pe un set de principii, nu pe un set de măsuri identice.
China, Coreea de Sud, Singapore sunt țări care au reușit să oprească răspândirea coronavirusului. Deci avem exemple pozitive că se poate. Trebuie să ne concentrăm pe stăpânirea viruslui, pregătirea spitalelor și mobilizarea comunităților.
Ce sugerați să se întâmple în Italia?
Italia este în mod evident țara care trece printr-o răspândire cronică a coronavirusului. OMS lucrează cu autoritățile locale și măsurile sunt o combinație între distanțarea socială, identificarea focarelor și izolarea, astfel încât să reducem răspândirea.
Italia a fost nevoită să treacă foarte rapid de la câteva cazuri, la mii. A fost ca un incendiu. Acum autoritățile au intrat într-un flux normal de acțiune.