Notre-Dame din Paris şi catedralele din întreaga Europă vor bate clopotele, joi, timp de şapte minute, pentru Ucraina
Asociaţia Europeană a Catedralelor a solicitat ca tocsinul (clopotele de alamă) să bată, joi la prânz, timp de şapte minute. Autun, Limoges, Lyon, Dijon, Coventry şi Berlin au răspuns deja pozitiv.
Publicat: Joi, 03 Martie 2022, 12:37 | Actualizat: Joi, 03 Martie 2022, 17:06Clopotele vor bate timp de şapte minute, adică un minut pentru fiecare zi de când tancurile ruseşti au intrat în Ucraina.
Notre-Dame din Paris şi catedralele din întreaga Europă vor bate clopotele, joi, timp de şapte minute, pentru Ucraina
„Când naţiunile ard, clopotele bat!”, afirmă Asociaţia într-un text transmis Le Figaro.
Prin această acţiune, „ne manifestăm solidaritatea cu popoarele (...), ne amintim de morţii din toate ţările implicate (...), îi purtăm în gând pe toţi cei afectaţi de acest război, ne rugăm pentru pace şi ne vom exprima recunoştinţa dacă armele vor tăcea”, se arată în mesaj.
Pe aceeași temăAsociaţia include o sută de membri din Europa, între care catedrala ucraineană Sfânta Sofia. „Am putut să corespondăm cu cei doi arhitecţi ai săi şi am căutat mijloace de a le arăta sprijinul”, explică Wolfgang Zehetner, arhitect-şef la catedrala Sfântul Ştefan din Viena şi cel care conduce asociaţia.
Miercuri după-amiază, în afară de catedrala din Viena, cele din Paris, Limoges, Autun, Lyon, Dijon, Berlin, Francfort, Lübeck au răspuns deja apelului, precum şi edificii din Italia sau catedrala din Coventry, în Anglia. Lista se măreşte de la oră la oră, implicând şi alte monumente din Spania, Cehia, Norvegia şi Elveţia, potrivit news.ro.
Oficialii ucraineni confirmă capturarea oraşului Herson de către armata rusă
Oficialii ucraineni au confirmat, în noaptea de miercuri spre joi, prezenţa armatei ruse la Herson, oraş din sudul ţării pe care Moscova a anunţat că l-a capturat încă de dimineaţă. Este cel mai mare oraş capturat de forţele ruse de la începutul invaziei declanșate pe 24 februarie.
Armata rusă a anunţat miercuri dimineaţă că a pus capturat oraşul Herson, situat nu departe de peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Moscova. Acest oraş-port şi periferiile sale au fost ţinta unor bombardamente intense. De asemenea, armata rusă a suferit și pierderi uriașe în acest război.
Pe aceeași temăŞeful administraţiei regionale, Gennadi Lakhuta, le-a cerut locuitorilor să rămână acasă, indicând că "ocupanţii (ruşi) sunt în toate părţile oraşului şi sunt foarte periculoşi", relatează news.ro.
Primarul Igor Kolykhaïev a anunţat că a discutat cu "oaspeţii înarmaţi" într-o clădire a administraţiei din Herson, dând de înţeles, fără a le numi, că este vorba de trupe ruseşti: "Nu aveam arme şi nu am fost agresivi. Am arătat că lucrăm pentru a securiza oraşul şi încercăm să facem faţă consecinţelor invaziei”, a spus el într-o postare pe Facebook.
"Avem dificultăţi uriaşe cu strângerea şi înhumarea morţilor, livrarea alimentelor şi medicamentelor, colectarea gunoiului, gestionarea accidentelor etc.”, a continuat el. Edilul a asigurat că nu a făcut nicio promisiune ruşilor şi "pur şi simplu a cerut să nu împuşte în oameni", anunţând, de asemenea, restricţii de circulaţie pe timpul nopţii.
"Vă rugăm să folosiți puterea celei de-a patra puteri și să ne ajutați să obținem un „culoar verde” pentru evacuarea răniților și a celor uciși, transportul medicamentelor și alimentelor în oraș. Fără el, orașul va pieri! Catastrofa umanitară este iminentă", a mai spus acesta, potrivit Libertatea.