Calendar ortodox august 2020. Care sunt principalele sărbători religioase
În luna august creștinii ortodocși sărbătoresc trei mari sărbători. Tot în august este una dintre marile sărbători creștine, începe și postul Sfintei Mării.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 21 Iulie 2020, 15:51 | Actualizat: Marti, 21 Iulie 2020, 15:51Potrivit calendar ortodox 2020, luna august aduce credincioșilor ortodocși trei mari praznice marcate cu cruce roșie. Prima sărbătoare importantă din luna august este Schimbarea la față a Domnului (6 august), urmată de Adormirea Maicii Domnului (15 august) și Tăiarea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 iulie 2020).
Luna august începe cu instrarea în Postul Adormirii Maicii Domnului, lăsându-se sec încă de pe 31 iulie 2019. Acest post este rânduit de către BOR pentru a aduce aminte de importanța Sfintei Fecioare și de postul cu care ea s-a pregătit să treacă la cele veșnice. Postul Admormirii Maicii Domnului începe anual pe 1 august ș durează până la Sărbătoarea Admormirii(15 august).
Când începe postul Sfintei Mării
Postul Adormirii Maicii Domnului reprezinta unul dintre cele mai importante posturi pe care credinciosii trebuie sa le tina de-a lungul anului. Ca durata, acesta este mai scurt doar decat Postul Paștelui si cel al Crăciunului. Postul Postul Adormirii Maicii Domnului începe de regula la data de 1 august si ține doua săptămâni (1-15 august).
Lăsata secului are loc pe 31 iulie insa, in cazul in care aceasta zi pica miercurea sau vinerea, se lasa secul in cursul serii zilei de 30 iulie iar postul incepe pe 31 iulie.
Rugăciunea care se rostește de Rusalii și care te va feri de necazuri și boală
Traditional, acest post mai poarta denumirea de Postul Sfintei Marii sau Santamariei, fiind postul care pregateste crestinii ortodocsi de cele doua praznice extrem de importante care au loc in luna august: Schimbarea la Fata, care are loc pe 6 august si Adormirea Maicii Domnului, sarbatoare praznuita de catre Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 15 august.
Postul Adormirii Maicii Domnului nu se rezumă la infranarea de la anumite alimente, ci, mai degraba, de la toate lucrurile care ne despart de bunul Dumnezeu. Nu este suficient abtinerea de la anumite alimente, ci ar trebui sa ne oprim din savarsirea de pacate. În această perioadă credincoșii nu ar trebui sa fie mâhniti de faptul ca nu vor consuma alimente de “dulce”, deoarece prin refuzul consumarii acestor alimente ne vom putea bucura de darurile pe care Dumnezeu ni le va oferi.