Care cunt cei mai buni îndulcitori sau înlocuitori ai zahărului pentru diabetici. Ce recomandă Organizația Mondială a Sănătății
Când vine vorba de zahărul din sânge și de gestionare a greutății, nu toți înlocuitorii de zahăr sunt creați la fel. Aflați care opțiune este cea mai potrivită pentru obiectivele dumneavoastră, în special dacă suferiți de Diabet de Tip 2.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 20 Iulie 2023, 16:37 | Actualizat: Joi, 20 Iulie 2023, 17:18Îmblânzirea poftei de dulce poate fi o provocare pentru oricine, dar pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, este necesar să țineți sub control cantitatea de carbohidrați pe care o consumați, inclusiv zahărul.
Care sunt cei mai buni înlocuitori ai zahărului pentru diabetici
Înlocuitorii de zahăr oferă dulceață, în timp ce facilitează controlul aportului de carbohidrați și a glicemiei (zahărului din sânge). Există mulți înlocuitori ai zahărului din care să alegeți, dar nu sunt toți fără calorii și variază în ceea ce privește impactul lor asupra zahărului din sânge.
1. Sucraloza - cel mai popular înlocuitor al zahărului
Acest îndulcitor este excelent pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Asta pentru că Splenda este de 600 de ori mai dulce decât zahărul, totuși acele pachete galbene nu au niciun efect asupra zahărului din sânge, spun nutriționiștii și diabetologii din America, potrivit everydayhealth.com.
În plus, Splenda trece prin corp cu o absorbție minimă. Aceste atribute l-au ajutat să devină cel mai frecvent îndulcitor artificial la nivel mondial, potrivit unui articol publicat în octombrie 2016.
Pe aceeași temăSpecialiștii recomandă o doză zilnică acceptabilă (DZA) de 5 miligrame (mg) sau mai puțin de sucraloză pe kilogram (kg) din greutatea corporală pe zi.
2. Zaharina - cel mai vechi îndulcitor artificial
Zaharina, îndulcitorul vândut în pachete roz sub numele de marcă Sweet 'N Low, nu conține calorii și este de aproximativ 300 până la 500 de ori mai dulce decât zahărul, conform site-ului Sweet 'N Low.
Pe aceeași temăA fost primul îndulcitor artificial, chimiștii l-au descoperit ca un derivat al gudronului de cărbune din greșeală în 1879. Dacă ați folosit îndulcitori artificiali din anii 1970, este posibil să vă amintiți o etichetă anterioară de avertizare care spunea că zaharina crește riscul de cancer. Dar acum, am aflat că este în siguranță. Cercetarea care a determinat etichetarea a fost făcută pe animale, iar studiile ulterioare ale Programului Național de Toxicologie al National Institutes of Health au concluzionat că zaharina nu ar trebui să fie pe lista potențialilor cancerigeni. Zaharina este în prezent aprobată de OMS.
3. Stevia (Truvia sau Pure Via) - o opțiune de îndulcitor natural
Glicozidele de steviol sunt îndulcitori derivați din frunza plantei de stevie, care este originară din America Centrală și de Sud. Acestea nu conțin calorii, iar stevia este adesea folosită ca îndulcitor în alimente și băuturi.
Conform Standardelor 2019 de îngrijire medicală în diabet, publicate în ianuarie 2019 în Diabetes Care, îndulcitorii nenutritivi, inclusiv stevia, au un impact redus sau deloc asupra zahărului din sânge.
Organizația Mondială a Sănătății a aprobat utilizarea anumitor extracte de stevie, pe care le-a recunoscut în general ca fiind sigure (un termen care se aplică aditivilor alimentari pe care experții calificați îi consideră siguri și, prin urmare, nu fac obiectul procesului obișnuit de revizuire și aprobare înainte de comercializare).
Specialiștii au observat că oamenii au raportat reacții adverse, cum ar fi simptome gastrointestinale, după ce au consumat cantități mari de stevie. Dar până în prezent, nu există nicio cercetare științifică solidă care să demonstreze aceste afirmații.
4. Eritritol - îndulcitor cu mai puține efecte secundare decât alte opțiuni
Eritritolul este, de asemenea, un îndulcitor alcoolic din zahăr, dar, spre deosebire de alții, are mai puțin de 1 calorie pe gram, notează specialiștii. Acesta nu are un efect mare asupra nivelului de zahăr din sânge, conform Asociației Americane de Diabet.
Este un ingredient din îndulcitorul Truvia derivat din stevia și este comercializat sub numele de marcă Swerve.
Dacă alți îndulcitori cu zahăr și alcool vă dau probleme cu digstive, aceasta poate fi o opțiune mai bună pentru dvs. Este mai puțin probabil să producă balonare și diaree care apar în urma fermentației de către bacteriile intestinale, deoarece doar aproximativ 10% din eritritol pe care îl consumați intră în colon, conform cercetărilor anterioare. Restul părăsește corpul prin urină.