Antena Căutare

Nutriționistul Gianluca Mech spune adevărul despre îndulcitori!

Părerile cu privire la îndulcitori sunt împărțite. Dacă unele studii arată că nu pot provoca boli grave, iar oamenii îi pot consuma liniștiți, altele demonstrează contrariul. Care este însă adevărul? Nutriționistul Gianluca Mech explică ce se află în spatele acestor îndulcitori.

Părerile cu privire la îndulcitori sunt împărțite. Dacă unele studii arată că nu pot provoca boli grave, iar oamenii îi pot consuma liniștiți, altele demonstrează contrariul. Care este însă adevărul? Nutriționistul Gianluca Mech explică ce se află în spatele acestor îndulcitori.

Un îndulcitor este o substanță folosită pentru îndulcirea alimentelor sau a altor produse destinate consumului alimentar. Unele tipuri se găsesc în natură, altele sunt produse în mod artificial în laborator.

Îndulcitorii naturali

Nutriționistul Gianluca Mech ne spune mai întâi care sunt îndulcitorii naturali și ne explică ce înseamnă fiecare în parte!

Mierea: este un aliment bogat caloric, dar cu calități nutritive excelente;

Stevia: provine de la o plantă originară din America de Sud. Ajută la reducerea tensiunii arteriale și la reducerea nivelului de glucoză din sânge, dar și a nivelului de insulină după masă;

Siropul de arțar: bogat în minerale și vitamine. Ae mai puține calorii decât mulți alți îndulcitori naturali și are proprietăți energizante și purificatoare;

Tagatosio: este un îndulcitor extras din lapte, deci are o sursă „naturală”, dar în realitate este un zahăr „modificat”. Este mai puțin dulce decât zaharoza, dar are mult mai puține calorii și nu are impact asupra glicemiei. Doza maximă care nu trebuie depășită este de 50 g pe zi, pentru a evita efectul laxativ. De fapt, tagatoza este metabolizată de organism ca o „fibră” și, prin urmare, stimulează tranzitul intestinal”, explică Gianluca Mech.

Nutriționistul Gianluca Mech spune adevărul despre îndulcitori!

Îndulcitorii artificiali

„Sunt utilizați deoarece au calorii foarte puține sau deloc, de aceea ajută la menținerea unei greutăți optime și pot fi utilizați în timpul curelor de slăbire.

În majoritatea cazurilor, nu au putere nutrițională, nici nu dau energie, dar pot avea un impact asupra metabolismului și a producției de insulină.

Unii îndulcitori artificiali au contraindicații absolute sau relative. Utilizarea lor nu este recomandată până la vârsta de trei ani și în timpul sarcinii și alăptării. Principalii îndulcitori artificiali sunt:

Aspartam: cel mai cunoscut și cel mai răspândit printre îndulcitori artificiali, aspartamul are o putere de înmuiere care este de 200 de ori mai mare decât cea a zahărul. Cu aportul zilnic maxim recomandat (40 mg / kg greutate), corelația între aspartam și neoplazie nu este demonstrată și nu provoacă reacții alergice mai frecvent decât placebo. Aspartamul poate produce rareori reacții adverse la persoane deosebit de sensibile, cum ar fi dureri de cap, greață, vărsături și dureri abdominale. Aspartamul este contraindicat în cazul fenilcetonuriei;

Sucraloza: un derivat al zaharozei, de 600 de ori mai dulce și cu zero calorii. Doza care nu trebuie depășită este de 5 mg pe kg de greutate.

Atenție! Aspartamul și sucraloza, dacă sunt luate în doze mari sau pentru o lungă perioadă de timp, pot fi cancerigene și pot afecta metabolismul zahărului.

Acesulfamul K: este unul dintre cei mai puțin dăunători, deoarece nu este metabolizat de organism și este eliminat cu urina. Are o putere de înmuiere de 200 de ori mai mare decât zahărul, iar doza care nu trebuie depășită este de 9 g per kg de greutate.

Polioli (alcooli de zahăr): sunt îndulcitorii de nouă generație, considerați cei mai inofensivi dintre toți, chiar benefici sănătății, în special pentru dinți. Aceștia includ sorbitolul, xilitolul, manitolul, izomaltolul. De asemenea, în acest caz, este mai bine să nu depășiți cantitățile: doza maximă zilnică este de 50 g. Xilitolul și sorbitolul pot avea efecte laxative”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

Nutriționistul Gianluca Mech spune adevărul despre îndulcitori!

Cum utilizăm îndulcitorii?

„Consumul de prea multe zaharuri adăugate și carbohidrați rafinați poate crește riscul dezvoltării sindromului metabolic și a complicațiilor acestuia: obezitate, diabet de tip 2, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare.

Deci, indiferent de beneficiile pentru sănătate, se recomandă utilizarea moderată de îndulcitori artificiali”, recomandă Gianluca Mech.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutritioniști, la nivel internațional, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Eva Longoria, Anastasia Soare, Al Pacino, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat anul trecut două campanii importante împotriva obezității, care trag un semnal de alarmă în ceea ce privește înmulțirea cazurilor în rândul copiilor și al adolescenților. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansată alături de Ivana Trump, iar în Europa alături de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

De ce îți cade părul toamna și cum eviți căderea părului. Sfaturi și remedii casnice... Dieta de slăbit. Dieta de toamnă 2019 pentru 30 de zile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x