Antena

Emil Cioran. Curiozități despre ”teoreticianul sinuciderii” care, de fapt, iubea viața

Geniul Emil Cioran, care s-a autointitulat ”teoreticianul sinuciderii”, s-a stins din viață, de moarte naturală, la 20 iunie 1995, la Paris, fără a ști cine este. Asta pentru că ultimii ani din viață i-a trăit într-un spital din Paris, unde fusese internat cu diagnosticul de demență senilă de tip Alzheimer.

Autor: Alina Serea Publicat: Joi, 20 Iunie 2019, 08:50 | Actualizat: Joi, 20 Iunie 2019, 15:38
Galerie de imagini
Emil Cioran

Geniul Emil Cioran, care s-a autointitulat ”teoreticianul sinuciderii”, s-a stins din viață, de moarte naturală, la 20 iunie 1995, la Paris, fără a ști cine este. Asta pentru că ultimii ani din viață i-a trăit într-un spital din Paris, unde fusese internat cu diagnosticul de demență senilă de tip Alzheimer.

Pe 20 iunie, se împlinesc 24 de ani de la moartea lui Emil Cioran. Marele filosof român şi scriitor de limbă franceză, Emil Cioran este considerat unul dintre cei mai importanți gânditori ai lumii din secolului al XX-lea, descris ca aristocrat al dubiului, dandy al metafizicii, sau stilist al disperării.

“N-am inventat nimic, am fost doar secretarul senzațiilor mele”, spunea Emil Cioran despre opera lui.

Emil Cioran, ”teoreticianul sinuciderii”, care, de fapt, iubea viața

Emil Cioran s-a autointitulat ”teoreticianul sinuciderii” și a fost numit ”filozoful disperării”. Deși a făcut teoria sinuciderii atât de credibilă şi în operele sale, şi în episoadele de pesimism dus la extrem exprimat în cercurile de prieteni, mulţi s-ar fi aşteptat măcar la o tentativă de suicid din partea scriitorului. Cu toate acestea, Emil Cioran recunoaștea că iubește viața și nu a avut nici măcar o tentativă de a se sinucide. Acest lucru era confirmat şi de o frază găsită în ”Caietele” sale: ”Nu sunt un pesimist, îmi place lumea asta oribilă”

Viața lui Emil Cioran a fost sintetizată chiar de el însuși:

”Am avut, mai mult ca oricine altcineva, exact viaţa pe care am vrut-o: liberă, fără constrângerile unei profesii, fără umilinţe usturătoare şi griji meschine. O viaţă de vis, aproape, o viaţă de leneş, cum nu sunt multe în acest veac. Am citit mult, însă numai ce mi-a plăcut, şi dacă m-am străduit să scriu şi eu cărţi, efortul mi-a fost răsplătit de satisfacţia că nu m-am abătut, în ele, nicio clipă de la ideile şi gusturile proprii.

Dacă sunt nemulţumit de ce am făcut, genul de viaţă pe care am dus-o, în schimb, nu mă nemulţumeşte. Şi asta înseamnă enorm […] Marele succes al vieţii mele e că am reuşit să trăiesc fără o meserie. În fond, mi-am trăit viaţa destul de bine. M-am prefăcut că a fost un eşec. Însă n-a fost.”

”În viaţa de zi cu zi, Emil Cioran nu era deloc o fiinţă sinistră. Era un om vesel, cu umor. Şi aş spune că nu-i scăpau bucuriile şi frumuseţea lumii. Dar nu scria decât atunci când era trist, în accesele lui de disperare, totdeauna noaptea. A şi zis-o cândva: „Dacă sunt sinistre cărţile mele, e pentru că nu scriu decât atunci când îmi vine să-mi trag un glonţ în cap”, spunea Simone într-un interviu, la un an după moartea lui Emil Cioran

Emil Cioran a scris doar cinci cărți în limba română

Născut la 8 aprilie 1911 la Răşinari, Emil Cioran a studiat la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu. Între 1928 şi 1932 a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti, iar în 1934 a publicat prima sa carte, ”Pe culmile disperării”. Au urmat ”Cartea amăgirilor” (1936), ”Schimbarea la față a României” (1936), ”Lacrimi şi sfinți” (1937) şi ”Amurgul gândurilor” (1940), după care s-a mutat la Paris şi a publicat doar în limba franceză.

În 1949 i-a apărut, la celebra Editură Gallimard, prima carte în franceză, ”Tratat de descompunere”, pentru care a primit, în 1950, premiul Rivarol pentru debut. De atunci, Cioran a refuzat toate distincţiile care i s-au decernat pentru celelalte opere ale sale, preferând să ducă o viață discretă, într-o mansardă din Cartierul Latin, din Paris.

Recomandari A1

După 50 de ani de vorbit limba franceză, înainte de moarte, Emil Cioran a început să vorbească, din nou, românește

După ce operele sale au fost interzise de regimul comunist din România, Emil Cioran a renunţat la limba lui maternă în 1947 şi a decissă scrie doar în franceză.

"Stilul, care m-a interesat atât de mult, l-am adoptat pentru că am văzut în el o sfidare a neantului", scria Emil Cioran în renumitele sale"Caiete".

Emil Cioran obișnuia să spună că „limba maternă creşte ca iarba rea“, motiv pentru care, după ce a ajuns în Franța, a refuzat să mai vorbească românește.

Ultimele zile ale vieții sale au fost însă o neprogramată întoarcere la rădăcini. Deşi uitase cuvintele şi nu-şi mai aducea aminte cine este şi ce făcuse în viață, Emil Cioran a început să vorbească, dintr- odată, în limba română. Specialiştii afirmă că revenirea la limba maternă ține de fenomenul uitării, definitoriu pentru demența senilă de tip Alzheimer. Că boala, încetul cu încetul, îți confiscă amintirile în ordinea lor inversă şi că, la final, rămâi cu limba maternă şi cu imaginile primilor ani de viață.

”Când a murit, pe 20 iunie 1995, la 84 de ani, Emil Cioran era un copil fericit”, spunea Gabriel Liiceanu.

Emil Cioran a cunoscut, din nou, iubirea, la vârsta de 70 de ani

Cea mai cunoscută relaţie a scriitorului rămâne cea cu Simone Boue, cea care, chiar dacă nu i-a fost niciodată soţie în acte, i-a stat alături nu mai puţin de 40 de ani, până când Emil Cioran a murit. La 70 de ani însă, scriitorul avea să trăiască un alt fel de iubire, de-o profunzime şi intensitate rar întâlnite, cu o femeie mult mai tânără decât el.

La momentul respectiv, Emil Cioran trăia de decenii bune cu Simone Boue, „semi-însurat“ cum i-a mărturisit, la un moment dat, tinerei Friedgard Thoma, într-o scrisoare, el rămânând de altfel alături de Simone Boué până la sfârşitul vieţii.

Între Emil Cioran şi Friedgard s-a născut o profundă legătură intelectuală, materializată printr-o corespondenţă purtată între anii 1981 şi 1991. Emil Cioran s-a aruncat cu toată fiinţa sa în iluzia acestei legături, cu femeia superbă, pe care a numit-o, într-una dintre scrisori, blestemul său indispensabil. După moartea lui Emil Cioran, Friedgard Thoma a publicat, într-un volum, povestea legăturii ei cu filosoful şi, parţial, scrisorile.

Emil Cioran și Mișcarea Legionară

Filosoful Emil Cioran a fost în tinereţe, la nivel ideologic, unul dintre cei mai înfocaţi partizani ai Mişcării Legionare, arată documentele vremii. Deşi a evitat în anii maturităţii să discute despre activitatea sa în cadrul Mişcării Legionare, Cioran a fost unul dintre ideologii mişcării.

Cioran, încă de la 24 de ani, scria manifese cu puternic caracter fascist, precum „Revolta sătuilor” sau „Schimbarea la faţă a României”, cu un puternic ton anti-maghiar şi anti-evreiesc, visând la un stat totalitar utopic. Plecat cu o bursă la Berlin în 1933, se declară într-un articol admirator al lui Hitler. Va repudia apoi definitiv, cu furie și rușine, această viziune, ca pe o inadmisibilă rătăcire a tinereții.

Mai mult, la batrâneţe, Emil Cioran s-a dezis de rătăcirile din tinereţe, scoţând din ediţia de după 1989 a volumului “Schimbarea la faţă a României” capitolele dure anti evreieşti şi maghiare.

Pe aceeași temă

Ipohondria lui Emil Cioran

Emil Cioran se teme aproape toată viaţa de „ereditatea bolnavă“, de „arterioscleroza noastră de familie“. Suferă de ulcer duodenal, de infecţii respiratorii frecvente, de o boală reumatismală, de hipertensiune, de insomnie, de hiperexcitabilitate nervoasă, depresii ciclice, de oboseală cronică. Marta Petreu concluzionează, în volumul său „Despre bolile filosofilor“: „Cioran este un suferind etern şi etern exasperat că-şi simte fără încetare trupul“.

Îngrijorarea exagerată la cele mai mici semne de afecţiune, drumurile frecvente la medici şi neîncrederea în ei îl califică în categoria ipohondrilor. Dar uneori vede în bolile lui o salvare. De exemplu, în interviul pe care i-l acordă lui Gabriel Liiceanu în 1990, Emil Cioran face o mărturisire:

„Păi mă îmbătam foarte des! În tinereţe credeam chiar că o să devin beţiv, pentru că îmi plăceau starea de inconştienţă şi orgoliul dement al beţivului. Dacă n-am devenit un beţivan, asta se datorează afecţiunilor mele stomacale“.

Surse: historia.ro, adevarul.ro, rador.ro, wikipedia.ro, ziarulmetropolis.ro

Whatsapp LinkedIn
emil cioran emil cioran despre moarte emil cioran viata personala simone boue
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 NHL, fenomenul mondial, se vede din acest an în platforma ta favorită! Cele mai tari meciuri se văd LIVE exclusiv în AntenaPLAY.
Stirile zilei Ce a cumpărat un român dintr-un supermarket din Germania cu 100 de euro. "În România te seacă la buzunar"
Videoclipul zilei
Citește și
(P) Documente și manuscrise ale lui Cioran, Eliade, Blaga și Doinaș, la licitație! Ce eveniment...
109 ani de la naşterea lui Cioran: cugetări de folos la vremuri de restrişte
20 iunie, ziua în care una dintre mințile luminate ale României era furată de o boală necruțătoare:...
Emil Cioran, cele mai cunoscute citate despre moarte și iubire
Video recomandate
Video
Citește și
Beneficiile ceaiului de cătină. Ce se întâmplă dacă îl bei în fiecare zi Catine.ro
Cum arată acum soția și fiica actorului Mario Cimarro din telenovela "Jurământul". Actorul se mândrește cu... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să... Libertatea.ro
Cât de aproape este piața imobiliară să repete implozia din 2008. Semnele care reapar pentru prima oară... Ziare.com
Milionarul român de doar 28 de ani, mesaj vehement despre angajaţii săi: „Niciodată nu am făcut şi nu voi... AntenaSport
Larisa Iordache, surpriză pentru soțul ei, Cristian Chiriță, cu ocazia zilei lui de naștere: „O să fii un... Elle
Noi imagini sfâșietoare cu Alina Eriko! Mama ei, asaltată cu mesaje să își salveze fiica: ” N-o lăsa pe... Spynews.ro
Cu ce boală a fost diagnosticată Andreea Marin: „Stăteam trează 48 de ore!” BZI
Câți bani face Mircea Bravo din YouTube și Facebook: „Stăm destul de bine!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas HelloTaste.ro
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea o relație cu un elev. Cum a fost... Antena3.ro
Un consum mai scăzut de mâncare poate extinde durata vieții, susțin experții. Ce secret ascunde trucul, însă useit
Horoscopul zilei de 31 octombrie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să îmbrățișeze schimbarea. Află ce se... Catine
Banii din PNRR nu se pierd „în vânt”: România are primul parc eolian care va alimenta o fabrică de ciment Wall-Street
Ana Baniciu își angajează bonă, la cinci luni după naștere: De mâine voi putea ieși din casă... Kudika
Cine și-l amintește pe Doru Octavian Dumitru? Cum arată comediantul în octombrie 2024 Playtech
Cine sunt românii care au murit într-un garaj din cauza inundațiilor din Valencia. Oamenii nu au mai avut nicio... Redactia.ro
EXCLUSIV. Jurnalista din R. Moldova care s-a infiltrat în reţeaua lui Ilan Şor dezvăluie cum fraudează Moscova... Observator
Mituri despre fertilitate și concepție. Ce trebuie să știi înainte să începi să te îngrijorezi MediCOOL
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez HelloTaste
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal ProSport
Cresc PENSIILE cu 1.300 de lei! Anunț oficial făcut de Ministrul Muncii. Când primesc pensionarii din România... Gandul
Prognoza Accuweather pentru Crăciun și Revelion. În ce orașe ninge de Sărbători în România CanCan
Îl lași sau nu pe copil să se uite la filme de groază? Care sunt recomandările specialiștilor DeParinti
Adele i-a transmis un mesaj emoționant lui Céline Dion: „Cuvintele nu vor rezuma niciodată ce însemni pentru... ZUTV
Dacă ai aceste aplicații pe telefon, trebuie să le ștergi imediat, spun experții. La ce risc te expui dacă nu o... UseIT
Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten Hello Taste