- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Casa de Licitații Historic, singura specializată în bibliofilie, fotografie istorică și documente de epocă, organizează pe 21 septembrie 2022 la București, un eveniment marcant, care vă propune materiale de o excepțională importanță istorică și documentară.
UNA DINTRE LUCRĂRILE LUI EMIL CIORAN DĂ NUMELE EVENIMENTULUI
Emil Cioran, unul dintre cei mai importanți gânditori ai secolului XX, se află în prim-planul licitației, una dintre operele sale dând și numele evenimentului: „Despre neajunsul de a te fi născut". Historic pune astfel la dispoziția colecționarilor, specialiștilor și a instituțiilor optzeci de pagini de note, gânduri, adăugiri, decantări ale sentințelor și aforismelor cioraniene, toate puse pe hârtie de filosoful însuși.
CEZAR FLOREA, PREȘEDINTELE SOCIETĂȚII ROMÂNE DE BIBLIOFILIE: „Apreciem ca salutar și întregitor demersul prin care caietul manuscris al lucrării lui Emil Cioran, De l'inconvénient d'être né [Despre neajunsul de a te fi născut] ajunge la București, implicit în Tezaurul Cultural Național. Vorbim despre un material de cercetare substanțial și excepțional, care va îndreptăți orgoliul oricărei colecții publice sau private."
Licitația marca Historic propune iubitorilor de cultură și câteva exemplare rarisime cu dedicații olografe ale lui Emil Cioran, inclusiv prima ediție din „Schimbarea la față a României", dar și câteva portrete expresive ale marelui scriitor român.
CORESPONDENȚA UNUI ROMÂN DE GENIU, SCOASĂ LA LICITAȚIE
Și numele altui reper major al culturii noastre se va face auzit la evenimentul de la finalul lunii septembrie! Cei care vor să cunoască îndeaproape viața lui Mircea Eliade au acum ocazia să o facă, pentru că Historic oferă un remarcabil fond de corespondență, manuscrise, documente, cărți și fotografii din diverse etape ale existenței filozofului român care a schimbat lumea.
CEZAR FLOREA, PREȘEDINTELE SOCIETĂȚII ROMÂNE DE BIBLIOFILIE: „Aducem în atenția doritorilor scrisori ale lui Mircea Eliade de la sau către familia sa, colegi de școală, prieteni sau personalități culturale din țară și din afară, precum Ionel Jianu, Ananda Coomaraswamy, Rudolf Otto sau Giuseppe Tucci, mărturii ale unei experiențe singulare de viață și intelectuale, din timpul intinerariilor scriitorului la București, Calcutta, Lisabona, Chicago, dintre anii 1923 și 1986."
Printre scrisori se numără și ultima corespondență trimisă de către Mircea Eliade în ianuarie 1986, cu câteva luni înainte de deces, lui Mircea Handoca, în care scriitorul oferă detalii despre starea sa precară de sănătate. La licitație vor fi scoase și prime ediții românești și străine, cu dedicațiile autorului, dar și fotografii inedite, între care se remarcă prima poză a lui Mircea Eliade, înfățișat la botez în brațele mamei sale.
CEZAR FLOREA, PREȘEDINTELE SOCIETĂȚII ROMÂNE DE BIBLIOFILIE: „Trebuie să amintim, la secțiunea Mircea Eliade, și de ediția franceză din 1950 a operei La Nuit Bengali, Maitreyi, exemplar care va stârni, cu siguranță, interesul colecționarilor, fiind descoperit în biblioteca din exil a lui Carol al II-lea, volumul purtând exlibris-ul semnătură al acestuia."
CENTENARUL NAȘTERII LUI ȘTEFAN AUGUSTIN DOINAȘ, LA HISTORIC
Și pentru că anul acesta se împlinește un secol de la nașterea poetului și traducătorului Ștefan Augustin Doinaș, Historic alege să îi celebreze creația în cadrul aceluiași eveniment.
CEZAR FLOREA, PREȘEDINTELE SOCIETĂȚII ROMÂNE DE BIBLIOFILIE: „În anul unui centenar nedrept ignorat, vă propunem un grupaj semnificativ de documente ale importantului om de cultură, inclusiv două prețioase și emoționante scrisori despre celebra poveste de dragoste, care poartă pecetea morții, trăită de el și de către fragila lui parteneră."
Între multele și valoroasele artefacte pe care Historic vi le pregătește se numără și documente ale lui Lucian Blaga între care, cu siguranță, un eseu inedit nu va trece neoservat: „Întâlniri cu Goethe" a fost scris la mijlocul anilor cincizeci și vorbește despre autorul german care a avut un rol fundamental în formarea poetului și filozofului român.
Cezar Florea a reuşit, prin intermediul Casei de Licitaţii Historic, să ridice o piaţă subevaluată, prin investiţia în ceea ce reprezintă, de fapt, baza oricărei civilizaţii trainice, cartea. A decis să pornească un business în domeniu, în momentul în care a primit moştenire mii de titluri din partea tatălui său, un mare pasionat de literatură. „Istoria românilor” şi „Regalitate Românească. Istorie şi Valoare” sunt două dintre evenimentele de succes organizate de una dintre puţinele case de licitaţii din România şi singura din ţară axată pe carte.
Licitația din septembrie va avea loc la sediul Historic, de pe Strada Intrarea Amzei, numărul 2, sector 1, București. Pe site-ul oficial al Casei de Licitații, https://historic.ro/ , puteți afla modalitățile și condițiile de participare la evenimentul toamnei în materie de cultură.
Modalitatea perfectă pentru copilul tău să învețe și să se dezvolte. Cursurile sunt gratuite... Cutremur de 4,2 în România, astăzi, 13 septembrie 2022. Seismul a avut o magnitudine foarte mare. Unde s-a resimțit...