Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume. Cum va ajuta oamenii
Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume. Cum va ajuta oamenii. Laserul de la Măgurele va putea fi folosit în tratarea cancerului, punând bazele unei noi terapii anti cancer, numită terapia cu hadroni, o terapie cu nucleele atomilor, o terapie mai puțin invazivă
Publicat: Joi, 14 Martie 2019, 12:23 | Actualizat: Joi, 14 Martie 2019, 14:16- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume. Cum va ajuta oamenii. Laserul de la Măgurele va putea fi folosit în tratarea cancerului, punând bazele unei noi terapii anti cancer, numită terapia cu hadroni, o terapie cu nucleele atomilor, o terapie mai puțin invazivă
Ovidiu Teşileanu şi Dan Filipescu, cercetători la Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", sunt implicaţi în cel mai vast proiect de cercetare din istoria României: proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics), adică cel mai puternic laser din lume.
Ovidiu Teşileanu este cercetător în fizică, mai exact în astrofizică – studiază cum s-au format elementele, de ce sunt în proporţiile în care sunt astăzi, cum au evoluat.
Dan Filipescu studiază reacţiile nucleare induse de fascicule gamma şi se va ocupa de sursa de radiaţii gamma ce va fi instalată la ELI-NP. În particular, se ocupă de reacţii fotoneutronice.
Laserul de la Măgurele va fi o premieră mondială. Aici se va realiza intersectarea de fascicule laser cu fascicule ce provin din radiații gamma. Noua invenție va avea aplicabilitate în medicină întrucât laserele de mare putere vor avea posibilitatea să anihileze tumori canceroase. În acest fel, se vor putea evita efectele secundare generate de terapiile actuale.
Aceste tipuri de laser de mare putere vor putea ajuta la eliminarea rapidă a deșeurilor radioactive. Așadar, izotopii cu viaţă de milioane de ani s-ar transforma în izotopi cu viaţă de ore sau zile.
Directorul acestui proiect îndrăzneț ELI-NP, Nicolae Zamfir, ne informează că laserul de la Măgurele a atins puterea de 10.88 petawatts, ''a zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină''.
Hadronoterapia - Cum tratează cancerul?
Hadronoterapia este terapia cu hadroni. Acest tip de terapie reprezintă terapia cu nucleele atomilor, protoni și neutroni, ce se adună la un loc și formează nucleul. Particulele ce interactionează cu cele patru patru interacţii cunoscute de om – gravitaţional, electromagnetic, slab şi tare – se numesc hadroni. Astfel, se formează nucleul, iar tehnologia e numită hadronoterapie.
Hadronoterapia este cea mai avansată metodă de terapie. O sursă radioactivă emite radiaţii gamma. Problema cu radiaţiile gamma e că ele sunt foarte penetrante, deci dacă se iradiază localizat o tumoră, se iradiază practic tot corpul dinainte şi de după acea tumoră. Un şir continuu în care radiaţia gamma îşi lasă cumva în mod egal energia şi în ţesutul sănătos, şi în ţesutul bolnav.
Avantajul acestei terapii este că îşi lasă energia cumva selectiv, în momentul în care intră în orice material, inclusiv în corpul uman. Ea nu își lasă energia în prima parte, când ionii grei au energie mare, îşi lasă numai pe final. I se spune curba Bragg. Astfel, medicii se bazează pe ceea ce au calculat oamenii de ştiinţă și calculează energia hadronului în funcţie de adâncimea la care se află tumora, astfel încât, atunci când trimiţi acest fascicul de ioni grei, ei îşi vor lăsa energia în tumoră în mare parte şi nu vor afecta restul de ţesut sănătos.
Felicitările primite de cercetători pentru laserul de la Măgurele
Miercuri, 13 martie, s-a organizat un eveniment care să marcheze acest moment important. Astfel, Nicolae Zamfir a declarat "Este o zi foarte mare pentru noi, o zi importantă. Comunicăm rezultatele testelor de putere ale sistemului laser ELI-NP de la Măgurele. Vă pot spune că a atins o putere mai mult decât am visat noi - 10.88 petawatts. Sunt zece milioane de miliarde de waţi. A zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină. Mare realizare ştiinţifică ce constituie o premieră mondială. Cu ajutorul acestui laser putem să creăm fenomene noi, să urmărim comportarea materiei în condiţii extreme, care până acum nu au fost pe Pământ, probabil în Univers există şi încercăm astfel să desluşim unele dintre tainele Universului. Astăzi se împlineşte un vis care a început cu mai puţin de zece ani în urmă, în care, printr-o decizie politică, s-a hotărât ca România să construiască, să participe la această cursă mondială de a realiza cel mai puternic laser din lume. A fost un vis al cercetătorilor din întreaga lume. Toţi visau să existe un astfel de instrument. În urmă cu zece ani cea mai mare putere era sub un petawatt. Între timp, domeniul a explodat, a fost o cursă în care au participat foarte multe dintre ţările dezvoltate ale lumii. Astăzi sunt peste zece laboratoare cu laser de peste un petawatt. Există un concurent serios în Coreea de Sud. Noi avem astăzi peste zece".
Ioan Dăncuș, șeful grupului de laser, a demonstrat că ELI-NP reușește să producă cel mai puternic pool de lumină de pe planetă la ora actuală. Acesta a explicat "Este o realizare a unei echipe complexe şi complete. (...) Am folosit cel mai mare cristal de tip safir dotat cu ioni de titan crescut vreodată pe Pământ. Un cristal de 20 de centimetri diametru. (...) Pentru ca acest sistem să poată să funcţioneze este nevoie de o infrastructură incredibilă. Tot sistemul laser, împreună cu experimentele, este plasat pe o placă antivibraţii care ne decuplează complet de vibraţiile exterioare. Din punct de vedere tehnic avem de-a face cu un sistem fantastic".
Potrivit spuselor lui Dăncuș, sistemul nou creat conține mii de componente optice și electronice. Laserul va fi folosit de cercetători pentru a răspunde la două mari doleanțe de-ale lor. Una dintre ele este curiozitatea, pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă cu Universul din jurul nostru, iar cealaltă e creativitatea ce îi ajută să dezvolte o tehnologie prin care să ajute omenirea să ducă o viață mai bună.
Nicolae Hurduc, Ministrul Cercetării și Inovării, a felicitat echipa de cercetători de la Măgurele şi a spus că această realizare demonstrează că oamenii de ştiinţă din România pot obţine rezultate care să-i situeze la cele mai înalte cote la nivel mondial.
Cercetătorii au primit felicitări și din partea președintelui CJ Ilfov, Marian Petrache care a declarat "Vreau să felicit echipa de la Măgurele. Zeii şi-au făcut datoria, mai rămâne ca noi, oamenii de rând, să fim în stare să beneficiem de ceea ce ne dau ei. Ţine doar de noi. Este un eveniment nu important pentru România, nu important pentru Europa. După părerea mea este un eveniment foarte important pentru omenire".
Sursă foto: edupedu.ro