Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a fost pus în funcţiune, joi, urmând să ajute la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, la identificarea completă a conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, fără a fi desfăcute - un lucru extrem de dificil în prezent, dar şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale.
Laserul a fost testat cu succes, vineri, la capacitatea de 3 PetaWatt (PW), iar sistemul a funcţionat foarte bine, urmând ca puterea să fie crescută treptat şi să ajungă la puterea nominală de 10 PW în primul trimestru din 2019, dacă totul va funcţiona fără probleme, a declarat vineri, pentru News.ro, profesorul Nicolae Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele - cel mai important centru de cercetare ştiinţifică din România.
Investiţia de la Măgurele se ridică la 300 de milioane de euro.
Implementarea proiectului a început în ianuarie 2013, iar bugetul nu a fost depăşit, potrivit managerului proiectului.
Laserul de la Măgurele este considerat cel mai puternic din lume, cu cele mai performante echipamente şi cel mai strălucitor fascicul Gamma.
În total, 140 de persoane lucrează la acest proiect, dintre care 120 sunt cercetători români şi străini din întreaga lume, care au venit să lucreze la cel mai mare proiect ştiinţific în care este implicată România.
Autorităţile spun că proiectul va repune România pe harta globală a cercetării.
Investiţia este destinată cercetărilor fundamentale. Laserul va folosi şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale, care sunt trimise în perioade îndelungate de timp.
Droguri la Aeroportul Otopeni! Cum a adus un australian trei kilograme de cocaină în țară... Cum să reduci consumul de energie din locuința ta și să te bucuri de facturi mai mici...