Bancuri. Bancul zilei: Legătura dintre căderea Facebook și laserul de la Măgurele. Românul este mereu pus pe șotii și nu ratează nicio ocazie să facă glume și haz de necaz, indiferent care ar fi problema.
Românul este creativ și nu se sfiește să glumească nici pe seama problemelor pe care le întâmpină. Așa se face că o simplă coincidență a ajuns argument și subiect de glume pe rețelele de socializare.
Coincidența a făcut ca în ziua în care a fost anunțat ca premieră mondială faptul că laserul de la Măgurele a atins puterea de 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume egală cu a zecea parte din puterea soarelui, să pice Facebook și Instagram în state din lumea întreagă, inclusiv în România.
Nicolae Zamfir, directorul Laserului de la Măgurele, declara ieri: ”În acest moment, putem să pregătim experimentele viitoare, să începem probele în toamnă și să încercăm să deslușim ce se întâmplă când materia e supusă unor condiții atât de extreme, ca a zecea parte din întreaga putere a Soarelui concentrată pe un milimetru”
Declarația acestuia a devenit, astfel, subiect de bancuri și glume pe Facebook, internauții legând ”puterea Soarelui concentrată pe un milimetru” de faptul că Facebook și Instagram au picat și făcând haz pe această temă.
Explicația Facebook după ce rețeaua de socializare a picat
Dincolo de glumele românilor de pe rețelele de socializare, reprezentanții Facebook au confirmat că au fost probleme cu Facebook și Instagram în mai multe state, au negat faptul că ar fi fost vorba de un atac cibernetic și au explicat că sunt probleme interne.
„Suntem concentraţi pe rezolvarea problemei cât de curând, dar putem confirma că problema nu este legată de un atac DDoS (tip de atac folosit de hackeri pentru a întrerupe activitatea unui site, n.r.)”
La ce folosește laserul de la Măgurele
Nici puterea laserului de la Măgurele nu este o glumă, este cu adevărat un record mondial.
Laserul Institutului de fizică nucleară de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume, echivalentă cu 10 procente din cea a Soarelui şi încă nu este la capacitatea maximă. Oamenii de ştiinţă vor să îl pună la treabă ca să inventeze forme noi de energie, să vindece cancerul sau să neutralizeze deşeuri radioactive ascunse.
Terapia cu protoni, folosită în tratarea cancerului: „Există spitale care folosesc această terapie, numai că protonii respectivi sunt accelerați de niște acceleratoare foarte mari care costă foarte mult și ocupă mult spațiu. Ideea e să accelerăm acești protoni cu laserul. De ce? Pentru că lumina, intrinsec, e o oscilație a câmpului electric, care e foarte puternic. Un câmp electric e în stare să acclereze saricini electrice. Dacă acest câmp electric de la Măgurele e foarte puternic, el poate să accelereze protoni pe o distanță foarte scurtă și în felul asta putem să avem un accelerator de protoni mult mai compact, poate să intre eventual într-un spital, după ce tehnologia este demonstrată”, a explicat fizicianul Cristian Presură.