Antena

Om de ştiinţă celebru, avertisment cumplit: ”Până la sfârşitul anului, mulţi vom rămâne fără părinţi şi bunici“

Un om de știință celebru, profesor la Universitatea din Boston, susține că noul tip de coronavirus nu poate fi oprit și, mai mult de atât, iar mulți dintre noi ne vom pierde părinți și bunici.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 17 Martie 2020, 11:36 | Actualizat: Marti, 17 Martie 2020, 11:45
Mesajul unui om de ştiinţă, avertisment cumplit: ”Până la sfârşitul anului, mulţi vom rămâne ără părinţi şi bunici“

Albert – Lászlò Barabási, profesor al Universității din Boston, a făcut public un mesaj pe Facebook, în care a vorbit despre pandemia de coronavirus.

„În următoarele luni, foarte probabil voi fii printre cei infectaţi. Miliarde de coronavirusuri se vor dezvolta în corpul meu, declanşând o luptă disperată cu celulele mele imune. În absenţa unei boli cronice, fiind în Boston, în proximitatea spitalelor de la Harvard, am încredere că sistemul meu imunitar va câştiga.

Totuşi, sunt foarte îngrijorat de acest virus. E inevitabil să închidem lumea timp de două luni. Nu pentru mine aş face asta, ci pentru mama mea. În laborator ştim încă din februarie că lumea se va opri la mijlocul lunii martie. Am spus asta multor prieteni în urmă cu câteva săptămâni, cu toate astea şi pentru mine a fost greu de anticipat ce va însemna asta cu exactitate. Acum putem vedea deja – urmează două luni grele, şi mai e mult până la final. Ştiam ce se va întâmpla, deoarece la Network Science Institute, acolo unde lucrez, colegii mei reuşesc de ani de zile, cu ajutorul teoriei reţelelor, să prezică cu exactitate răspândirea virusurilor de acum.

ULTIMĂ ORĂ! Numărul cazurilor confirmate de contaminare cu coronavirus în România a crescut la 184! În ce stare se află pacienții

Au urmărit Zika, Ebola, iar acum chiar coronavirusul e la rând. Nu o să intru acum în amănuntele teoriei reţelelor – despre asta e vorba în Networked X şi capitolul X din cursul cursul meu (http://networksciencebook.com/). Epidemia de coronavirus este o problemă de reţea, astfel că este nevoie de metodologia şi gândirea reţelelor pentru a prezice şi în cele din urmă pentru a controla răspândirea ei. Înţelegem acum că virusul nu poate fi oprit. Se va răspândi indiferent de câte ţări îşi închid frontiera şi câte zboruri sunt anulate sau câte şcoli sunt fost închise.

Acolo unde sunt zece bolnavi spitalizaţi, acolo există deja peste o sută de persoane infectate în comunitate. Mulţi nu vor şti niciodată că au fost infectaţi, deoarece nu au avut simptome. Dar şi ei răspândesc virusul. Am trecut de punctul în care răspândirea Covid-19 se poate frâna prin carantină. Ebola a putut fi oprit astfel, dar coronavirusul este foarte contagios şi deja mult prea răspândit. În plus, nu ne putem aştepta nici la un vaccin anul acesta.

Dacă e de neoprit, de ce am pus frână la activitatea social? De ce închidem şcolile, de împingem economia mondială în recesiune? Există un singur motiv – să-l putem încetini. Pentru că, făcând acest lucru, ne putem salva părinţii, bunicii şi în unele situaţii chiar pe noi.

Coronavirus în România. Klaus Iohannis, mesaj pentru români: Ce măsuri se impun în starea de urgență

Fiecare model prezice că aproximativ jumătate din populaţie se va infecta într-un an. În lipsa acţiunii, procesul urmează o curbă Gaussiană bine stabilită – o creştere rapidă, o perioadă de vârf şi apoi scăderea. În perioada de vârf spitalele nu pot să ofere sprijin pentru toată lumea care va avea nevoie. Iar acest vârf este înfricoşător de aproape – în câteva săptămâni, zeci de mii de persoane vor fi infectate dacă nu facem nimic. Putem vedea în exemplul Italiei ce se întâmplă dacă virusul este scăpat de sub control. Din lipsă de personal, medicii obligaţi să decidă asupra vieţii şi morţii, ajută unii pacienţi, pe alţii sunt nevoiţi să-i lase. Mulţi continuă să creadă că avem de-a face cu un virus gripal inofesiv, care nu reprezintă niciun pericol pentru mulţi dintre noi, doar îi evită pe cei tineri, în special copiii.

Acest lucru nu este adevărat – coronavirusul se răspândeşte mai repede decât gripa şi nu se întâlneşte cu imunitate. Până ce gripa ajunge în Europa în toamnă, un procent semnificativ al populaţiei este deja vaccinat, ceea ce face mai dificil răspândirea. Coronavirusul infectează nestingherit şi provoacă un procent mai mare de decese la vârstnici şi în rândul bolnavilor. Îmi fac griji în special pentru persoanele în vârstă. Toţi cei care aveţi în familie bătrâni sau bolnavi, ori vecini, aveţi o mare responsabilitate.

Ea e prima persoană vaccinată împotriva coronavirusului. Femeia are doi copii acasă: ”Mă bucur să contribui la salvarea vieților omenești!”

Nu duceţi virusul acasă! Faceţi-i să înţeleagă că pericolul este real în privinţa lor! Asiguraţi-vă că au mâncare, dacă nu, faceţi cumpărături pentru ei. Ajutaţi-i să se poată izola în următoarele două luni! Şi faceţi tot posibilul să nu răspândiţi virusul, astfel reducând din povara de pe sistemul sanitar. Dacă vom lua acum cu toţii în serios Covid-19, putem să evităm să fim bolnavi în acelaş timp. Aşa se va păstra aprovizionarea şi oxigenul pentru cei care sunt infectaţi grav. Dacă nu facem tot ce ţine de noi pentru a încetini epidemia, până la sfârşitul anului, mulţi vom rămâne fără părinţi şi bunici”, a scris Albert – Lászlò Barabási, pe pagina sa de Facebook.

Recomandari A1

Câți oameni au fost diagnosticați cu noul coronavirus

Numărul cazurilor de coronavirus la nivel mondial a depășit 182.000. Până acum s-au înregistrat 7.160 de decese și 80.000 de vindecări ale pacienților cu Covid-19, conform centralizatorului realizat de motorul de căutare Bing. Numărul deceselor provocate de pandemie în restul lumii l-a depășit pe cel din China.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a cerut verificarea fiecărui caz suspect.

„Nimeni nu se poate lupta cu un incendiu cu ochii legați", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a subliniat că este indispensabil ca țările să "testeze, testeze, testeze".

Italia a depășit pragul de 2.000 de morți, cu 349 decese în 24 de ore, potrivit bilanțului publicat luni seara. 28.000 de cazuri s-au înregistrat până acum în Peninsulă.

Whatsapp LinkedIn
coronavirus bunici părinți covid-19 pandemie coronavirus albert – lászlò barabási
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Viaţa după potop, drama românilor sinistraţi în Valencia. "Nu mă gândeam în viaţa mea că în Spania se întâmplă aşa ceva, să nu primeşti ajutor imediat"
Videoclipul zilei
Citește și
O nouă tulpină COVID XEC va ajunge în România. Epidemiologii spun că etapa de conviețuire cu virusul...
Ce trebuie să știi despre noua variantă de coronavirus „Pirola”, cu zeci de mutații. Poate infecta...
Ce este și cum se manifestă Eris, o nouă variantă de coronavirus. EG.5 circulă în SUA, China, dar şi...
Tot ce trebuie să știi despre noua subvariantă de COVID, denumită XBB.1.5. sau Kraken. Ce este și cum...
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce meserie are la bază Gabriela Lucuțar. Din ce-și câștiga banii înainte de a deveni Regina Întunericului Playtech
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt Redactia.ro
Guvernul a rămas fără bani de pensii pe decembrie. Soluţia de urgenţă găsită Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste