Trei arhitecţi din Vâlcea au lansat o iniţiativă comunitară pentru salvarea unei clădiri de patrimoniu din Băile Govora
Trei arhitecţi din judeţul Vâlcea au lansat o campanie de strângere de fonduri pentru punerea în siguranţă şi salvarea Vilei Ivanovici din Băile Govora, clădire veche de 120 de ani, care se află în administrarea Primăriei şi care în ultimii 15 ani a fost lăsată în paragină, fiind în pericol să se prăbuşească. Prin intermediul unei fundaţii, ei vor să pună în siguranţă monumentul istoric şi să cofinanţeze restaurarea acestuia în cadrul unui proiect lansat de Institutul Naţional al Patrimoniului.
Publicat: Marti, 07 Iulie 2020, 13:59 | Actualizat: Marti, 07 Iulie 2020, 14:12Vila Ivanovici din Băile Govora, monument istoric de importanţă locală, a fost construită la începutul secolului trecut şi a fost recunoscută legal ca parte din patrimoniul naţional în 2009, odată cu finalizarea procedurii de clasare începută în 2007. În ultimii 15 ani, monumentul, care se remarcă prin detaliile sculptate în lemnul faţadei, a fost lăsat în paragină, fiind parţial acoperit de vegetaţie, iar plafoanele s-au prăbuşit, acoperişul a fost parţial luat de vânt, pereţii sunt fisuraţi, planşee din lemn sunt deformate.
”Degradările majore sunt la corpul secundar, mai puţin vizibil de la stradă şi care a fost acoperit de vegetaţie până recent. În cazul în care acesta va ceda, există riscul ca şi o parte din corpul central să se prăbuşească. Aşadar, pentru evitarea unui probabil colaps, primul pas este punerea vilei în siguranţă”, susţin specialiştii care şi-au propus salvarea monumentului.
În ultimii ani autorităţile locale, care administrează monumentul, nu au făcut nimic pentru reabilitarea acestuia. În acest context, trei arhitecţi - Radu Tîrcă, Ştefania Hîrleaţă şi Raluca Zaharia - împreună cu inginerul de structuri Horia Mihnea au propus soluţiile tehnice, în timp ce inginerul Marian Rădoi a scanat 3D clădirea, oferind informaţii esenţiale despre aceasta. Cei cinci speră să poată reabilita monumentul istoric cu sprijinul oamenilor.
”Profitând de premiera Apelului de proiecte lansat de Institutul Naţional al Patrimoniului, o echipă interdisciplinară de specialişti îşi propune să ajute autorităţile locale, administratorul Vilei Ivanovici, să desfăşoare intervenţia de urgenţă pentru punerea în siguranţă a Vilei Ivanovici. Succesul apelului de finanţare ar putea aduce 200.000 lei, completaţi de alţi 20.000 lei contribuţie proprie. Pentru această sumă, s-a lansat o campanie de strângere de fonduri care oferă doritorilor beneficii legate de turismul cultural în Băile Govora şi împrejurimi, oferite de Castle Break: tururi ghidate, experienţe gastronomice, degustări de vin - şi şansa să se implice în cunoaşterea, păstrarea şi dezvoltarea patrimoniului cultural din România. Campania Sprijină Vila Ivanovici este descrisă pe www.govora.studio. De asemenea, proiectul este sprijinit de Fundaţia Comunitară Vâlcea, care administrează donaţiile din partea sponsorilor”, anunţă iniţiatorii acestui proiect într-un comunicat remis marţi News.ro.
Soluţiile propuse pentru punerea în siguranţă a vilei includ sprijiniri şi eşafodaje de lemn, desfacerea controlată a unor elemente din construcţie, un acoperiş de protecţie nou pentru corpul secundar, repararea învelitorii, montarea de jgheaburi şi burlane, un şanţ pentru redirecţionarea apei pluviale, evacuarea molozului şi montarea de martori pentru a monitoriza fisurile. ”Pentru a finanţa aceste lucrări, echipa a ajutat Primăria oraşului Băile Govora să aplice pentru finanţare în cadrul primului apel pentru proiecte finanţate prin Timbrul Monumentelor Istorice, lansat de Institutul Naţional al Patrimoniului, care oferă finanţări de maxim 200.000 lei pentru intervenţii de urgenţă”, menţionează sursa citată.
Sursa : news.ro