Valuri fosforescente pe litoralul Mării Negre. Fenomenul a făcut spectacol noaptea trecută pe plajele din Constanța și Eforie
Turiștii de pe litoral, dar și locuitorii din Constanța au avut parte de un fenomen spectaculos noaptea trecută. Iată ce sunt valurile fosforescente, de fapt!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 23 Octombrie 2024, 12:15 | Actualizat: Miercuri, 23 Octombrie 2024, 13:33Litoralul românesc al Mării Negre a oferit un spectacol inedit aseară, când valurile fosforescente au fost surprinse în toată splendoarea lor. Pe plajele din Constanța, Mamaia și Eforie, turiștii au admirat peisajul unic oferit de natură, care a adunat imediat mii de aprecieri și în mediul online.
Pe aceeași temăCum s-au văzut valurile fosforescente pe litoralul Mării Negre
Pe măsură ce soarele a apus, iar întunericul a curpins litoralul, plajele din Constanța și Eforie au devenit scena unui spectacol fascinant pentru turiști și localnici.
Potrivit observatornews.ro, apa a început să strălucească în nuanțe de albastru și verde, datorită unui fenomen numit bioluminiscență, care se traduce prin lumina rece produsă de organisme vii sau de microorganisme, prin oxidarea unei substanțe proprii.
Fenomenul a fost vizibil de pe mai multe plaje din Constanța, Mamaia sau Eforie, iar norocoşii care au putut vedea fenomenul în realitate au surprins mai multe imagini superbe. Fotografiile au fost distribuite și pe reţelele de socializare, unde au strâns o grămadă de aprecieri și reacţii pozitive, iar videoclipurile au devenit virale.
Unii au menționat în comentarii că au mai văzut acest fenomen în călătoriile lor în destinații exotice, dar nu s-ar fi așteptat niciodată să îl vadă pe litoralul românesc.
Pe aceeași temăCe reprezintă fenomenul care a făcut spectacol la malul Mării Negre
Potrivit observatornews.ro, specialiştii au mers să cerceteze aceste specii de alge bioluminiscente, rar întâlnite, şi să afle totodată, dacă sunt toxice pentru cei care pur şi simplu nu se abţin şi se aventureză în apele mării.
„Foarte frumos pe malul mării, o culoare ruginie, brunie interesantă, sunt niște alge, niște micro alge brune, care au o capacitate fosforescentă, bio lumniescentă și care vă invită la noapte să vedeți valurile brixantii cum se sparg”, a spus Adrian Bîlbă, doctor de știință, citat de sursa menționată mai sus.
„Sunt potenţial toxice, dar nu sunt ele toxice ca atare, ci doar prin concentrarea eventualei toxine dacă o secretă în condiții de stres”, a maoi declarat Adrian Bîlbă, potrivit observatornews.ro.