Antena

66 de ani de la executia lui Ion Antonescu: criminal de razboi sau erou national?

1 iunie 1946. Maresalul Ion Antonescu, fostul Conducator al Statutului intre 6 septembrie 1940 si 23 august 1944, a cazut sub gloantele plutonului de executie. S-a incheiat un capitol din istoria Romaniei. Si a inceputul un alt capitol in care personalitatea extrem de puternica a maresalului si complexitatea cazului sau au dat nastere unei controverse. Ce a fost Ion Antonescu? Criminal de razboi sau erou national?

Publicat: Vineri, 01 Iunie 2012, 00:00 | Actualizat: Miercuri, 30 Decembrie 2020, 16:35
Galerie de imagini
1 iunie 1946. Maresalul Ion Antonescu, fostul Conducator al Statutului intre 6 septembrie 1940 si 23 august 1944, a cazut sub gloantele plutonului de executie. S-a incheiat un capitol din istoria Romaniei. Si a inceputul un alt capitol in care personalitatea extrem de puternica a maresalului si complexitatea cazului sau au dat nastere unei controverse. Ce a fost Ion Antonescu? Criminal de razboi sau erou national?

Ion Antonescu a fost arestat pe 23 august 1944 din ordinul regelui Mihai intr-un moment critic pentru Romania. Frontul din Moldova fusese rupt de catre sovietici si ocuparea tarii de catre acestia nu mai putea fi impiedicata decat printr-un miracol. Actiunea fost precipitata si de faptul ca maresalul, cu naivitate, dorea sa discute cu Hitler despre incheierea unui armistitiu cu Aliatii (sovieticii).

Afla AICI si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 1 iunie!

Dupa arestarea sa, Antonescu a fost preluat de o grupa de comunisti, care apoi l-au predat rusilor. A fost detinut timp de aproape doi ani in URSS, unde a fost anchetat, dupa care a fost readus in tara pentru a fi judecat sub acuzatiile de crime de razboi, crime contra pacii si tradare.Condamnat la moarte la 17 mai 1946 de Tribunalul Poporului din Bucuresti, a fost executat prin impuscare la Jilava pe 1 iunie 1946, alaturi de fostii colaboratori, Mihai Antonescu, fost ministru de externe si vicepresedinte al Consiliului de Ministri, generalul de jandarmi Constantin Z. (Piki) Vasiliu, fost subsecretar de stat la Ministerul de Interne (3 ianuarie 1942 - 23 august 1944), si Gheorghe Alexianu, fost guvernator al Transnistriei.

A murit cu demnitate...

Conform raportului oficial ultima dorinta a lui Ion Antonescu a fost sa fie executat de militari, nu de gardienii inchisorii, dar a fost refuzat. Inainte de executie, Ion Antonescu a exclamat: "Iar tie, popor ingrat, nu-ti va ramane nici macar cenusa mea". Atunci cand s-a tras, maresalul a salutat ridicandu-si palaria cu mana dreapta, dupa care a cazut, dar s-a ridicat imediat, sprijinindu-se intr-un cot si a spus: „Nu m-ati impuscat, domnilor, foc!", la care gardianul sef s-a dus la el cu pistolul in mana si l-a impuscat in cap. Constatandu-se ca inca mai traieste a mai primit inca trei gloante in piept.

Vezi AICI filmul executiei!

Pentru a evita pelerinajele, maresalul Ion Antonescu a fost inmormantat intr-un loc menit sa ramana necunoscut. Sentinta din 17 mai 1946 a fost contestata in anul 2006 si reconfirmata, cu anumite amendamente, de Curtea de Apel Bucuresti la 5 decembrie 2006. In urma recursului intentat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie procesul a fost rejudecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie care, la 6 mai 2008 a anulat sentinta Curtii de Apel Bucuresti si a respins definitiv cererea de revizuire a sentintei date de Tribunalul Poporului din Bucuresti, din 17 mai 1946.

Personalitate controversata

Moartea lui Ion Antonescu a intrat in legenda, dar activitatea sa, mai ales in calitate de Conducator al Statului (1940-1944), a creat pentru contemporani terenul fertil necesar controverselor. A fost maresalul un criminal de razboi sau un erou national?

Capetele de acuzare de de la proces, crime de razboi si crime contra pacii, au putut fi probate. Participarea Romaniei la Holocaust nu poate fi tagaduita, ordinele lui Antonescu fiind clare in acest sens: deportarea evreilor din Basarabia si Bucovina in Transnistria ca si masacrul de la Odessa. Participarea la razboiul contra URSS a fost o necesitate daca vorbim despre recuperarea teritoriilor ocupate abuziv de sovietici, insa aventura de la Cotul Donului si Stalingrad se poate justifica atat militar, cat si politic? Alianta cu Germania putea fi pusa pe alte baze, avand in vedere ca maresalul nu a semnat nici un act cu puterea nazista in afara de Pactul Tripartit? Relatia cu Miscarea Legionara a fost foarte complicata si a degenerat in conflict deschis. Putea fi gestionata altfel? Si exemplele ar putea continua, iar fiecare parte are argumentele ei, mai mult sau mai putin valide.

In ciuda tuturor discutiilor si controverselor, Ion Antonescu ramane o figura tragica in istoria poporului roman. A facut multe erori, dar nu i se poate nega dragostea de patrie. Din acest punct de vedere acuzatia de tradare a fost ridicola. In consecinta, cazul sau trebuie discutat detasat, echilibrat, fara ura si fara partinire.

Whatsapp LinkedIn
ion antonescu arestare proces executie pluton criminal de razboi erou national maresal
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Videoclipul zilei
Citește și
Marea Unire de la 1918 în pericol! Banatul sub ocupație sârbească. "Un conflict armat nu este exclus,...
Institutul „Elie Wiesel” solicită modificarea denumirii străzilor intitulate „Ion Antonescu”: În...
23 august - De ce este cea mai controversată zi din istoria României
Privește cu atenție! Această casă plânge când treci pe lângă ea, pentru că habar n-ai ce...
Video recomandate
Video
Citește și
Filme de Crăciun pe care să le urmărești cu familia în 2024. Producții pe care nu trebuie să le ratezi Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai spectaculos domeniu turistic care se construiește în Banat.... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
O specie considerată dispărută a reapărut în apele Patagoniei. Nu a mai fost văzută acolo de 100 de ani useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2024. Peștii au parte de momente de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 zodii care au înțelepciune de vrăjitoare Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre? Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât costă trei zile de vacanţă la mare, în regim all inclusive, de Crăciun. Turiştii sunt aşteptaţi cu mese... Observator
De ce poftele alimentare cresc mult de sărbători. Ce se întâmplă în această perioadă MediCOOL
Rulouri din carne de porc cu ciuperci, în sos de vin alb HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Justin și Hailey Bieber au fost fotografiați în aeroportul din Los Angeles. Cei doi îndrăgostiți s-au întors... ZUTV
Modelul AI care te poate proteja de recunoașterea facială, potrivit experților. Cum funcționează Chameleon UseIT
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă Hello Taste