Fostul agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului Viorel Mocanu, găsit incompatibil de ANI
Fostul agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului Viorel Mocanu a fost găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate după ce, timp de două luni, anul trecut a deţinut şi calitatea de membru în CA al Tarom,
Publicat: Joi, 05 Martie 2020, 08:45 | Actualizat: Joi, 05 Martie 2020, 09:33”Agenţia Naţională de Integritate a constatat faptul că MOCANU VIOREL, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 16 aprilie – 15 iulie 2019, întrucât a exercitat simultan funcţia de secretar de stat - Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cadrul M.A.E. şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A. Persoana evaluată a încălcat astfel dispoziţiile art. 84, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu: (...) f) funcţia de manager sau membru al consiliilor de administraţie ale regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale. […]””, anunţă ANI.
Mocanu a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Viorel Mocanu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
Prevederile legale invocate de ANI sunt:
- „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
- „Persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Sursa : news.ro