Ce este interzis să faci de Sfântul Ilie 2023. Rugăciunea puternică pe care credincioșii o rostesc doar astăzi
Iată ce este considerat mare păcat să faci pe 20 iulie, de Sfântul Ilie. Credincioșii au grijă să respecte cu sfințenie aceste datini.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 20 Iulie 2023, 00:00 | Actualizat: Joi, 20 Iulie 2023, 16:41Sfântul Ilie se sărbătorește an de an la data de 20 iulie și este considerat ocrotitorul recoltelor și al tuturor celor care muncesc pământul. În popor, Sfântul Ilie mai este cunoscut ca aducătorul de furtuni puternice, tunete și fulgere, alungând canicula, seceta și răcorind pământul.
În credința ortodoxă, Sfântul Ilie este prezentat ca un sfânt drept și bun, care a fost ispitit de diavoli să își ucidă părinții, potrivit unei publicații de la noi. Ulterior, el s-ar fi căit în fața lui Dumnezeu, care i-a dăruit un car tras de cai albi, făcându-l puternic și biruitor în lupta cu demonii.
Din acest motiv, atunci când fulgeră și tună, se spune că Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de demoni, cele două fenomene ale naturii fiind provocate de roțile carului și de viteza cu care acesta aleargă.
Din moși strămoși se mai spune că acolo unde lovește fulgerul este ascuns un demon, iar Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul îi vine de hac, potrivit sursei citate mai sus.
Pe aceeași temăCe este păcat să faci de Sfântul Ilie 2023
Cu ocazia acestei sărbători cu cruce roșie, credincioșii respectă unele superstiții și obiceiuri. Tototdată, oamenii au mare grijă să nu facă sub nicio formă următoarele lucruri, căci, în caz contrar, este considerat mare păcat:
- În ziua Sfântului Ilie nu se lucrează pământul și nu se adună recolta.
- Nu se spală rufe, întrucât se spune că apa murdară ajunge la sufletele celor trecuți la cele veșnice.
- De Sfântul Ilie nu se mătură, deoarece praful și mizeria se duc în alimentele și apa oferite de pomană de sufletul celor decedați.
- Nu se coase și nu se fac treburi gospodărești.
- Până la ziua Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, nu se scutură merii și nu se ciocnesc merele între ele, pentru a nu aduce grindină asupra pomilor și pentru a nu primejdia recoltele.
- De ziua Sfântului Ilie nu se mănâncă mere, până ce acestea nu sunt sfințite la biserică și date câteva de pomană pentru sufletul celor morți.
- Credincioșii nu trebuie să plece la drum lung de Sfântul Ilie, întrucât riscă să fie loviți de fulger.
- În data de 20 iulie, de Sfântul Ilie, bărbații nu au voie să se împreuneze cu soțiile lor, deoarece este mare păcat în tradiția creștină.
Rugăciunea puternică pe care credincioșii o rostesc de Sfântul Ilie 2023
„Te cinstim pe tine prorocule al lui Dumnezeu, Ilie, căci pentru râvna ta întru mărirea Domnului Atotțiitorului, neputând răbda să vezi închinarea la idoli și nelegiuirea fiilor lui Israel, l-ai înfruntat pe regele Ahab, călcătorul de lege și pentru pedepsirea acestora prin rugăciune ai cerut de la Dumnezeu foamete de trei ani pe pământul lui Israel, spre a-l îndepărta de idolii netrebnici, ca să se lase de fărădelegi și de nedreptăți, să se întoarcă spre unul adevăratul Dumnezeu și spre împlinirea sfintelor Sale porunci. În timp de foamete, preaminunate, ai hrănit pe văduva din Sarepta, iar pe fiul ei cel mort, prin rugăciune l-ai înviat.
După trecerea timpului de foamete prorocit, ai adunat pe Muntele Carmelului poporul israelit învechit în păcătoșenie și lepădare de Dumnezeu și prin rugăciune foc din cer ai dobândit peste jertfa ta, cu această minune întorcând pe Israel către Domnul. Pe prorocii cei mincinoși ai lui Baal i-ai rușinat, iar după aceea, prin rugăciune, cerul iarăși l-ai deschis și ploaie multă pe pământ ai dobândit, iar pe credincioșii din Israel i-ai umplut de bucurie.
Către tine, preafericitul Domnului Ilie, cu umilință alergăm, noi păcătoșii și smeriții, chinuiți de arșiță și secetă: Mărturisim că nu suntem vrednici de mila și de harul lui Dumnezeu; mai curând suntem vrednici pe dreptate de amenințarea aspră a mâniei Lui cu tot felul de rele boli, necazuri și jale. Căci n-am umblat în frică de Dumnezeu, pe calea poruncilor Lui, ci în poftele desfrânării inimilor noastre, și tot felul de greșeli fără de număr am săvârșit.
Fărădelegile noastre ne-au întunecat mintea și nu suntem vrednici a ne arăta în fața Domnului și a privi la cer. Mărturisim că și noi ca și vechiul Israel, ne-am îndepărtat de Domnul Dumnezeul nostru prin fărădelegile noastre, și de nu ne închinăm lui Baal și altor idoli netrebnici atunci prin robia patimilor și prin poftele noastre slujim idolului; prin patima îmbuibării și a poftelor slujim idolului lăcomiei și al trufiei, idolului mândriei și al îngâmfării și mergem pe urmele împotrivirii față de Dumnezeu prin năravuri rele și slujim duhului pierzător al veacului. Mărturisim, că pentru aceea s-a închis cerul și s-a făcut ca arama, fiindcă s-au închis inimile noastre în fața milei și iubirii adevărate față de aproapele nostru.
Pentru aceea pământul s-a uscat și s-a făcut neroditor, fiindcă nu aducem Domnului nostru roadele faptelor bune. De aceea, nu ne dă ploaie și rouă, fiindcă nu avem lacrimi de umilință și rouă dătătoare de viață a cugetului către Dumnezeu. De aceea s-au veștejit toate bucatele și toată iarba câmpului fiindcă s-a uscat în noi tot gândul cel bun.
De aceea s-a întunecat văzduhul pentru că mintea noastră s-a întunecat de gânduri rele, iar inima noastră s-a întinat de poftele fărădelegii. Mărturisim că și ție, prorocul Domnului suntem nevrednici a ne ruga. Căci tu, om fiind, asemănându-te nouă prin patimi, cu viața ta asemenea îngerilor te-ai făcut și ca unul fără trup ai fost înălțat la cer; iar noi prin faptele și gândurile noastre rușinoase, sufletul nostru deopotrivă trupului l-am făcut. Tu prin post și priveghere i-ai minunat pe îngeri și pe oameni, iar noi ne-am făcut robi necumpătării și poftelor.
Tu râvneai la slava lui Dumnezeu, noi însă, ne depărtăm de slăvirea Domnului și Creatorului nostru și ne rușinăm a mărturisi preamărit numele Lui. Tu ai stârpit necinstea și deprinderile rele, iar noi ne robim năravurilor lumii potrivnice Domnului mai vârtos decât poruncilor Lui și a rânduielilor Bisericii. Și câte păcate și nedreptăți n-am săvârșit noi păcătoșii! Prin păcatele noastre am istovit îndelunga răbdare a Domnului. Pentru toate acestea dreptul Judecător s-a mâniat pe noi și în mânia Lui ne-a pedepsit.
Deci, cu îndrăzneală mare față de Dumnezeu și nădăjduind în iubirea ta față de neamul omenesc, cutezăm a te ruga, mărite prorocule. Milostiv fii față de noi nemernicii și nevrednicii, roagă pe Atotbunul Dumnezeu să nu se mânie pe noi până în sfârșit, ca să ne piardă pentru fărădelegile noastre, ci să ne trimită pământului însetat ploaie îmbelșugată și curată și să ne dăruiască roadă bogată și buna-întocmire a văzduhului; mijlocește mila Împăratului ceresc, dar nu pentru noi păcătoșii și nevrednicii, ci pentru aleșii robii Lui care nu și-au plecat genunchii în fața lui Baal al lumii acesteia, pentru blândețea și curăția copiilor, pentru dobitoacele cele necuvântătoare și pentru păsările cerului, care îndură din pricina fărădelegilor noastre și pier de foame, de arșiță și de sete.
Dobândește pentru noi prin rugăciunile tale bine-plăcute lui Dumnezeu: duhul pocăinței și al smereniei, duhul blândeții și al înfrânării, al iubirii, al răbdării, al temerii de Dumnezeu și al bunei cinstiri, ca astfel, întorcându-ne de la căile necinstei la calea cea dreaptă a faptelor bune, să umblăm în lumina poruncilor Domnului și să ajungem la bunurile făgăduite nouă, binecuvântând pe Cel fără de început Dumnezeu-Tatăl, pe iubitorul de oameni Unul-Născut Fiul Său și pe sfințitorul Duh Preasfânt, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”