Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul se serbează an de an pe 24 iunie. Este o sărbătoare mare, marcată cu cruce roșie în calendar. În tradiția populară, tot în această zi se serbează și Sânzienele sau Drăgaica, așa cum mai este denumită această sărbătoare în unele zone ale țării. Fiindcă este sărbătoare cu cruce roșie, asta înseamnă că nu se spală, nu se fac treburi ale câmpului sau alte munci care țin de îngrijirea casei.
Obiceiuri de Sânziene 2023. Tradiții și superstiții care se respectă și azi
Iată ce tradiții trebuie să fie respectate cu sfințenie în această zi.
Tradiții și supersiții de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Ce este interzis să faci în această zi
Creștinii ortodocși trebuie să meargă la biserică în această zi. Se spune că rugăciunile rostite pe 24 iunie sunt benefice pentru sănătate și bunăstare. Creștinii trebuie să se roage pentru sănătatea duşmanilor, a celor dragi, iar în ultimul rând pentru bunăstarea lor.
De asemenea, de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul se dau de pomană fructe de sezon pentru pomenirea celor care nu mai sunt printre noi și se aprind lumânări. Iată o serie de superstiții și tradiții care se respectă cu sfințenie și azi:
- Tradiția spune că dacă plouă în această zi, e semn de belșug pentru roadele câmpului.
- Nu ai voie să lucrezi de Nașterea Sf. Ioan Botezătorul. În caz contrar, vei atrage mânia divină și pedeapsă asupra ta. Se spune că dacă te speli pe cap în ziua aceasta, încărunțești prematur.
- Se spune că este bine ca de Nașterea Sf. Ioan Botezătorul să nu te cerți chiar dacă simți că ai dreptate.
- Nu se coase și este interzis să te îngrijești de treburile casnice.
- Nu se dă nimic cu împrumut în ziua de Sânziene, ca să nu se lege farmecele de tine.
- Se spune că cei care dorm în ziua de Sânziene vor fi leneși tot anul. O altă superstiție spune că nu ai voie să fii trist.
Rugăciunea pe care e bine să o spui de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul
Sfântul Ioan Botezătorul mai este cinstit și pe 7 ianuarie când este amintit Soborul Sfântului. Pe 24 februarie are loc Prima și cea de-a Doua Aflare a Capului său. De asemenea, el mai este cinstit și pe 25 mai când Biserica amintește cea de-a Treia Aflare a Capului.
Iată rugăciunea pe care creștinii trebuie să o rostească pe 24 iunie, de Nalterea Sfântul Ioan Botezătorul:
„O, Mergatorule înainte al Domnului și Botezătorule al lui Hristos, mari și multe sunt vredniciile date ție de la Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost proorocit. Tu, după făgăduință și proorocie îngerească, te-ai și născut.
Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tău s-a pecetluit. Tu, din copilărie, în pustie ai viețuit și, ca o pasare a cerului, desăvârșit neagoniseala ai iubit, cu agurida și cu miere sălbatică te-ai hrănit.
Tu ai fost crinul cel cuvântător al văilor și al pustiilor, care în loc de podoaba hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tău, cu peri de cămilă l-ai acoperit. Tu ai fost glasul care a strigat în pustie și calea Domnului o ai pregătit.
Tu, cu duhul și cu puterea lui Ilie, în lume te-ai arătat și nelegiuirea lui Irod și a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu ești martorul cel preavestit al Preasfintei și de viață făcătoarei Treimi.
Tu pe Mântuitorul către mulțimea popoarelor L-ai mărturisit și cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, Care ridică păcatele lumii.
Tu, de către însuși Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit și după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie.
Deci, pentru toate aceste vrednicii și daruri, mulțimea popoarelor creștine te socotește pe tine ca pe un mare prieten al lui Dumnezeu, care ai mare îndrăzneală către El.
De aceea și eu, smeritul și mult păcătosul, cu multa evlavie, cu durere de inimă și cu lacrimi, te rog pe tine, dumnezeiescule Ioane Proorocule, să–mi fii mie, păcătosului celui nemernic și cu totul neputincios, mare apărător și grabnic izbăvitor de toate ispitele și încercările acestea ale vieții de acum.
Roagă pe Preamilostivul Dumnezeu ca, cu a Sa nebiruita putere, să mă păzească în toată vremea de primejdiile văzuților și nevăzuților vrăjmași, să mă sprijinească cu a Sa milă la vreme de ispită și să mă întărească cu darul Său, pentru rugăciunile Preasfintei și Preacuratei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarea și Pururea Fecioara Maria, ca să pot rabda până la sfârșit toate necazurile, ispitele, durerile și suferințele, ca și întristările veacului acestuia de acum.
Și așa, prin mijlocirea sfintelor și preaputernicelor tale rugăciuni, să dobândesc mila lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în ceasul cel de pe urmă al sfârșitului meu. Amin!”.
Obiceiuri de Sânziene 2023. Tradiții și superstiții care se respectă și azi... (P) Cursuri de programare pentru începători: de la informații de bază la scrierea propriei aplicații, în 8 luni!...