- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sfântul Ilie este prăznuit în fiecare an pe data de 20 iulie. Potrivit tradiției, credincioșii au grijă să pună pe masă acest desert extrem de gustos și fructat, despre care se spune, în popor, că aduce noroc dacă îl consumi. Iată despre ce este vorba!
Citește și: Mesaje de Sfântul Ilie. Cele mai frumoase urări și felicitări pentru sărbătoriți
Ce preparat pun oamenii pe masă de Sfântul Ilie pentru un an îmbelșugat
Preparatul care nu trebuie să lipsească de pe masa oamenilor de Sfântul Ilie este o prăjitură care se face din ouă și mere, însă cu mențiunea că aceste fructe trebuie consumate abia după ce au fost sfințite, căci, în caz contrar, este considerat mare păcat să le mănânci.
Ingrediente:
- șase ouă,
- 150 de grame de zahăr pudră,
- 125 de grame de făină,
- trei linguri de ulei de floarea soarelui,
- patru mere,
- patru linguri de frișcă,
- o lămâie
Pentru început, se spală bine merele și se curăță de coajă și cotor. Acestea se taie feliuțe de 1 cm grosime și se lasă la scurs pe prosoape de hârtie. Între timp, se pregătesc ouăle în două boluri diferite.
Într-unul, se amestecă bine gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr, până când se formează o cremă groasă, iar, în celălalt, se bat albușurile împreună cu un praf de sare până devin spumă. În momentul în care spuma devine tare, se adaugă restul de zahăr, amestecând totul din nou.
Apoi, spuma de albușuri se va încorpora cu gălbenușurile frecate, peste care se va pune și făină, amestecând aluatul până la omogenizare. După, se ia o tavă rotundă care se tapetează cu hârtie de copt, pe care se pun feliile de mere.
Deasupra bucăților, se va turna aluatul, urmând ca acesta să fie băgat la cuptor la temperatura potrivită. Dacă a trecut testul cu scobitoarea, atunci prăjitura poate fi scoasă din cuptor și răsturnată invers, astfel încât merele să rămână deasupra.
Prăjitura se poate orna cu ce arome dorești, însă merge de minune cu frișcă sau ciocolată rasă. Preparatul se servește neapărat când este cald. Poftă bună!