Sfântul Ilie este prăznuit în fiecare an pe data de 20 iulie și este considerat, din strămoși, ocrotitorul recoltelor și aducătorul de ploi, el alungând seceta, canicula și răcorind pământul.
În tradiția populară se mai spune că datorită puterii imense care i-a fost dată pentru a-i înlătura pe demoni, atunci când mergea cu al său car prin cer, Sfântul Ilie zguduia tronul lui Dumnezeu. Astfel, Dumnezeu i-ar fi luat puterea dintr-o mână și dintr-un picior, potrivit unei publicații online.
Tradiții și superstiții respectate din bătrâni de Sfântul Ilie 2023
Tradiții de Sfântul Ilie 2023
- Se spune că în dimineața zilei de Sfântul Ilie se culeg plante de leac, în special busuioc, care se pun la uscat în podul casei, sub streşini sau în cămări.
- În popor, se zice că mărul este pomul Sfântului Ilie, din acest motiv nu se mănâncă mere în această zi. De asemenea, până la Sfântul Ilie nu se se scutură merele și nici nu se bat unele de altele, căci ar atrage furtunile mari, tunetele și fulgerele.
- În ajunul zilei de Sfântul Ilie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi se tăvăleau goale prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă. Se spune că dacă în acea noapte visau cânepă verde, era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri și frumoși, iar dacă visau cânepă uscată, se zicea că se vor mărita cu bărbați bătrâni.
- Tot de Sfântul Ilie, femeile duceau busuioc la biserică pentru a fi sfinţit. Întoarse acasă, ele puneau ierburile pe foc, iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice, atunci când copiii lor făceau bube în gură.
- De Sfântul Ilie se strânge mierea din stupi, se duc fagurii la biserică pentru binecuvântare şi se împart de pomană, potrivit Libertatea.
Superstiții de Sfântul Ilie 2023
- În popor, se spune că diavolii se ascund în lemnul de carpen, motiv pentru care acest tip de lemn nu trebuie folosit în gospodărie. De asemenea, se mai zice că nu este bine să se ascundă cineva sub un carpen pe vreme de furtună.
- Dacă în ziua de Sfântul Ilie este furtună, nu trebuie să se deschidă ușile și ferestrele casei, ca nu cumva să intre vreun diavol care fuge de furia Sfântului.
- În anumite zone din Moldova, se mănâncă grâu nou fiert, cu miere. Iar dacă grâul nu a fost treierat până în ajunul sărbătorii de Sfântul Ilie, femeile îşi pun hainele de sărbătoare şi merg să secere câţiva snopi de grâu pe care îi scutură de boabe, pisează grâul şi îl fierb pentru a-l consuma cu miere.
- În alte zone se mănâncă fructe proaspete, întrucât se spune că în acest fel vei fi sănătos tot anul. Cu toate acestea, nu se vor consuma mere decât după ce au fost duse la biserică. Se spune că acela care muşcă din măr înainte de a fi sfinţit va avea parte, după moarte, numai de mere şi, când va dori să le atingă, acestea vor dispărea.
- Se mai crede că dacă va tuna de Sfântul Ilie, fructele din livezi vor avea viermi. De asemenea, în această zi nu se lucrează de teama pagubelor, care pot fi aduse de trăsnete, ploaie și grindină.
Citește și: Mesaje de Sfântul Ilie. Cele mai frumoase urări și felicitări pentru sărbătoriți