(P) 5 trucuri pentru a deveni o gazdă desăvârşită
Atunci când organizezi întâlniri, evenimente sau mese alături de cei dragi, este o idee bună să te pregăteşti cât mai bine. O gazdă excelenta este cea care îşi face oaspeţii să se simtă minunat şi ţine cont de preferinţele şi dorinţele fiecăruia.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 26 Octombrie 2023, 13:48 | Actualizat: Marti, 07 Noiembrie 2023, 12:04Nu ai nevoie de un talent din naştere pentru a deveni o gazdă desăvârşită, ci doar trebuie să pui în aplicare câteva trucuri simple. Descoperă mai jos care sunt acestea:
Organizează evenimente mai des
Primul pas pentru a fi o gazdă desăvârşită este să organizezi evenimente şi întâlniri acasă din ce în ce mai des. Se spune că pentru a deprinde orice abilitate este nevoie de exerciţiu, iar acest caz nu este o excepţie. Cum altfel să îţi poţi pune în valoare abilităţile de gazdă, dacă nu ai în mod regulat invitaţi?
Nu trebuie neapărat să organizezi evenimente mari la tine acasă, ci poate fi vorba şi de mici întâlniri între prieteni sau alături de familie. Îţi poţi invita prietenii la un pahar de gin sau poţi pregăti o cină de Crăciun pentru întreaga familie la tine acasă.
De asemenea, poţi lua în considerare să organizezi zile de naştere ale celor dragi la tine acasă, dacă ştii că ei şi-ar dori şi dacă îţi face plăcere.
Învaţă să prepari băuturi gustoase
Atunci când mergi într-o vizită, indiferent de motiv, cu siguranţă îţi doreşti să te bucuri de o băutură bună, fie ea alcoolică sau non-alcoolica. De aceea, este o idee bună să înveţi să prepari băuturi gustoase, cu care să îţi surprinzi invitaţii.
La capitolul băuturi alcoolice, poţi opta pentru reţete de băuturi simple, precum ginul tonic. Spre exemplu, pentru un gin tonic reuşit ai nevoie de doar 3 ingrediente: gheaţă, apă tonică şi gin. De asemenea, mai poţi învăţa să prepari cokctail-uri pe bază de prosecco, vodka sau rom.
Dacă nu îţi doreşti să prepari cocktail-uri, axează-te pe băuturi alcoolice de calitate, precum un vin bun sau un coniac renumit, pe care să le serveşti invitaţilor ca atare.
Când vine vorba de băuturi non-alcoolice, nu vei avea prea mult de muncă. Optează pentru câteva reţete reuşite de limonada şi cafea, iar în rest achiziţionează sucuri şi apă plată direct din magazin.
Acordă atenţie fiecărui invitat
O gazdă bună nu se ocupă doar de servirea mâncării şi a băuturii, ci şi de crearea unei atmosfere plăcute pentru toţi invitaţii. Atunci când inviţi un număr mai mare de oameni la tine acasă, este posibil că nu toţi să se integreze uşor în conversaţii. De aceea, este o idee bună să te implici activ, să faci prezentările între cei ce nu se cunosc şi să acorzi atenţie fiecărui invitat.
În cazul persoanelor care nu se cunosc deja între ele, tu poţi fi persoană ce ajută la iniţierea conversaţiilor. Scoate în evidenţă trăsături comune între persoane din grup, lansează teme de discuţie care să ofere fiecărui invitat şansă de a vorbi şi tratează-ţi întotdeauna invitaţii cu respect.
Ţine cont de preferinţele şi restricţiile alimentare
Este cu siguranţă neplăcut să ai invitaţi care nu pot servi niciun fel de mâncare deoarece au anumite restricţii alimentare şi nu găsesc pe masă preparate adecvate. De aceea, este foarte important să ţii mereu cont de restricţiile alimentare ale tuturor invitaţilor. Fie că este vorba despre persoane care ţin post, care au o dietă vegetariană sau au alergie la anumite alimente.
De asemenea, dacă ştii că unii invitaţi au preferinţe alimentare speciale, încearcă pe cât posibil să ţii cont de ele. Spre exemplu, dacă un invitat iubeşte ciocolata cu lapte şi tu ştii asta, poţi cumpăra o astfel de ciocolată şi să îl serveşti, atât pe el, cât şi pe ceilalţi de la masă.
Nu impune o oră de plecare
Din păcate, este destul de neplăcut atunci când gazda începe să le sugereze invitaţilor că este târziu, că este obosită sau că are foarte multe vase de spălat. Evită întotdeauna astfel de remarci, deoarece vei strica cheful tuturor invitaţilor. Atunci când găzduieşti un eveniment trebuie să îţi asumi că nu vei putea invita musafirii să plece odată ce au terminat de mâncat. Desigur, invitaţii trebuie şi ei să dea dovadă de bun simţ şi să plece la ore rezonabile.
Totuşi, oaspeţii care nu mai contenesc să plece ar trebui să îţi dea un motiv de bucurie, nu de supărare. Înseamnă că aceştia se simt minunat la tine acasă şi că le face plăcere să petreacă timp cu tine şi cu cei dragi ţie.
De asemenea, nu este niciodată o idee bună să îţi laşi invitaţii să spele vase, să se ocupe de gătit sau de servirea mesei.
Poţi deveni o gazdă excelenta fără prea mult efort şi fără să te stresezi prea tare. Începe prin a organiza mai des evenimente la tine acasă, nu le impune niciodată o oră de plecare invitaţilor şi tine întotdeauna cont de preferinţele şi restricţiile alimentare ale acestora.