Antena

Acoperișul casei. Cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont

Ca să fie completă, o casă are nevoie de un acoperiș perfect, pentru că acesta este elementul care protejează împotriva factorilor externi. Există câteva detalii de care trebuie să ții cont la construcția acoperișului. Dacă nu vei face asta, casa va fi expusă riscurilor.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 04 Iunie 2020, 18:56 | Actualizat: Joi, 04 Iunie 2020, 18:58
Acoperișul casei. Cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont

În armonie cu casa

Acoperișul are rolul de a proteja, în același timp, elemente importante de structură: fundația, pereții și placa superioară care acoperă casa. Pentru a fi însă cu adevărat eficient și durabil, există câteva elemente care necesită o atenție specială, iar tabla de acoperis este în fruntea listei. Este esențial ca aceasta să fie aleasă în funcție de proprietățile ei și să fie montată pe o structură corect realizată.

Panta acoperișului, adică unghiul dintre planul acestuia și planul orizontal, este elementul definitoriu pentru aspect, de acest detaliu depinzând în mod esențial și rezistența acoperișului în fața intemperiilor și a condițiilor climatice. O pantă mai mică de 15 grade este utilă în zonele secetoase, unde nu există zăpadă, iar cele cu panta mai mare (peste 15 și sub 45 de grade) sunt ideale în zonele cu precipitații și zăpadă. Acestea sunt cele care asigură o bună rezistență la presiunea exercitată de o pătură groasă de zăpadă și favorizează scurgerea apei și alunecarea zăpezii.

Nu în ultimul rând, elementele estetice trebuie să fie în acord perfect cu detaliile casei. Un acoperiș trebuie să se armonizeze cu întreaga arhitectură a casei și să ofere o protecție reală împotriva intemperiilor.

Sistemul de scurgere a apei de ploaie

Sistemul care asigură drenarea corectă și colectarea la nivelul solului sau în bazine plasate în subsol a apelor din precipitații este obligatoriu. Deseori sistemul pluvial este ignorat sau instalat incomplet, iar apa de ploaie udă pereții, se infiltrează în fundație și în timp produce mari daune casei (umezeală, igrasie, deteriorarea fațadei). Este extrem de folositor ca sistemul de scurgere a apei să fie făcut temeinic pentru că acesta crește valoarea casei, dar și durata sa de viață.

Corect realizat, sistemul pluvial de colectare a apei face față și precipitațiilor foarte abundente, fără a afecta pereții sau fundația. Din acest motiv, burlanele, jgheaburile și cârligele din metal care le susțin trebuie să se îmbine perfect.

Este foarte important de spus că tabla de pe acoperiș și sistemul de burlane și jgheaburi de colectare sunt unice și trebuie gândite pentru fiecare casă în parte. Trebuie luate în calcul dimensiunile casei, panta acoperișului, forma acestuia și materialele din care este realizat.

Izolația termică

Un acoperiș trebuie dublat de o izolație termică corect montată. Este vital să alegi materialele potrivite. Cea mai eficientă soluție de izolare termică este vata minerală. Aceasta menține constantă temperatura, fiind un bun izolator atât la temperaturi scăzute, cât și la cele ridicate. Grosimea stratului izolator este cea care face cu adevărat diferența între o izolare bună și una care se va dovedi ineficientă. Contează materialele exterioare ale acoperișului, panta acestuia și orientarea casei.

O izolare bine realizată înseamnă o casă eficientă energetic, un consum redus de combustibil pentru încălzire și un confort termic bun în timpul verii.

Recomandari A1

Ventilația și gura de vizitare

Gurile de aerisire, prin care se asigură o ventilare eficientă cu scopul eliminării excesului de căldură și a vaporilor de sub învelitorile acoperișului, sunt un element important care susțin buna funcție a acoperișului. La aceasta se poate adăuga, eventual, o fereastră de ieșire pe acoperiș, utilă pentru investigațiile anuale și pentru eventuale reparații.

Se cuvin menționate și lucarnele (acele elemente de decor în stil clasic, care permit montarea unor ferestre verticale, pe un acoperiș în pantă) și luminatoarele pe care le poți instala la montarea inițială a acoperișului, dacă podul casei poate fi locuibil.

Elemente de siguranță

De regulă, aceste elemente de siguranță sunt opționale, dar extrem de utile. Cele mai des utilizate și recomandate sunt parazăpezile și paratrăsnetul. Primele au rolul de a bloca alunecarea stratului de zăpadă de pe acoperiș și implicit riscul de accident. Paratrăsnetul este și el indicat mai ales dacă locuința este una mai înaltă și are multe elemente metalice. Nu în ultimul rând, materialele combustibile folosite la realizarea acoperișului trebuie să aibă proprietăți ignifuge, pentru siguranță.

Frumusețea și siguranța unei case depinde de fiecare element de construcție în parte. Acoperișul protejează pereții, pereții susțin acoperișul, toată structura se sprijină pe fundație, care la rândul ei este protejată de acoperiș. Și totul trebuie să fie în echilibru perfect și în armonie estetică, pentru că o eroare de construcție a unui element va afecta întreaga casă.

Sursa foto: unsplash.com

Whatsapp LinkedIn
acoperis casa lucruri sfaturi recomandari
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera Power Couple România | Sezonul 2 e în AntenaPLAY! Vezi cum a început cea mai incitantă competiție a cuplurilor. Primele episoade sunt disponibile acum.
Stirile zilei Lamborghini Huracan, cu parbrizul crăpat şi doar 27.800 km la bord, scos la licitaţie pentru a treia oară. Preţul a fost redus la jumătate
Videoclipul zilei
Citește și
(P) Hidroizolații pentru acoperiș: descoperă cât de importante sunt!
Ce a putut să își pună un român din Buzău pe acoperișul casei, fără pic de reținere! Ce s-a aflat...
Cum să alegi tabla potrivită pentru acoperișul casei tale
Vecinii au văzut un câine pe acoperișul unei case și au vrut să sune la poliție. Un bilet de pe gard...
Video recomandate
Video
Citește și
Stațiunea din România unde turiștii străini vin pentru distracție. Prețurile sunt destul de mici Catine.ro
Actrița Ludwika Paleta a primit amenințări din partea unor urmăritori. Vedeta a cerut ajutorul fanilor Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. El e bărbatul care a furat trei picioare amputate din Spitalul Cantacuzino. Mărturia medicului care a... Libertatea.ro
De ce vom fi evaluați mai devreme de agențiile de rating. Florin Cîțu: ”România nu mai este o... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cum și-a sărbătorit Laura Cosoi ziua de naștere în Thailanda. Fiicele sale i-au pregătit o surpriză: „Mă... Elle
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce au unii oameni păr cârlionțat. Experții au aflat în sfârșit răspunsul useit
Horoscopul zilei de 15 ianuarie 2025. Gemenii au foarte multă energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
2025, anul de aur pentru două zodii norocoase Jurnalul
Ardei iuți la borcan cu apă și oțet - Rețetă simplă și delicioasă Kudika
Greșeala pe care o fac aproape toți șoferii pe străzile cu sens unic. Cum se face corect virajul la stânga Playtech
Biserica a canonizat noi sfinți. Au fost deja incluși în calendarul ortodox din 2025. Când vor fi sărbătoriți Redactia.ro
Turistă surprinsă pe o pârtie din Poiană cu cizme cu toc şi fustă mini, în timp ce se chinuia să urce. "Și... Observator
Ce înseamnă dacă te trezești obosit dimineața, deși dormi suficient MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
ANM a dat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea până la 10 februarie 2025 Gandul
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun... CanCan
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui DeParinti
Megan Thee Stallion a obținut un ordin de restricție împotriva lui Tory Lanez. Vedeta a susținut că rapperul ar... ZUTV
O cometă rară va putea fi văzută pentru prima dată în 160.000 de ani. Când apare pe cer UseIT
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit Hello Taste