Angajații care nu vor avea liber de Paște în 2024. Zeci de mii de români ratează minivacanța oferită de Guvern
Se apropie sărbătorile pascale și, odată cu ele, și mai multe zile libere pentru români. Totuși, există o categorie de angajați care nu va avea parte de liber de 1 Mai și de Paște. Iată despre cine este vorba!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 02 Aprilie 2024, 16:15 | Actualizat: Marti, 02 Aprilie 2024, 17:04Anul acesta, angajații români se vor bucura de o minivacanță de șase zile în luna mai. Pentru că Paștele ortodox cade în apropierea zilei de 1 Mai - Ziua Munci, Guvernul a declarat și ziua de 2 mai ca fiind liberă, pentru a face punte cu Vinerea Mare, care va fi pe 3 mai, potrivit Antena 3 CNN.
Pe aceeași temăAngajații români care nu vor avea liber de Paște
Cu toate acestea, există și angajați care nu vor beneficia de zile libere de 1 Mai și de Paște. Este vorba despre cei care lucrează în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza naturii speciale a procesului de producție sau specificului activității.
În cazul acestora, Codul Muncii stabilește mai multe scheme de compensare din partea angajatorului.
Cum se acordă zilele libere
Art. 139.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
(21) Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acorda în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult.
(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, se acorda de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.
(31) Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.
(4) Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă și/sau care succeda zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, prevazute la alin. (1), precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate.
Diferite forme de compensare pentru angajați
Art. 141. [continuitatea activității în cazuri speciale]
Prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorita caracterului procesului de producție sau specificului activității.
Art. 142 . [compensarea muncii în zilele de sărbătoare]
(1) Salariaților care lucrează în unitățile prevazute la art. 140, precum și la locurile de muncă prevazute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul in care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestata în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, potrivit Antena 3 CNN, care citează Codul Muncii.
Pe aceeași temă