Asimptomaticii au ajuns în câteva zile în stare gravă: "Unul este cu oxigenare 70%. Acasă, după trei-patru zile, bolnavul este în stop cardiac"
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că definiţia clară a bolnavilor asimptomatici este o problemă, arătând că i-au fost aduse la cunoştinţă trei cazuri din Bucureşti ale unor pacienţi uşor asimptomatici care au refuzat internarea şi starea lor s-a agravat.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 13 Iulie 2020, 18:14 | Actualizat: Luni, 13 Iulie 2020, 18:45
"Problema - şi deja vedem efectele ei - este definiţia clară din înţelesul medicului sau a pacientului a bolnavului asimptomatic sau uşor simptomatic, pentru că într-adevăr vin acum pacienţi şi refuză internarea, fiind uşor simptomatici, neluând în considerare sfatul medicului că ei au şi alte probleme şi pot să se agraveze şi au fost aduse astăzi la cunoştinţa mea trei cazuri de la colegii de la UPU-SMURD Bucureşti.
Ultimul caz este acum câteva zeci de minute la care au intervenit. (...) COVID pozitiv, externat la cerere de la Colentina, cu simptome minore la data de 6, acum este cu oxigenare 70%, (...) cu Glasgow scor 8, adică comatos şi s-a trimis în Terapie intensivă ca să poată să-l asiste şi să vadă dacă poate să-l scoată sau nu.
Pe altul, acum o zi sau două, tot acelaşi serviciu l-a găsit acasă în scop cardiac şi echipele se expun resuscitând aceşti pacienţi care refuză internarea cu simptome uşoare şi merg acasă, se agravează, nu sunt monitorizaţi adecvat, nu spun medicilor care este starea lor şi că starea lor se agravează, se ţin până în ultimul moment şi familia lor dă telefon la 112 să spună că bolnavul este agravat", a spus Arafat, la dezbaterea legii carantinei din Comisia juridică a Senatului, potrivit Agerpres.
El a invocat un studiu de la Universitatea Yale, conform căruia peste 50% din infecţiile cu COVID sunt cauzate de asimptomatici.
Arafat a indicat că, în alte state, în cazul pacienţilor asimptomatici s-au folosit spaţii alternative, lăsarea acestora la domiciliu şi internarea, în prima fază.
"Îl laşi acasă cu simptome uşoare, după trei-patru zile bolnavul este în stop cardiac şi asta înseamnă că noi ne-am riscat viaţa mult mai mult, pentru că până intervine serviciul de urgenţă, până îl resuscitează, până îl duce la spital... dacă era în spital îl depistau mult mai repede şi îi salvau viaţa. Asta este informaţia care trebuie să ajungă la populaţie. Să nu inducem în eroare populaţia că noi îi închidem în puşcărie că sunt cu simptome uşoare fără să-i zicem "atenţie, că dacă mergeţi acasă nimeni nu garantează că după două-trei zile nu veţi fi în stop cardiac"", a spus Arafat.
El a prezentat legislaţia din mai multe ţări în cazurile infecto-contagioase. Astfel, Arafat a arătat că în Finlanda există examinarea sanitară ţintită şi obligatorie, carantinarea persoanelor şi a bunurilor, izolarea, în Austria - carantinarea graduală, Irlanda - detenţia şi izolarea persoanei sursă a infecţiei, în Marea Britanie - detenţia persoanelor posibil infectate, iar în Franţa - posibilitatea izolării persoanelor.