Asimptomaticii, „marele risc pentru populație”! Ministrul Sănătății, decizie de ultim moment: „Măcar un test negativ”
Astăz am aflat că DA, bolnavii fără simptome reprezintă un risc mare pentru populaţie. La noi în ţară, asimptomaticii se plâng că sunt obligaţi să stea săpămâni întregi în spitale, când ar putea fi supravegheaţi acasă. Ministrul Sănătăţii a promis că va lua măsuri.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 10 Iunie 2020, 21:23 | Actualizat: Miercuri, 10 Iunie 2020, 21:23Pot transmite pacienţii asimptomatici coronavirusul? Este întrebarea care a primit mai multe răspunsuri. Şi niciunul clar. Până şi liderii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii s-au răzgândit în repetate rânduri.
„14 teste în total i-au făcut. Și unul ieșea pozitiv, la 2, 3 zile ieșea unul negativ. Iarăși ieșea pozitiv. După aia, neconcludent. Era foarte, foarte deprimat. Era alb la față, nu se mai ținea pe picioare, tremura, plângea. Deci, din om, neom”, povestește soția unui pacient infectat cu noul coronavirus, asimptomatic.
Pentru pacienţii asimptomatici, perioada spitalizării este mai grea decât boala în sine, povestesc rudele. Deşi nu se simt rău şi nu primesc niciun tratament, trebuie să stea săptămâni întregi într-un pat de spital.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au spus în repetate rânduri că astfel de pacienţi ar putea fi izolaţi şi monitorizaţi la domiciliu, dar până acum, acest lucru nu s-a întâmplat.
Ministrul Nelu Tătaru a declarat, pentru Observator, că situaţia s-ar putea schimba, la mai bine de trei luni de la izbucnirea pandemiei.
„În aceste zile, INSP, CNSCBT va face un protocol pentru tot ce înseamnă o perioadă de 10, 14 zile în care să avem un test sau să avem o simptomatologie care să nu apară în aceste zile să putem lua o decizie.
Până acum erau două teste negative. Ne gândim şi la a doua variantă: Măcar un test negativ”, a explicat Nelu Tătaru.
O altă problemă este că nici până acum nu se ştie clar dacă pacienţii asimptomatici pot răspândi virusul. După ce un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a anunţat că acest lucru se întâmplă în cazuri foarte rare, acelaşi specialist s-a răzgândit.
Gata, sezonul nunților și petrecerilor poate începe! Ce condiții impun autoritățile, după 15 iunie?
Programul „Sunt imun la Covid?” a început
Un răspuns ar putea veni şi în urma testării pentru anticorpi a bucureştenilor. Programul „Sunt imun la Covid?” a început azi pe Arena Naţională. Municipalitatea vrea să afle câţi locuitori ai Capitalei au fost infectaţi cu coronavirus în ultimele trei luni, fără să ştie.
500 de oameni au fost testaţi astăzi, dintr-un total de 10.500. Rezultatul ar trebui să ne arate gradul de imunizare a populaţiei şi cum a circulat noul coronavirus în rândul bucureştenilor.