Antena

Avocat: Cum poate fi procedat, din punct de vedere legal, cu evenimentele programate dinainte de declararea stării de urgenţă

Avocata Alina Roşca explică, în funcţie de o axă a timpului, cum poate fi procedat, din punct de vedere legal, cu evenimentele care au fost proramate cu mult timp înainte de declararea stării de urgenţă.

Publicat: Marti, 28 Aprilie 2020, 16:00 | Actualizat: Marti, 28 Aprilie 2020, 16:08
Avocata Alina Roşca explică, în funcţie de o axă a timpului, cum poate fi procedat, din punct de vedere legal, cu evenimentele care au fost proramate cu mult timp înainte de declararea stării de urgenţă.

Pentru că în ultima perioadă au apărut tot mai multe întrebări legat de cum se poate proceda, din punct de vedere legal, cu evenimentele speciale care au fost programate cu multe luni înainte de declararea stării de urgenţă şi pentru care a fost plătit deja un avans, avocata Alina Roşca a oferit răspunsuri în funcţie de o axă a timpului.

Situaţia legală diferă dacă evenimentul trebuia să aibă loc: în perioada în care a fost declarată starea de urgenţă prin care au fost suspendate activităţile de servire şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spaţiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locaţiei şi prin care autorităţile au prevăzut că se pot oficia acte liturgice/ religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maxim 8 persoane; sau în perioada imediată ridicării sau relaxării stării de urgenţă, despre care nu ştim cum va evolua de-a lungul anului şi, ca urmare, nu ştim la ce număr de persoane va fi limitat evenimentul sau dacă spaţiul pe care l-am rezervat se va redeschide sau va intra în faliment.

În prima ipoteza, evenimentul nu mai poate fi desfăşurat dintr-un motiv mai presus de voinţa părţilor contractului de prestări servicii şi pe care acestea nu îl puteau prevedea la momentul încheierii contractului, respectiv din cauza măsurilor restrictive adoptate de autorităţi.

Prin urmare, având în vedere că evenimentul privat nu mai poate fi desfăşurat din cauza unui eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil, sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de dispoziţiile art. 1351 alin. (2) Cod civil care enumeră condiţiile forţei majore. Aşadar, fiind îndeplinite condiţiile forţei majore, poate fi invocată imposibilitatea fortuită de executare a contractului de prestări servicii, reglementată de dispoziţiile art. 1634 Cod civil. Imposibilitatea fortuită de executare reprezintă unul dintre cazurile prevăzute de lege pentru stingerea obligaţiilor.

Întrucât în această ipoteză contractul de prestări servicii încheiat între beneficiarii evenimentului privat şi prestatorul de servicii încetează din cauze care nu atrag răspunderea niciuneia dintre părţi, avocata apreciază că devin incidente dispoziţiile art. 1546 Cod civil, potrivit cărora arvuna (avansul) se restituie când contractul încetează din cauze ce nu atrag răspunderea vreuneia dintre părţi.

Dacă sunt îndeplinite aceste condiţii, persoanele interesate pot solicita prestatorului de servicii arvuna pe care au achitat-o acestuia din urmă în vederea prestării unor servicii în cadrul unui eveniment care ar fi trebuit să se desfăşoare în timpul stării de urgenţă. Desigur, pot exista situaţii particulare în care prestatorii de servicii au executat parţial prestaţiile la care s-au obligat (de exemplu, croitorul a executat parţial rochia de mireasă), ipoteză în care soluţia legală este aceea ca arvuna (avansul) să fie imputată total ori, după caz, parţial, obligaţiei executate parţial.

Dacă părţile se înţeleg între ele există şi posibilitatea că aceste avansuri să fie reţinute de prestatorul de servicii în vederea organizării evenimentului la o dată ulterioară. În acest caz însă trebuie să avem grijă când şi cum reprogramam pentru a nu ne află în situaţia în care dată la care disponibilitatea locaţia evenimentului nu este aceeaşi cu cea a formaţiei, mai spune avocata.

În cazul celei de-a doua ipoteze, trebuie să fie luate în considerare următoarele posibilităţi: după încetarea stării de urgenţă, autorităţile renunţă la toate restricţiile adoptate în această perioadă, inclusiv la cele referitoare la suspendarea activităţilor prestate de restaurante ori alte localuri publice; şi că după încetarea stării de urgenţă autorităţile menţin anumite restricţii (de exemplu, evenimentele private se pot desfăşura cu un număr de maxim 50 de participanţi).

Pentru prima, Alina Roşca apreciază că părţile contractului de prestări servicii vor fi ţinute să execute obligaţiile aşa cum şi le-au asumat prin contract, nefiind îndreptăţite să invoce vreuna dintre cauzele exoneratoare de răspundere reglementate de legiuitor.

În schimb, pentru cea de-a doua posibilitate, trebuie analizat în fiecare caz în parte dacă sunt îndeplinite condiţiile impuse de starea de urgenţă pentru a fi invocată imposibilitatea fortuită de executare şi, implicit, solicitarea de restituire a arvunei achitate ori dacă poate fi în continuare executat contractul, însă părţile convin să renegocieze prevederile acestuia având în vedere că s-au modificat - din motive independente de voinţa lor - condiţiile de desfăşurare a evenimentului privat avute în vedere la momentul încheierii contractului (de exemplu, la momentul încheierii contractului de prestări servicii părţile au avut în vedere organizarea unui eveniment cu 150 de participanţi, însă prin măsurile adoptate de autorităţi s-a prevăzut că la astfel de evenimente pot participa maxim 30 sau 50 de persoane).

În această situaţie rămâne la latitudinea părţilor să stabilească noile condiţii care vor implica reducerea dimensiunilor evenimentului, cu reducerea financiară respectivă, sau poate, sugerează avocata, organizarea evenimentului în două zile separate pentru a putea include toţi invitaţii doriţi.

Sursa : news.ro

Recomandari A1
Whatsapp LinkedIn
avocat alina rosca procedat legal evenimente programate inainte de declararea starii de urgenta
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Descoperă acțiunea, suspansul și drama din serialul Hidden Assets. Sezoanele 1 & 2 sunt disponibile în AntenaPLAY!
Stirile zilei Zona de lux din Bucureşti traversată de o stradă de pământ. De ce nu poate fi asfaltată
Videoclipul zilei
Citește și
Povestea emoționantă a primei femei cu sindromul Down care a devenit avocat. Cum arată tânăra
(P) Avantajele angajării unui avocat specializat în Dreptul Familiei
(P) Avocat divorț (Iași): atuuri care fac diferența între un verdict favorabil și o cauză pierdută
Familia lui Vlad Pascu recurge la o nouă metodă pentru a-i reduce sentința tânărului. Ce...
Video recomandate
Video
Citește și
Horoscopul săptămânii 6 ianuarie – 12 ianuarie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele Catine.ro
Mesajul de dragoste pe care Cemre Baysel i l-a transmis partenerului ei Aytaç Şaşmaz. Cum au reacționat fanii Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Profesorul universitar care l-a criticat pe David Popovici pentru că și-a cumpărat o mașină de lux: „Consider... Libertatea.ro
Avertisment al medicilor. Stopați o plăcere mortală: Cancerul a ajuns la cote record din această cauză Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cel mai PROST ÎMBRĂCATE vedete la Golden Globes 2025! Cine a dezamăgit anul acesta cu ținutele purtate la eveniment Elle
4 trucuri care te ajută să ai cel mai liniștitor somn. Cum să dormi bine și să te trezești mereu odihnit Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
A fost descoperit fortul care proteja Egiptul Antic împotriva misterioșilor „oameni ai mării”. Ce vechime... useit
Horoscopul zilei de 7 ianuarie 2025. Peștii își găsesc sufletul pereche. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Trump trasează reguli noi pentru războiul din Ucraina Jurnalul
Ianuarie deschide Portalul Schimbării: Cum să atragi fericirea în viața ta. Cele 10 legi după care să... Kudika
Când, unde și cum vei recicla hainele din ianuarie 2025. Este obligatoriu pentru toată lumea Playtech
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc Redactia.ro
Obiceiul străvechi pe care îl respectă localnicii unui sat din Mureş de Bobotează. Ce aliment e complet interzis... Observator
Vânătăile pe picioare: cum se formează și de ce apar fără să te lovești MediCOOL
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Predicția apocaliptică a lui NOSTRADAMUS pentru 2025: „Un asteroid gigantic va lovi Terra” Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Astmul indus de frig: ce măsuri să iei pentru copiii sensibili DeParinti
Selena Gomez a celebrat sfârșitul lui 2024 cu o serie de fotografii și clipuri emoționante alături de logodnicul... ZUTV
De ce uiți lucruri la care tocmai te gândeai. Experții au dezvăluit motivul real UseIT
Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican Hello Taste