Bacalaureat 2019. Patru tipuri de Bacalaureat, propunerea ministrului Ecaterina Andronescu
Bacalaureat 2019. Patru tipuri de Bacalaureat, a fost propunerea ministrului Educației, Ecaterina Androndescu. Care sunt și de când ar urma să intre în vigoare.
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Vineri, 29 Martie 2019, 17:18 | Actualizat: Vineri, 29 Martie 2019, 17:26Bacalaureat 2019. Patru tipuri de Bacalaureat, a fost propunerea ministrului Educației, Ecaterina Androndescu. Care sunt și de când ar urma să intre în vigoare.
Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a făcut dezvăluiri despre noi potențiale schimbări care ar urma să survină în sistemul de învățământ. Patru tipuri de Bacalaureat ar urma să fie introduse, respectiv, Bac T (tehnologic), Bac A1 (pentru absolventii programelor de studii liceale de știinte), Bac A2.
Aceste sugestii au fost dezvăluite de Ecaterina Andronescu în cadrul evenimentului de lansare a viziunii sistemice "Educația de unește", organizat de Ministerul Educației Naționale, în aulă Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I".
Ministrul le-a propus celor prezenți să se gândească la aceste formule. "Nu putem să dăm răspunsurile acum. Sunt încercări ale noastre de a găsi formulă cea mai potrivită", a menționat ea. Astfel, elevii care urmează programe de formare profesională vor putea opta pentru studii profesionale Nivel 3 (3 ani) sau pentru studii liceale Nivel 4 (patru ani).
"Programele de formare profesională vor cuprinde studiile profesionale, acum generate de școală profesională, de trei ani de zile, care se finalizează cu o certificare a competențelor și, sigur, cu abilități de limbă română corect vorbită și scrisă, o limbă străină și o probă practică. Ei pot beneficia, dacă se opresc doar la această rută de profesionalizare, de formare profesională continuă. Tot în programele de formare profesională am inclus și studiile liceale, ceea ce acceptăm astăzi că fiind licee tehnologice. Aceste studii se finalizează cu un Bac, pe care l-am numit 'T', de la tehnologic, și cu un certificat de competențe profesionale", a explicat ministrul.
Ecaterina Andronescu a vorbit și despre flexibilitatea sistemelor, menționând că din școala profesională un elev poate să meargă la liceul tehnologic. Însă după absolvirea Bac-ului tehnologic, tânărul va putea merge doar într-o școală post-liceala, beneficiind însă la rândul sau de formarea profesională continuă.
"Programele de studii liceale de științe, de patru ani toate, am încercat să le grupam în trei categorii: cele vocaționale, în care intră artă, muzică, sportul și așa mai departe, care se finalizează cu un Bac vocațional, care cuprinde limbă română, limbă străină, o probă specifică domeniului și o probă pentru toate studiile liceale de creativitate, cunoaștere, abilități, aptitudini și atitudini. Nu cred că va fi foarte ușor de generat această probă, dar cred că este obligatorie. Ea ar avea un caracter de interdisciplinaritate", a explicat Ministrul Educației.
Ecaterina Andronescu a explicat că absolvenții studiilor liceale vor putea opta pentru studii superioare, în funcție de materiile aprofundate anterior.
"După ce s-a încheiat evaluarea prin examenul de Bacalaureat au dreptul spre studii universitare, oarecum, pre-condiționate. Adică cel care are un Bac vocațional se duce să facă studii universitare vocaționale: muzică, Conservator, Universitatea de Educație Fizică și Sport, universitățile de artă, pentru că ei au acumulări mult mai importante. Și studii universitare socio-umaniste și științe și științe aplicate, pentru cei care au ales formulă pe care altă data o numeam învățământ real", a menționat ministrul.
Clasa pregătitoarem numită ”clasa întâi”
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, vineri, că există o propunere de modificare a structurii sistemului de învăţământ, clasa pregătitoare urmând să fie redenumită "clasa întâi". Totodată, Evaluările naţionale vor avea loc la clasa a III-a şi a VI-a, iar clasa a IX-a va trece la gimnaziu.
"Clasa întâi este aici ceea ce este azi clasa pregătitoare. Asta pentru că în mentalul colectiv a intrat din păcate cu clasa zero. Ceea ce este total greşit, cum să fie un copil clasa zero?", a afirmat Andronescu, citată de Edupedu.ro.
Conform sursei citate, schema prezentată ca propunere de ministrul Educaţiei arată că nu va mai exista o clasă pregătitoare, ci elevii intră direct, de la grădiniţă, în clasa întâi, la vârsta de 6 ani.
Clasele din ciclul primar clasic vor fi I-III, urmând ca la clasa a IV-a elevii să aibă în continuare învăţător, dar şi profesori.
"La clasa a 5-a vom introduce şi profesori, la limbile străine. Vom avea şi o evaluare pentru că am stabilit nişte competenţe şi trebuie să le şi verificăm", a declarat Ecaterina Andronescu.
Simulare Bacalaureat 2019. VIneri, 29 martie, se afișează notele la simulare Bacalaureat pentru elevii de clasa a XI-a și a XII-a. Vezi NOTE.