Antena

Bacalaureat 2019. Patru tipuri de Bacalaureat, propunerea ministrului Ecaterina Andronescu

Bacalaureat 2019. Patru tipuri de Bacalaureat, a fost propunerea ministrului Educației, Ecaterina Androndescu. Care sunt și de când ar urma să intre în vigoare.

Autor: Mirabela Năstase Publicat: Vineri, 29 Martie 2019, 17:18 | Actualizat: Vineri, 29 Martie 2019, 17:26
bacalaureat 2019, patru tipuri de bacalaureat 2019

Bacalaureat 2019. Patru tipuri de Bacalaureat, a fost propunerea ministrului Educației, Ecaterina Androndescu. Care sunt și de când ar urma să intre în vigoare.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a făcut dezvăluiri despre noi potențiale schimbări care ar urma să survină în sistemul de învățământ. Patru tipuri de Bacalaureat ar urma să fie introduse, respectiv, Bac T (tehnologic), Bac A1 (pentru absolventii programelor de studii liceale de știinte), Bac A2.

Aceste sugestii au fost dezvăluite de Ecaterina Andronescu în cadrul evenimentului de lansare a viziunii sistemice "Educația de unește", organizat de Ministerul Educației Naționale, în aulă Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I".

Ministrul le-a propus celor prezenți să se gândească la aceste formule. "Nu putem să dăm răspunsurile acum. Sunt încercări ale noastre de a găsi formulă cea mai potrivită", a menționat ea. Astfel, elevii care urmează programe de formare profesională vor putea opta pentru studii profesionale Nivel 3 (3 ani) sau pentru studii liceale Nivel 4 (patru ani).

"Programele de formare profesională vor cuprinde studiile profesionale, acum generate de școală profesională, de trei ani de zile, care se finalizează cu o certificare a competențelor și, sigur, cu abilități de limbă română corect vorbită și scrisă, o limbă străină și o probă practică. Ei pot beneficia, dacă se opresc doar la această rută de profesionalizare, de formare profesională continuă. Tot în programele de formare profesională am inclus și studiile liceale, ceea ce acceptăm astăzi că fiind licee tehnologice. Aceste studii se finalizează cu un Bac, pe care l-am numit 'T', de la tehnologic, și cu un certificat de competențe profesionale", a explicat ministrul.

Ecaterina Andronescu a vorbit și despre flexibilitatea sistemelor, menționând că din școala profesională un elev poate să meargă la liceul tehnologic. Însă după absolvirea Bac-ului tehnologic, tânărul va putea merge doar într-o școală post-liceala, beneficiind însă la rândul sau de formarea profesională continuă.

"Programele de studii liceale de științe, de patru ani toate, am încercat să le grupam în trei categorii: cele vocaționale, în care intră artă, muzică, sportul și așa mai departe, care se finalizează cu un Bac vocațional, care cuprinde limbă română, limbă străină, o probă specifică domeniului și o probă pentru toate studiile liceale de creativitate, cunoaștere, abilități, aptitudini și atitudini. Nu cred că va fi foarte ușor de generat această probă, dar cred că este obligatorie. Ea ar avea un caracter de interdisciplinaritate", a explicat Ministrul Educației.

Ecaterina Andronescu a explicat că absolvenții studiilor liceale vor putea opta pentru studii superioare, în funcție de materiile aprofundate anterior.

"După ce s-a încheiat evaluarea prin examenul de Bacalaureat au dreptul spre studii universitare, oarecum, pre-condiționate. Adică cel care are un Bac vocațional se duce să facă studii universitare vocaționale: muzică, Conservator, Universitatea de Educație Fizică și Sport, universitățile de artă, pentru că ei au acumulări mult mai importante. Și studii universitare socio-umaniste și științe și științe aplicate, pentru cei care au ales formulă pe care altă data o numeam învățământ real", a menționat ministrul.

Clasa pregătitoarem numită ”clasa întâi”

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, vineri, că există o propunere de modificare a structurii sistemului de învăţământ, clasa pregătitoare urmând să fie redenumită "clasa întâi". Totodată, Evaluările naţionale vor avea loc la clasa a III-a şi a VI-a, iar clasa a IX-a va trece la gimnaziu.

"Clasa întâi este aici ceea ce este azi clasa pregătitoare. Asta pentru că în mentalul colectiv a intrat din păcate cu clasa zero. Ceea ce este total greşit, cum să fie un copil clasa zero?", a afirmat Andronescu, citată de Edupedu.ro.

Recomandari A1

Conform sursei citate, schema prezentată ca propunere de ministrul Educaţiei arată că nu va mai exista o clasă pregătitoare, ci elevii intră direct, de la grădiniţă, în clasa întâi, la vârsta de 6 ani.

Clasele din ciclul primar clasic vor fi I-III, urmând ca la clasa a IV-a elevii să aibă în continuare învăţător, dar şi profesori.

"La clasa a 5-a vom introduce şi profesori, la limbile străine. Vom avea şi o evaluare pentru că am stabilit nişte competenţe şi trebuie să le şi verificăm", a declarat Ecaterina Andronescu.

Simulare Bacalaureat 2019. VIneri, 29 martie, se afișează notele la simulare Bacalaureat pentru elevii de clasa a XI-a și a XII-a. Vezi NOTE.

Whatsapp LinkedIn
bacalaureat 2019 patru tipuri de bacalaureat ecaterina andrnescu ministrule ducatiei
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e serialul coreean care te va intriga. Vezi premiera în AntenaPLAY!
Stirile zilei "Atât e! O clipire din ochi!" O tânără şi-a condus bunica spre moarte, pe un drum din Mureş. A intrat cu maşina în copac în timp ce aşeza centura bătrânei
Videoclipul zilei
Citește și
Schimbare uriașă la examenul de Bac! Ce a anunțat ministrul Educației: „Elevii vor putea să aleagă”
Bacalaureat 2019. Ce se va întâmpla cu liceele la care niciun elev nu a luat BAC-ul și listă licee
Decizia este definitivă! 43 de licee nu vor mai avea clasa a IX-a anul viitor
Materie nouă introdusă la Bac! La ce vor susține examen elevii din România
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o perioadă de prosperitate pe 15 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele Catine.ro
Actrița Hande Ercel i-a surprins pe fani cu ultima sa postare de pe rețelele de socializare. Motivul pentru care a... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Ultimatum de 24 de ore pentru Putin: „Ori oprește agresiunea, ori le dau ucrainenilor rachete Taurus să atace... Libertatea.ro
După curentul electric, urmează și scumpirea polițelor RCA. Impact major asupra inflației în 2025:... Ziare.com
Calvarul emoţional prin care trece Leonard Doroftei: „Îmi vine să îmi dau pumni în cap!” Coşmarul... AntenaSport
Celine Dion, apariție fermecătoare la un eveniment important! Artista a purtat o rochie roz strălucitoare și a... Elle
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe... Spynews.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!” BZI
Andreea Bostănică a spus adevărul despre viața de lux pe care o duce! „Nu pot să mint!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect HelloTaste.ro
Cum slăbești 5 kg în 3 zile cu cartofi fierți și iaurt. Rețeta virală pe TikTok Antena3.ro
Când vom renunța la telefoane mobile, potrivit lui Mark Zuckerberg. CEO-ul Meta a dezvăluit și ce tehnologie le... useit
Horoscopul zilei de 15 noiembrie 2024. Leii sunt determinați să reușească. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Românii își reduc bugetul de sărbători din cauza creșterii prețurilor Wall-Street
Postul Crăciunului: când începe, tradiții și dezlegare la pește Kudika
Anul 2025, un coșmar pentru aceste zodii. Vor avea pierderi financiare, ajung la fundul sacului Playtech
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să... Redactia.ro
Filmul carambolului de pe A3, unde 12 maşini s-au ciocnit una după alta. Cum s-a produs haosul: "Şocul vieţii mele" Observator
Cum influențează diabetul dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți măsura glicemia MediCOOL
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică HelloTaste
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului ProSport
Gigi BECALI, obligat de Raiffeisen să-și depoziteze cele 40 de milioane de dolari la o altă bancă: „Vina era... Gandul
Ce le-a făcut Adelina Pestrițu fostelor colege Teo Trandafir și Ilinca Vandici: „Măi, eu nu mai pot cu asta”... CanCan
Telepatia gemenilor: mit sau adevăr? DeParinti
Ariana Grande este „atât de fericită” că oamenii „ajung să-l cunoască” pe iubitul ei, Ethan Slater:... ZUTV
Cele mai folosite parole în 2024. Hackerii le pot sparge în mai puțin de 1 secundă UseIT
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos Hello Taste