Barem Limba Română Evaluare Națională 2019 - Capcanele subiectelor date
Barem Limba Română Evaluare Națională 2019 - Elevii au susținut azi proba scrisă la Limba și Literatura Română. Subiectele primite nu sunt considerate a avea un grad ridicat de dificultate, însă prezintă anumite ”capcane”. Iată ce spun profesorii de Limbă și Literatura Română
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Marti, 18 Iunie 2019, 16:00 | Actualizat: Marti, 18 Iunie 2019, 16:02Barem Limba Română Evaluare Națională 2019 - Elevii au susținut azi proba scrisă la Limba și Literatura Română. Subiectele primite nu sunt considerate a avea un grad ridicat de dificultate, însă prezintă anumite ”capcane”. Iată ce spun profesorii de Limbă și Literatura Română
Baremul de corectare al subiectelor de Limbă și Literatură Română va fi publicat de a1.ro, aici. Baremul de la Limba și literatura română a fost publicat de Ministerul Educației și poate fi găsit AICI! Rezolvarea subiectelor de la Evaluarea Națională o găsești AICI.
UPDATE, ora 14: 20 - Subiectele la Limba și Literatura Română au devenit rapid sursa glumelor pe Internet. Mai exact, internauții au găsit amuzant ultimul exercițiu care are următoarea cerință: “Redactează o narațiune de 150 – 300 de cuvinte, în care să prezinți o întâmplare petrecută acasă sau la școală, în timpul unei activități de lectură”. Astfel, în mediul online, comentariile au curs pe această temă. Le găsești aici.
Elevilor de clasa a VIII-a, care, azi, 18 iunie 2019, au susținut proba scrisă la Evaluarea Națională, le-au picat următoarele subiecte: La primul subiect la română la Evaluare Națională 2019, elevilor li s-a cerut să redacteze o argumentație pe baza unui text al genului dramatic, ei primind un fragment din "Ultima cursă", de Horia Lovinescu. De asemenea, la primul dintre subiecte una dintre cerințe a fost formularea unui enunț cu două idei principale, respectiv secundare din text.
Al doilea dintre subiectele la română la Evaluare Națională 2019 a constat într-un fragment „A fost o dată un scriitor foarte încăpățânat” de Adina Nelega, printre cerințe fiind menționarea modului și timpului unor verbe, a funcției sintactice a unor cuvinte, transcrierea unei propoziții principale și a unei subordonate și construirea unei fraze cu două propoziții - o subordonată completivă directă introdusă prin conjuncția „dacă.
FOTO - cu subiectele integrale la Limba și Literatură Română - aici.
Deși subiectele nu au avut un grad ridicat de dificultate, acestea prezintă anumite ”capcane”, iar elevii pot cădea în eroare.
„Nu sunt subiecte foarte dificile per ansamblu, dar anumite cerinţe îi pot pune în încurcătură pe elevi.
Textul dramatic de la prima parte e destul de dificil de citit şi înţeles. Nu cred că e foarte bine ales fragmentul pentru că nu explică comportamentul personajului, nu îi sunt motivate reacţiile”, arată profesoara de Limba Română, Cristina Tunegaru.
”Nu sunt subiecte la care să nu ne fi așteptat. Dacă te pregăteai bine, poți să te apropii de un 8, dar trebuia să fii foarte atent. Textul de la primul subiect mi se pare greu de înțeles. E lacunar, nu explică foarte bine. Nu e ales foarte bine, în sensul că e un fragment care începe de nicăieri și ajunge nicăieri. Psihologia personajului nu este foarte bine motivată. La subiectul al doilea sunt câteva finețuri la gramatică, la punctele 5 și 6, la construirea subordonatei", a declarat Cristina Tunegaru pentru Hotnews.ro
Alţi dascăli susţin că un elev cu pregătire medie ar trebui să ia nota 8 sau 9!
„Subiectele au fost foarte simple, la obiect. Nu mi s-au părut a fi neînţelegeri. Doar la compunerea privind o întâmplare din timpul unei activităţi de lectură poate ridica probleme, pentru că unii elevi se grăbesc sau nu au răbdare să citească enunţul, până la final. Acolo se puteau produce erori, dacă nu citeau că este vorba despre o activitate de lectură petrecută acasă sau la şcoală. Un elev cu pregătire medie poate lua foarte uşor nota 8 sau 9”, arată profesoara de Limba română, de la Şcoala Gimnazială „Mircea cel Bătrân” din Giurgiu, Marilena Drăghici, potrivit aceleiași surse.
Despre subiectele la Limba și Literatura Română, din cadrul examenului de Capacitate, și elevii sunt de părere că cerințele au fost simple și că nu au pus probleme. „Subiectele mi s-au părut uşoare, asta dacă ai învăţat”, a spus un elev. „Am rezolvat toate cerinţele. Cred că iau 7 sau 8”, a spus un alt copil, potrivit sursei menționate.
Evaluarea Națională 2019 continuă cu proba la Matematică, din data de 20 iunie 2019 și cu proba la limba și litertaura maternă, pentru elevii care aparțin minorităților naționale, pe data de 21 iunie 2019.
Primele rezultate se vor afișa pe data de 25 iunie, iar elevii care nu sunt mulțumiți de notele primite pot depune contestație. Află aici cum se depune contestație și pașii care trebuie urmați.
Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2019, după contestații, se vor afișa pe data de 29 iunie 2019.