Când îți poți da jos masca de protecție și care este cel mai bun dezinfectant împotriva COVID-19! Alexandru Rafila, semnal de alarmă! „Am văzut la mulți această greșeală!”
Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat că purtarea unei măști de protecție nu este necesară chiar la tot pasul. Specialistul a explicat ce exagerări a observat, în rândul românilor.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 11 Mai 2020, 22:58 | Actualizat: Luni, 11 Mai 2020, 23:01Alexandru Rafila a explicat că noul coronavirus nu circulă peste tot, așa că nu este cazul ca oamenii să poarte măști de protecție atunci când merg cu bibicleta, de exemplu.
„Nu circulă peste tot, eu am văzut multă lume care merge cu bicicleta sau care e singură în mașină și utilizează masca de protecție. Nu e necesar, virusul nu circulă peste tot prin aer.
Transmiterea virusului prin aer trebuie să fie condiționată de apropierea de o persoană infectată, care elimină prin vorbire, tuse, strănut, pictăruri care pot fi inhalte de alte persoane. Deci nu există un pericol dacă mergem în aer liber”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.
Alexandru Rafila: Cum te poți infecta cu noul coronavirus, de pe suprafețe contaminate
În plus, profesorul a explicat în ce condiții se pot infecta oamenii cu coronavirus, de fapt, din cauza unor suprafețe contaminate.
„Viabilitatea lui e variabilă, dar să știți că un virus nu trebuie doar să fie viabil, trebuie să fie și infectant. Adica cantitatea de virus pe care ar trebui să o preiei de pe suprafața respectivă, să o duci la gură sau la ochi și să producă și infecție este foarte greu să fie atinsă prin preluarea de pe o suprafața.
Se poate să existe această cale dacă suprafața a fost contaminată dacă cineva a strănutat pe o astfel de suprafață. Virusul trăiește pe aceste suprafețe între câteva ore și câteva zile. Depinde de tipul de suprafață”, a explicat Rafila.
Alexandru Rafila, despre soluția pentru oprirea epidemiei de coronavirus
Profesorul Alexandru Rafila a mai spus că, potrivit unui studiu făcut recent, dacă 90% din populație utilizează corect masca de protecție, transmiterea virusului scade și epidemia dispare.
„A apărut un studiu care demonstrează că dacă 90% din populație utilizează masca și o utilizează corect, atunci transmiterea scade și epidemia se oprește. 90% e pragul care duce spre scădere. Masca trebuie să protejeze și gura și nasul în același timp. E important ca în părțile laterale să nu existe o cale de comunicare foarte mare. Tocmai de aceea măștile chirurgicale nici nu protejează perfect”, a spus specialistul.
Alexandru Rafila: Săpunul, cel mai bun dezinfectant împotriva noului coronavirus
Alexandru Rafila a mai explicat că săpunul este cel mai ieftin și sigur dezinfectant, mai eficient decât clorul și soluțiile alcoolice.
„Săpunul afectează acest virus foarte rapid pentru că el are un înveliș care e distrus de săpun. E mai bun decât alcoolul. E mai bine să ne spălăm pe mâini decât să purtăm mănuși. Oricum, înainte să punem mănușile și când le scoatem, trebuie să ne spălăm pe mâini”, a mai spus Alexandru Rafila.
Aflați bilanțul oficial actualizat al deceselor provocate de noul coronavirus în România, precum și numărul cazurilor de COVID-19 din țară, aici!