Antena Căutare

Cursuri de comunicare pentru medici. Ce își dorește ministrul Rafila de la viitoarele cadre medicale: „Au nevoie de...”

Ministrul Rafila este de părere că toate cadrele medicale din România trebuie să învețe să fie oameni. Cum își propune să implementeze asta.

Galerie
Alexandru Rafila face o propunere importantă pentru relația medic - pacient | Shutterstock, Hepta

Ministrul Sănătății își dorește ca viitorii medici să schimbe modul în care reacționează cu pacienții, dar și cu familiile acestora. Iată cum ar putea face asta.

Citește și: Florin Piersic, vizitat de Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila la spital! Cum se simte maestrul după intervenția chirurgicală

Ce își dorește ministrul Rafila de la cadrele medicale: „Au nevoie de...”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, este de părere că studenții la medicină ar trebui să urmeze cursuri de comunicare pentru a fi pregătiți să interacționeze cu pacienții și cu familiile lor, potrivit unei surse.

Articolul continuă după reclamă

Acesta consideră că, înainte de un diagnostic corect, medicii trebuie să fie oameni. Empatia este una dintre cele mai importante atuuri ale acestor profesioniști.

Atât pacienții, cât și familiile lor au nevoie să fie tratați cu grijă și, mai ales, respect. De asemenea, au nevoie să înțeleagă explicațiile medicilor.

Citește și: Corpul de Control a fost trimis la Spitalul „Sfântul Pantelimon”. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este de asemenea prezent

„Aceste cursuri de comunicare (...) ar trebui să facă parte din curricula de pregătire pentru asistenţi medicali şi pentru medici.

Eu cred că partea cu facultativul nu este foarte tentantă pentru că avem şi această problemă - orice e provizoriu tinde să devină definitiv şi provizoratul nu cred că este un lucru bun.

De 22 de ani ne chinuim cu Educaţia pentru sănătate în şcoli, nu cred că mai trebuie să aşteptăm vreo 22 de ani să introducem ca disciplină comunicarea.

Oamenii, când sunt bolnavi, sau familiile copiilor când aceştia sunt bolnavi, au nevoie nu numai de încurajare, au nevoie de o explicaţie, au nevoie de o persoană cu care să comunice şi care să le înţeleagă neliniştile şi au nevoie de încurajare şi empatie”, a declarat ministrul într-o conferință susținută în cursul zilei de marți.

Citește și: Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Câte cazuri se înregistrează pe teritorul României

Respectul, empatia, grija, răbdarea sunt doar câteva dintre abilitățile pe care medicii trebuie să le exerseze mai mult atunci când interacționează cu pacienții lor.

Cadrele medicale trebuie să-și exerseze și această latură umană, nu doar să acumuleze cunoștințe.

„Lucrurile acestea poţi să le ai nativ, dar ele trebuie dobândite într-un cadru instituţional pe care îl oferă şcoala, fie că discutăm despre facultăţile pentru asistenţi medicali şi moaşe, fie că discutăm despre facultăţile de medicină şi poate că reuşim să ne gândim şi la o comunicare”, a mai adăugat ministrul.

Citește și: Ce a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre testarea în masă a elevilor pentru depistarea de substanțe interzise

Radu Gănescu, președintele Pacienților cu afecțiuni cronice, a relatat pentru sursa citată anterior o interacțiune care nu face deloc cinste cadrelor medicale: „Nu există empatie. Eu am avut o experiență negativă cu un medic care mi-a zis <<Marș afară>>.

Nu am reușit să ne înțelegem, să comunicăm și am ajuns la altfel de dialog. Din păcate, vorbim despre o realitate pe care o trăim aproape zilnic și pe care trebuie să o schimbăm.”

„Nu suntem inerți, niște obiecte. Dimpotrivă. Impactul emoțional la aflarea unui diagnostic grav este extrem de mare. Nu te poți purta cu pacientul de parcă acel om nu ar gândi și nu ar simți nimic”, adaugă acesta.

De asemenea, Radu Gănescu este de părere că niște cursuri de comunicare pentru generațiile tinere ar putea face o mare diferență. În acest mod, viitorii medici ar învăța cum să poarte un dialog cu pacienții, mai ales că făcându-se înțelegi și câștigând încrederea pacienților, cresc șansele ca tratamentul să fie un succes.

Hoții își fac de cap atunci când oamenii sunt plecați în vacanță. Cum să îți protejezi casa în această perioadă...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x