Când se trece pe sub masa de Paște. Care este semnificația acestei tradiții
Când se trece pe sub masa de Paște. Care este semnificația acestei tradiții. Află din articolul a1.ro, când se trece pe sub masa, la biserică,pe sub Sfântul Epitaf sau Sfântul Aer. Plus, toate informațiile utile despre tradițiile și superstițiile românilor din Săptămâna Mare, și de Paște 2019
Publicat: Marti, 23 Aprilie 2019, 17:12 | Actualizat: Marti, 23 Aprilie 2019, 17:42Când se trece pe sub masa de Paște. Care este semnificația acestei tradiții. Află din articolul a1.ro, când se trece pe sub masa, la biserică,pe sub Sfântul Epitaf sau Sfântul Aer. Plus, toate informațiile utile despre tradițiile și superstițiile românilor din Săptămâna Mare, și de Paște 2019
În Săptâmâna Patimilor, toți credincioșii se bucură să se pregătească pentru întâmpinarea marii sărbători a Învierii Domnului. În fiecare an, în Vinerea Mare, se trece pe sub masă la biserică. Semnificația acestei tradiții este că toți creștinii care trec pe sub masă coboară în mormânt împreună cu Hristos, pentru ca, mai apoi, să și înviem împreună cu El. Această coborâre și ridicare din groapa morții se face în chip simbolic, prin trecerea pe sub masă aflată în mijlocul bisericii, pe care stă întins trupul mort al lui Iisus Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf.
Semnificația trecerii pe sub masă în Vinerea Mare
Există multe tradiții legate de această zi, dar poate cea mai veche e cea potrivit căreia se trece pe sub masă sau trecerea pe sub Aer. Orice credincios ortodox își face timp să treacă pe la biserică, pentru a trece pe sub Sfântul Epitaf, numit și Sfântul Aer sau Plascenița (o pânză pictată sau cusută, care îl înfățișează mort pe Mântuitorul, înconjurat de Apostoli și Maica Domnului). Acesta este așezat, de obicei, pe o masă mai înaltă.
În Sfânta Vineri, la biserică se face pomenirea "Sfintelor și Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, adică: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfira, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița, crucea și moartea.
Credincioșii sărută Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, care sunt așezate pe Sfântul Epitaf, după care trec pe sub masă. De cealaltă parte a mesei se află Sfânta Cruce, așezată sub policandru cu o zi în urmă, în cadrul Deniei din Joia Mare.
Sfântul Epitaf este un obiect de cult confecționat din pânză de in, mătase sau catifea, pe care se află imprimată sau pictată icoana punerii în mormânt a Domnului Iisus Hristos. Epitaf este un nume compus din două cuvinte grecești, "epi tafos”, care înseamnă "pe mormânt”. El reprezintă un fel de pecete așezată pe Sfântul Mormânt al Domnului. Deci, trecerea pe sub el închipuie chiar intrarea în Sfântul Mormânt cel dătător de Viață.
După slujba Ceasurilor Împărătești, în Vinerea Mare, în toate bisericile se săvârșește "Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf”. În cadrul acestei slujbe speciale se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf. El este așezat pe o masa mai înaltă, care închipuie Mormântul Domnului. La rândul lui, Sfântul Epitaf aduce aminte de fapta de milostenie a Drepților Iosif din Arimateea și Nicodim, care, coborând de pe Cruce trupul Domnului Iisus, l-au pregătit pentru îngropare, mai înainte de a-L așeza în mormânt.
Unii credincioși trec pe sub masă o singură dată, închipuind unicitatea Jertfei Fiului lui Dumnezeu, iar alții trec pe sub masă de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul lui Hristos a șezut în mormânt. Nu am găsit vreun temei care să întărească mai mult o părere sau alta. Fie o singură dată, fie de trei ori, important este că atunci când fac acest gest al smereniei și al credinței, credincioșii să știe că, prin acest lucru, ei închipuie în trupul și viața lor moartea și punerea în mormânt a lui Hristos.
Citește și:
-Săptămâna Mare. De ce nu e bine să mănânci urzici, deși sunt de post
-Când nu se spală în Săptămâna Mare. Obiceiuri și superstiții înainte de Paște
-Tradiții și obiceiuri de Paște în România. Ce se împarte de Paști