Antena

Atenție, este pericol mare! 150 de persoane au ajuns la spital mușcate de căpușe. Ce trebuie să faci dacă ești mușcat de această arahnidă dăunătoare

Peste 150 de persoane au beneficiat, în această vară, de îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean de Urgenţă ''Mavromati'' din Botoşani după ce au fost muşcate de căpuşe, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Ioan Asaftei.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 16 Iulie 2020, 18:59 | Actualizat: Joi, 16 Iulie 2020, 19:09
Atenție, este pericol mare! 150 de persoane au ajuns la spital mușcate de căpușe. Ce trebuie să faci dacă ești mușcat de această insectă dăunătoare



Potrivit sursei citate, printre victimele arahnidelor se află şi 70 de copii, trei dintre aceştia având vârste de până la doi ani.

"Nici adulţii nu au fost ocoliţi de înţepături de căpuşe, astfel încât un număr de 80 de persoane au fost înţepate de căpuşe. Cel mai vârstnic pacient a fost un bărbat în vârstă de 85 ani, care s-a prezentat în Serviciul UPU cu plagă muşcată de căpuşă, cu retenţie de insectă", a afirmat Asaftei.

Cadrele medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati" atrag atenţia asupra faptului că, prin muşcătura lor, căpuşele sunt factori de risc în transmiterea unor boli ca Lyme şi encefalita.

Căpușele nu sunt insecte, ci sunt arahnide, ca sorpionii și păianjenii – informație esențială atunci când cumperi produse repelente! Căpușele sunt ectoparaziți (paraziți externi), care se hrănesc cu sângele mamiferelor, păsărilor, și uneori a reptilelor și amfibienilor. Sunt active în sezonul cald, dar nici în sezonul rece nu dispar complet.

Pericol în parcuri! Mușcătura de căpușă poate fi mortală. Medicii trag un semnal de alarmă și fac mai multe recomandări

Cum poate ajunge o căpușă pe tine

În drumeție sau la plimbare prin zone cu vegetație sălbatică și prin care trec de obicei și ovine sau căprioare.

Sau prin intermediul cățelului tău, scos la plimbare prin pădure/pășune.

Din curtea ta, dacă este neîngrijită și prin apropiere circulă animale purtătoare de căpușe, cum sunt oile, caprele sau câinii vagabonzi.

Ce puteți face pentru a ține căpușele departe de voi și de curtea voastră

În drumeție îmbrăcăți-vă corespunzător, cu haine și pantaloni lungi / șosete înalte. La întoarcere, inspectați-vă cu atenție corpul și pe membrii mai mici ai familiei.

În curte cosiți iarba regulat și îngrijiți arbuștii care au tendința de a lăstări abundent. Curățați copacii anual. Dacă grădina voastră se află într-o zona limitrofă și va învecinați cu terenuri virane, cu iarbă și arbuști sălbatici, încercați să curățați și o parte din zona respectivă, pentru siguranța familiei.

Recomandari A1

Deparazitați regulat animalele de companie și inspectați-le amănunțit după fiecare plimbare.

Construirea de bariere gen alei de pietriș sau beton / pavele între gazonul din curte și iarba din afară poate descuraja pătrunderea căpușelor în curte pe această cale.

Tot în curte puteți folosi lemnul de cedru pentru construcții sau puteți stropi cu ulei de cedru – un insecticid și antifungic natural. Lemnul de cedru, din care se extrage uleiul de cedru, este unul dintre cele mai rezistente specii de lemn, parțial și datorită faptului că uleiurile esențiale pe care le conține țin dăunătorii lemnului, ciupercile și insectele la distanță.

Invazie de căpușe în România! Sute de persoane au ajuns de urgență la spital, în urma înțepăturilor. Sfaturile medicilor

Folosiți repelentele și insecticidele potrivite

Căpușele nu sunt insecte, așa că nu orice produs insecticid vă va proteja automat și de căpușe. Există produse anti-căpușe pentru aplicat pe piele, dar și pe haine/echipament sau prin curte/casa. Mai importante decât denumirile de marcă sunt substanțele active conținute de produsele folosite ca repelente sau insecticide.

Cum se scoate căpușa din piele

Căpușele trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite, însă se impune o mare atenție deoarece căpușa trebuie îndepărtată complet. Există riscul să se detașeze corpul de cap, acesta din urmă rămânând în piele și provocând inflamații. Specialiștii nu recomandă îndepărtarea căpușei folosind gaz, foc sau acetonă, deoarece poate apărea riscul de leziune sau suprainfectare și, mai mult, susțin că ar trebui să ne prezentăm la spital cât mai repede, nu să o scoatem acasă.

"Nu trebuie să ne apucăm să o scoatem. Mergem la medic, la o cameră de gardă, fie de pediatrie, fie de adult. Teoretic, la un spital de urgență. Noi, cei de la Infecțioase, dăm tratamentul cu antibiotic, profilactic, dacă este cazul, iar cei de la spitalele de urgență scot căpușele. Antibioticul trebuie luat atunci când căpușa este atașată o perioadă mai lungă de timp, peste 24 — 36 de ore”, spune Corneliu Popescu, șeful Secției boli infecțioase și tropicale de la Spitalul Clinic "Dr. Victor Babeș".

*Mușcătura de căpușă poate deveni mortală

Căpușele trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite, însă se impune o mare atenție deoarece căpușa trebuie îndepărtată complet. Există riscul să se detașeze corpul de cap, acesta din urmă rămânând în piele și provocând inflamații. Specialiștii nu recomandă îndepărtarea căpușei folosind gaz, foc sau acetonă, deoarece poate apărea riscul de leziune sau suprainfectare.

Mucătura de căpușe poate transmite boala Lyme

Nu toate căpușele transmit boala Lyme, cunoscută și sub numele de Borelioza. Boala este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și este transmisă prin mușcătura căpușelor infectate. Căpușele se infectează la rândul lor atunci când se hrănesc cu sângele unui animal infectat.

Boala Lyme se întâlnește în principal în Europa, America de Nord și Asia temperata. Majoritatea cazurilor de boală Lyme sunt tratate cu antibiotice și, deocamdată, nu există niciun vaccin care să prevină infecția. În România sunt recunoscute anumite zone cu o incidență mai mare a bolii, în special în partea de nord a țării, în județele Sibiu, Albă și Sălaj.

Whatsapp LinkedIn
capuse remedii pentru capuse capuse muscatura capusa remedii naturiste pentru capuse cum ma apar de capuse
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau Joimăriţa
Citește și
Ce trebuie să faci dacă ești mușcat de căpușă, care este tratamentul și la ce riscuri te expui...
Cum protejăm patrupedele de pericolul sezonului: căpușele
Căpușele, pericolul din iarbă
Pericol în parcuri! Mușcătura de căpușă poate fi mortală. Medicii trag un semnal de alarmă și fac...
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care pun accent mai mare pe pasiune decât pe succes pe 2 Mai 2024 Catine.ro
Demet Evgar a reușit să ridice așteptările pentru serialul Bahar. Actrița surprinde cu rolul său inedit Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
Surprinzător, o băutură e benefică pentru inimă și creier: Conține o substanță miraculoasă pentru corpul uman Ziare.com
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor HelloTaste.ro
Cum să îți asiguri venituri la bătrânețe fără să te bazezi pe pensie: ”Cu asta ar trebui să începem!” Antena3.ro
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John... useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Diana Șoșoacă intră în cursa pentru Primăria Capitalei Wall-Street
Cum se pregătesc românii în așteptarea sărbătorilor de Paște Kudika
Totul despre petrecerile din casa lui Ion Dolănescu de 1 Mai! Ce făcea regretatul artist în fiecare an, nu lipsea... Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
1 mai, Ziua Internaţională a Muncii. Ce semnificație are: totul a început în SUA, în 1886 Observator
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
Metalul care ar putea SALVA Europa va fi din nou exploatat în România! Investiție de un miliard de dolari! Gandul
Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Se află... CanCan
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată DeParinti
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut... ZUTV
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la... UseIT
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Hello Taste
Ultimele știri
Cum circulă metroul și autobuzele de Paște 2024. Programul anunțat de Metrorex și STB pentru noaptea de Înviere
(P) Pro Max sau Simplu? Cum alegi un iPhone?
În noaptea de Înviere, Antena Stars difuzează emisiunea-documentar: „Muntele Athos - Punte între cer şi pământ"
Echipa Super Neatza cu Răzvan şi Dani le-a pregătit telespectatorilor ediţii speciale de Paşte, atât dimineaţa, cât și după amiaza
Radu Pietreanu, invitat în Gala România, ești Campioană!, în ediția specială de Paște difuzată duminică, de la ora 20.00
Delia, într-un costum de baie minuscul, care îi scoate în evidență formele. Vedeta rar se pozează în astfel de ipostaze
Prognoza meteo 2 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Un concurent a fost salvat de la eliminare de Ștefan Popescu. Pe cine risca să piardă Orlando Zaharia
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Situație fără precedent în sezonul 13. Ce s-a întâmplat cu Orlando Zaharia: „Nu se simte bine!”
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Lăcrămioara Pintilie, accidentare dureroasă în timpul duelului. Irina Fodor a intervenit imediat
Mai multe