Live acumAcces Direct
Prime Time 20:25Poftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin!

Pericol în parcuri! Mușcătura de căpușă poate fi mortală. Medicii trag un semnal de alarmă și fac mai multe recomandări

Numărul românilor mușcați de căpușe a crescut considerabil, tocmai de aceea medicii spun că măsurile de protecție sunt cele mai importante. Ce recomandări au specialiștii pentru a te proteja de pericol.

Mușcătura de căpușă poate fi mortală. Recomandările medicilor

Medicii îi sfătuiesc pe cei care merg în parcuri, în păduri sau pe câmpuri să poarte pantaloni lungi, pe cât posibil, dar și șosete de culoare deschisă. Evitați zonele cu iarbă înaltă sau multe frunze și folosiți spray-urile sau loțiunile speciale împotriva insectelor și a căpușelor.

"Căpușa își face treaba ei, se hrănește și pleacă singură, nu rămâne acolo luni de zile. Nu sunt toate infestate, unele nu transmit nicio boală. Dacă trece o perioadă mai lungă de timp de când e atașată, atunci persoana respectivă va trebui să ia profilaxie cu antibiotic", spun medicii.

Cum se scoate căpușa din piele

Căpușele trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite, însă se impune o mare atenție deoarece căpușa trebuie îndepărtată complet. Există riscul să se detașeze corpul de cap, acesta din urmă rămânând în piele și provocând inflamații. Specialiștii nu recomandă îndepărtarea căpușei folosind gaz, foc sau acetonă, deoarece poate apărea riscul de leziune sau suprainfectare și, mai mult, susțin că ar trebui să ne prezentăm la spital cât mai repede, nu să o scoatem acasă.

"Nu trebuie să ne apucăm să o scoatem. Mergem la medic, la o cameră de gardă, fie de pediatrie, fie de adult. Teoretic, la un spital de urgență. Noi, cei de la Infecțioase, dăm tratamentul cu antibiotic, profilactic, dacă este cazul, iar cei de la spitalele de urgență scot căpușele. Antibioticul trebuie luat atunci când căpușa este atașată o perioadă mai lungă de timp, peste 24 — 36 de ore”, spune Corneliu Popescu, șeful Secției boli infecțioase și tropicale de la Spitalul Clinic "Dr. Victor Babeș".

*Mușcătura de căpușă poate deveni mortală

Căpușele trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite, însă se impune o mare atenție deoarece căpușa trebuie îndepărtată complet. Există riscul să se detașeze corpul de cap, acesta din urmă rămânând în piele și provocând inflamații. Specialiștii nu recomandă îndepărtarea căpușei folosind gaz, foc sau acetonă, deoarece poate apărea riscul de leziune sau suprainfectare.

Mucătura de căpușe poate transmite boala Lyme

Nu toate căpușele transmit boala Lyme, cunoscută și sub numele de Borelioza. Boala este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și este transmisă prin mușcătura căpușelor infectate. Căpușele se infectează la rândul lor atunci când se hrănesc cu sângele unui animal infectat.

Boala Lyme se întâlnește în principal în Europa, America de Nord și Asia temperata. Majoritatea cazurilor de boală Lyme sunt tratate cu antibiotice și, deocamdată, nu există niciun vaccin care să prevină infecția. În România sunt recunoscute anumite zone cu o incidență mai mare a bolii, în special în partea de nord a țării, în județele Sibiu, Albă și Sălaj.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro