Antena

"Carantinarea bunurilor" a fost eliminată complet din lege. Cum arată forma finală a documentului privind izolarea bolnavilor de Covid

Forma finală a legii carantinei pesupune ca izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale virusului Covid-19, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maxim 48 de ore. În plus, din document a fost eliminată complet „carantina bunurilor”. Ce alte schimbări apar?

Publicat: Vineri, 17 Iulie 2020, 15:26 | Actualizat: Vineri, 17 Iulie 2020, 15:39
Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății
Gov.ro

Legea carantinei a cărei formă finală a fost decisă de Senat şi care va fi trimisă preşedintelui pentru promulgare prevede că personalul medical poate fi detaşat fără concurs şi beneficiază de o plată suplimentară de 50% din salariu, plus o diurnă de 2%.

Ce prevede forma finală a legii carantinei și izolarii

Izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale „agentului înalt patogen”, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maxim 48 de ore, însă medicul poate recomanda prelungirea măsurii.

A fost eliminată complet din lege „carantina bunurilor”, însă au fost introduse reglementări în situaţia posibilei infectări a minorilor. Orice persoană poate contesta în instanţă actele administrative normative cuprinse în legea carantinei. Soluţionarea va fi făcută în maximum 15 zile, iar apelul la decizia primei instanţei va fi judecat de un complet format din 5 judecători de la ÎCCJ, care se pronunţă în termen de 5 zile de la sesizare.

Izolarea dispusă pentru 48 de ore. Medicul poate recomanda prelungirea măsurii

„Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive”, conform iniţativei legislative adoptate de senatori.

De asemenea, lista bolilor infectocontagioase pentru se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora, precum şi lista unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Pe aceeași temă

Izolarea se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestuia, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluării biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mai mult de 48 de ore.

„Cel mai târziu la expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice şi paraclinice şi dacă se menţine riscul transmiterii bolii infectocontagioase cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locaţia declarată de aceasta”, potrivit sursei citate.

Dacă o persoană refuză măsura izolării, „medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, care, în termen de cel mult două ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată acesteia”.

Decizia are caracter individual şi se comunică de îndată persoanei în cauză.

Recomandari A1

Măsura izolării instituită încetează la dat confirmării persoanei ca fiind vindecată pe baza examinărilor clinice şi paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.

Criza medicală se va adânci în toamnă, în România. Avertismentul unui medic: ”Avem doar 1.000 de doctori specialiști ATI. Va fi o problemă majoră!”

Reglementări şi în cazul minorilor

Dacă persoana este minor, măsura izolării se instituie pentru acesta la domiciliul aparţinătorului ori la locaţia declarată de acesta.

Când măsura carantinei sau a izolării a fost luată faţă de o persoană în a cărei ocrotire se află un minor, o persoană pusă sub interdicţie, o persoană căreia i s-a instituit tutela sau curatela ori o persoană care, datorită vârstei, bolii sau a altei cauze, din orice motiv, rămâne fără supraveghere şi îngrijire, părintele, ocrotitorul legal, personalul medical sau reprezentantul direcţiei de sănătate publică anunţă serviciul public de asistenţă socială, în vederea monitorizării acestora şi dacă se impune, în vederea luării măsurilor legale de ocrotire temporară pentru persoanele respective.

Monitorizarea şi măsurile legale de ocrotire temporară a minorilor pot fi dispuse doar pe durata în care acestea rămân fără supraveghere şi fără îngrijire şi „nu au ca efect suspendarea de drept a exerciţiului drepturilor părinteţi sua a drepturilor ocrtotitorilor legali”.

Cum e dispusă carantina pentru persoanele care vin în România

Carantina pentru persoanele care sosesc în România din zone cu risc epidemiologic ridicat sau pentru persoanele care au intrat în contact direct cu persoanele infectate, în situaţiile de risc epidemiologic, se dispune prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României şi se pune în aplicare prin ordine ale ministrului Sănătăţii şi ale unităţilor din subordine.

În ceea ce priveşte carantina zonală, ea se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, la propunerea direcţiei de sănătate publică teritorială şi cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

„Institutul Naţional de Sănătate Publică, pe toată perioada situaţiei de risc epidemiologic şi biologic, pentru prevenirea introducerii şi limitarea răspândirii bolilor infectorcontagioase pe teritoriul naţional, are obligaţia de a comunica zilnic numărul ccazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat, la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate”, mai prevede legea.

Whatsapp LinkedIn
carantina bunurilor lege carantina si izolare forma finala lege senat
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 NHL, fenomenul mondial, se vede din acest an în platforma ta favorită! Cele mai tari meciuri se văd LIVE exclusiv în AntenaPLAY.
Stirile zilei Gheorghe Mustaţă, MGK666 şi clanurile Litraşu, Sadoveanu sau Ştoacă. Cine e vizat în dosarul "Ghost Gun"
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Cereale bogate în proteine. Nutriționiștii recomandă să le incluzi în dieta zilnică Catine.ro
Actrița celebră cu care Juan Soler a avut o relație secretă. Între ei există o diferență de 10 ani:... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. Ce a pățit studenta din Iran, care a ieșit în stradă în lenjerie intimă. Imaginile au făcut... Libertatea.ro
Elveția îi dă o lovitură puternică lui Putin: Oprește Rusia, printr-o mutare surprinzătoare Ziare.com
Cât de frumoasă este prima soţie a lui Walter Zenga. Are 63 de ani şi arată ca o adolescentă AntenaSport
Larisa Iordache, surpriză pentru soțul ei, Cristian Chiriță, cu ocazia zilei lui de naștere: „O să fii un... Elle
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România:... Spynews.ro
Cu ce boală a fost diagnosticată Andreea Marin: „Stăteam trează 48 de ore!” BZI
Câți bani face Mircea Bravo din YouTube și Facebook: „Stăm destul de bine!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională HelloTaste.ro
Alertă în Italia. A apărut primul caz de ”gripă australiană”, care afectează și creierul Antena3.ro
AI poate aduce un viitor „catastrofal”, avertizează „nașul” tehnologiei. Ce recomandă expertul Yoshua... useit
Horoscopul zilei de 5 noiembrie 2024. Berbecii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
ATENȚIE la ofertele de Black Friday! Cum verifici un magazin online dacă este real Wall-Street
Negresa de post: rețetă delicioasă și pufoasă de negresă de post cu gem Kudika
Cine și-l amintește pe Doru Octavian Dumitru? Cum arată comediantul în octombrie 2024 Playtech
Acum s-a aflat totul. De ce inundațiile din Spania au făcut atât de multe victime Redactia.ro
Val de aer polar peste România. Zona unde temperaturile au scăzut deja la -10 grade pe timp de noapte Observator
Conținutul de colină din ou. Ce rol are acest nutrient în organism MediCOOL
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură HelloTaste
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului ProSport
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza pentru jumătatea lunii noiembrie 2024. Avertisment de ultimă oră Gandul
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către... CanCan
Excesul de zahăr și de grăsimi în timpul sarcinii poate pune în pericol sănătatea bebelușului. Cât de... DeParinti
Travis Kelce a vorbit despre „următorul pas” în relația sa. Sportivul și iubita lui, Taylor Swift, se... ZUTV
Cum te poți feri de înșelătoriile la telefon. Detaliile la care trebuie să fii atent UseIT
6 idei de deserturi cu dovleac. Rețete ideale de prăjituri de încercat toamna Hello Taste